Draft otomatis

Waca kita | Rungokake kita | Watch kita | Gabung Acara Langsung | Pateni Iklan | Live |

Klik ing basa sampeyan kanggo nerjemahake artikel iki:

Afrikaans Afrikaans Albanian Albanian Amharic Amharic Arabic Arabic Armenian Armenian Azerbaijani Azerbaijani Basque Basque Belarusian Belarusian Bengali Bengali Bosnian Bosnian Bulgarian Bulgarian Catalan Catalan Cebuano Cebuano Chichewa Chichewa Chinese (Simplified) Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Chinese (Traditional) Corsican Corsican Croatian Croatian Czech Czech Danish Danish Dutch Dutch English English Esperanto Esperanto Estonian Estonian Filipino Filipino Finnish Finnish French French Frisian Frisian Galician Galician Georgian Georgian German German Greek Greek Gujarati Gujarati Haitian Creole Haitian Creole Hausa Hausa Hawaiian Hawaiian Hebrew Hebrew Hindi Hindi Hmong Hmong Hungarian Hungarian Icelandic Icelandic Igbo Igbo Indonesian Indonesian Irish Irish Italian Italian Japanese Japanese Javanese Javanese Kannada Kannada Kazakh Kazakh Khmer Khmer Korean Korean Kurdish (Kurmanji) Kurdish (Kurmanji) Kyrgyz Kyrgyz Lao Lao Latin Latin Latvian Latvian Lithuanian Lithuanian Luxembourgish Luxembourgish Macedonian Macedonian Malagasy Malagasy Malay Malay Malayalam Malayalam Maltese Maltese Maori Maori Marathi Marathi Mongolian Mongolian Myanmar (Burmese) Myanmar (Burmese) Nepali Nepali Norwegian Norwegian Pashto Pashto Persian Persian Polish Polish Portuguese Portuguese Punjabi Punjabi Romanian Romanian Russian Russian Samoan Samoan Scottish Gaelic Scottish Gaelic Serbian Serbian Sesotho Sesotho Shona Shona Sindhi Sindhi Sinhala Sinhala Slovak Slovak Slovenian Slovenian Somali Somali Spanish Spanish Sudanese Sudanese Swahili Swahili Swedish Swedish Tajik Tajik Tamil Tamil Telugu Telugu Thai Thai Turkish Turkish Ukrainian Ukrainian Urdu Urdu Uzbek Uzbek Vietnamese Vietnamese Welsh Welsh Xhosa Xhosa Yiddish Yiddish Yoruba Yoruba Zulu Zulu

Chili: Sanajan ana demonstrasi sing mematikan, KTT APEC 2019 isih aktif

Chili: Sanajan ana demonstrasi sing mematikan, KTT APEC 2019 isih aktif sanajan ana demonstrasi sing mematikan
Chili: Sanajan ana demonstrasi sing mematikan, KTT APEC 2019 isih aktif
Avatar
ditulis dening Kepala Editor Tugas

Menteri Luar Negeri Chili ngumumake manawa negara kasebut wis siyap kanggo rong acara internasional utama ing taun iki, sanajan ana kerusuhan sing nyebabake nyawane paling ora 18 wong nganti saiki.

Pejabat Chili terus nyiapake Forum Kerjasama Ekonomi Asia-Pasifik (APEC) 2019 sing bakal dianakake wulan ngarep, Menteri Luar Negeri Chili Teodoro Ribera ujar.

"Kita terus ngrencanakake APEC, sanajan kasunyatane manawa kita njupuk langkah sing cocog kanggo ngontrol (kerusuhan) iki supaya puncak bisa cukup," jarene.

Ribera ujar manawa kementeriane dina Senin ngubungi 20 anggota APEC liyane, lan "kita durung nampa, saka salah sawijining pihak, ana perubahan babagan partisipasi pimpinane."

Blok APEC "penting banget kanggo Chili amarga 70 persen ekspor kita diarahake menyang negara-negara sing kalebu Asia-Pasifik (wilayah), lan udakara 7 yuta wong Chili kerja langsung utawa ora langsung kanggo ngasilake barang-barang kanggo ekonomi kasebut," jarene.

Protes kasebut terus-terusan nglawan biaya urip sing larang, lan kanggo memenuhi tuntutan para demonstran, "kita kudu negara kasebut terus berkembang, terus ngekspor, supaya tetep terlibat karo APEC," jarene.

Ribera ujar manawa pejabat Chili uga ngupayakake ngatur rapat penting kanggo pemanasan global, sesi kaping 25 Konferensi Para Pesta (COP25) menyang Konvensi Kerangka Kerja PBB tentang Perubahan Iklim, sing dijadwalake tanggal 2-13 Desember.

"Kesediaan kita kanggo nyegah perubahan iklim ora ana gandhengane karo salah sawijining puncak, nanging minangka keputusan pamrentah supaya bisa ngetrapake langkah-langkah kanggo mitigasi perubahan iklim," jarene.

Protes dipicu tanggal 14 Oktober kanthi kenaikan tarif kereta bawah tanah. Nganti saiki, luwih saka 4,000 wong wis dicekel.

Ing tanggal 19 Oktober, Presiden Chili Sebastian Pinera ngumumake negara darurat lan negesake ing sebagian besar negara kasebut minangka kurfew sing isih berlaku ing pirang-pirang wilayah.

Presiden nandatangani RUU dina Kamis kanggo mbatalake kenaikan tarif listrik 9.2 persen. Dheweke uga ujar minggu iki dheweke bakal mlebu tagihan ing dina Jumuah kanggo nambah pensiun nganti 20 persen kanggo meh 3 yuta wong.