News

Wisata gunung ing Pakistan

00_1206398824
00_1206398824
ditulis dening editor

Pakistan minangka papan sing apik banget.

Pemandangan diganti mangalor saka pantai pesisir, laguna lan rawa mangrove ing sisih kidul dadi ara-ara samun, gurun sepi, dataran sing subur, munggah ing sisih ndhuwur ing pegunungan tengah lan dhuwur kanthi lembah-lembah sing apik, pucuk sing ditutupi salju lan glasier sing langgeng ing sisih lor.

Print Friendly, PDF & Email

Pakistan minangka papan sing apik banget.

Pemandangan diganti mangalor saka pantai pesisir, laguna lan rawa mangrove ing sisih kidul dadi ara-ara samun, gurun sepi, dataran sing subur, munggah ing sisih ndhuwur ing pegunungan tengah lan dhuwur kanthi lembah-lembah sing apik, pucuk sing ditutupi salju lan glasier sing langgeng ing sisih lor.

Macem-macem lanskap mbagi Pakistan dadi enem wilayah utama: Wilayah Pegunungan Tinggi Lor, Wilayah Pegunungan Rendah Kulon, Dataran Tinggi Balochistan, Dataran Tinggi Potohar, Punjab lan Dataran Sindh.

Peregangan ing sisih Lor, saka sisih wétan nganti kulon, minangka seri saka pagunungan sing dhuwur sing misahake Pakistan karo China, lan Afghanistan.

Kalebu Himalaya, Karakoram lan Hindukush. Himalaya nyebar ing sisih lor-wétan lan Karakoram munggah ing sisih lor-kulon Himalaya lan mangetan mangulon tekan Gilgit.

Pegunungan Kush Hindhu dumunung ing sisih lor-kulon saka Karakoram, nanging mangulon tekan Afghanistan.

Klumpukan 35 pucuk raksasa luwih saka 7,315 meter, wilayah kasebut dadi swarga pendaki. Akeh puncak malah luwih dhuwur tinimbang 7,925 meter lan K-2 paling dhuwur (Gunung Godwin Austin) mung diatasi dening Gunung Everest.

Jalan Raya Karakoram, sing ngliwati pagunungan, minangka rute perdagangan paling dhuwur ing saindenging jagad.

Wilayah iki akeh glasier, tlaga gedhe lan lembah ijo, sing dikombinasikake ing papan kanggo nggawe resor liburan kayata Gilgit, Hunza lan Yasin ing sisih kulon lan lembah Chitral, Dir, Kaghan lan Swat sing disiram kali Chitral, Pankkora, Kunhar lan Swat masing-masing ing sisih wétan.

Lemah banget karo titik-titik sing apik banget kanthi aliran lan saingan, alas pinus lan juniper sing kandel lan macem-macem jinis kembang lan flora, lembah Chitral, Kaghan lan Swat khusus entuk reputasi dadi resort turis sing paling apik ing Pakistan.

Ing sisih kidul pegunungan sing dhuwur, pucuking pucuke ilang kanthi bertahap lan mandheg ing bukit Margalla ing sacedhake Islamabad, lan bukit Swat lan Chitral, ing sisih lor kali Kabul.

Sanajan iklim wilayah kasebut beda-beda beda-beda, gumantung saka ketinggian, nanging umume tetep ana ing hawa adhem banget wiwit wulan November nganti wulan April. Mei nganti Juli minangka wulan sing nyenengake.

Lereng kidul nampa udan deres lan banjur ditutupi alas deodar, pinus, poplar lan wit willow. Jarak sing sisih lor lan lereng madhep sisih lor, meh ora ana udan, mula ora ana wit.

Pakistan duwe bagean paling dhuwur saka pucuk gunung paling dhuwur ing saindenging jagad.

Pucuk sing paling dhuwur dhewe, K-2 sing misuwur lan nggegirisi, minangka sing nomer loro paling dhuwur ing saindenging jagad, amarga mung sawetara "tali" sing cedhak karo Everest ing Nepal lan dianggep luwih kuwat kanggo munggah.

Telung sistem gunung sing paling kuat - Hindukush, Karakorams lan Himalaya - nghiasi bathuke Pakistan. Pucuk Himalaya paling dhuwur nomer loro, uga Pakistan, yaiku Nanga Parbat, sing secara harfiah tegese "Gunung Wuda."

Pakistan duwe pitu saka 16 puncak paling dhuwur ing Asia. Statistik kasebut mung mbingungake: 40 saka 50 gunung paling dhuwur ing donya ana ing Pakistan; ing Baltistan liwat 45 pucuk tutul utawa nyebrang tandha 20,000 kaki; ing Gilgit ing radius 65 mil, ana luwih saka rong puluhan pucuk pucuk antara 18,000 nganti 26,000 kaki.

Ana total 14 pucuk utama sing dhuwur ing ndhuwur 8,000 meter ing saindenging jagad.

Saka iku, ana wolung papan ing Nepal, lima ing Pakistan lan siji ing China.

Puncak kasebut ditargetake dening para gunung saben taun.

Kasunyatane, pendhaki sing sukses ing pucuk iki dianggep minangka prestasi sing bisa ditindakake. Nganti saiki, jumlah ekspedisi gunung sing paling gedhe sing ngunjungi Pakistan yaiku saka Jepang.

K-2 (8,611m) minangka gunung paling dhuwur nomer loro ing donya. Kaping pisanan dicoba dening ekspedisi Martin Conway ing taun 1902.

Nanga Parbat (8,125m) uga dikenal minangka gunung pembunuh. Nanga Parbat nduwe skor nyawa, sanajan sawetara sing wis sukses ngetung.

Sanajan rekor getih, Nanga Parbat isih dadi target sing paling digoleki. Tantangan sing mbebayani kayane nambah semangat kanggo para pendaki.

Ing sisih lor Pakistan, ana lembah-lembah sing dununge, wiwit jaman biyen, macem-macem suku beda-beda miturut ras lan budaya.

Dipisahake karo alangan sing ora bisa diatasi, suku-suku kasebut asring urip kanthi kunci sing ora dikepengini, lan ora ngerti kahanan jagad liya.

Pakistan duwe glasier luwih akeh tinimbang lahan liyane ing njaba Kutub Lor lan Kidul.

Wilayah glasial Pakistan udakara 13,680 kilometer persegi, sing nuduhake rata-rata 13 persen wilayah pegunungan ing Basin ndhuwur Indus.

Gletser kasebut bisa kanthi bener ngaku duwe jumlahe paling gedhe lan koleksi ruang glaci ing bumi.

Nyatane, ing pangkone Karakoram ing Pakistan wae, ana gletser sing dawane nambah nganti 6,160 kilometer persegi.

Kanggo luwih tepat, nganti 37 persen wilayah Karakoram ana ing sangisore glaciers nglawan Himalaya 17 persen lan Alpen Eropa 22 persen.

Pegunungan ngisor sisih kulon iki sumebar saka bukit Swat lan Chitral ing arah sisih kidul-kidul (ing sandhinge Alexander the Great memimpin pasukane ing taun 327 SM) lan nutupi bagean gedhe ing Provinsi Frontier sisih kulon-kulon.

Ing sisih lor kali Kabul, ketinggiane kalebu 5,000 nganti 6,000 kaki ing bukit Mohamand lan Malakand.

Aspek bukit kasebut katon surem banget lan mripat ditemokake dening kali sing garing ing antarane bukit dawa lan watu-watu sing dawa, ditutupi kanthi rumput kasar, kayu gosok lan klapa kurcaci.

Ing sisih kidul kali Kabul nyebar Koh-e-Sofed Range kanthi dhuwur umume 10,000 kaki. Pucuk sing paling dhuwur, Skaram, dawane 15,620 kaki.

Ing sisih kidul Koh-e-Sofed ana bukit Kohat lan Waziristan (5,000 kaki) sing dilewati kali Kurram lan Tochi, lan diwatesi ing sisih kidul karo Kali Gomal.

Kabeh wilayah kasebut kalebu gundukan bukit sing garing lan watu watu lan watu pasir.

Ing sisih kidul Kali Gomal, Pegunungan Sulaiman mlaku udakara 483 kilometer ing arah mangidul mangidul, Takht-e-Sulaiman (11,295 kaki) minangka puncak paling dhuwur.

Ing pungkasan kidul dununge bukit-bukit cilik Marri lan Bugti. Wilayah kasebut nuduhake lanskap sing luar biasa, plato cilik lan plancongan metu sing tajem kanthi iring-iringan kanthi teras lan tambalan cekungan alluvial, sing ora bisa ditanam.

Rentang Kirthar ing sisih kidul Pegunungan Sulaiman dadi wates antarane dataran Sindh lan dataran Balochistan.

Iki kalebu serangkaian pegunungan munggah sing umume ing sisih lor mangidul lan lembah datar sing amba ana ing antarane. Lembah kasebut ijo kanthi suket lan ngakoni budidaya nganti dhuwure 4,000 kaki.

Wis pirang-pirang abad, wilayah kasebut ndeleng akeh raja, jenderal lan pengkhotbah sing ngliwati.

koreatimes.co.kr

Print Friendly, PDF & Email

About penulis

editor

Pimpinan editor yaiku Linda Hohnholz.