Bhutan Breaking News Warta Breaking Travel budaya News Pariwisata Nganyari Destinasi Plancongan News Wire Plancongan Maneka Warta

Bhutan: Lemah Naga Guntur

Bhutan: Tanah Guntur Naga Rita mbayar kebahagiaan Nasional Kasar Raja Kraton Himalaya Bhutan dadi berita utama internasional nalika dheweke ujar manawa kabahagiaan nasional minangka target pamrentah lan ekonomi ora kena dianggep minangka pangukuran sukses.  Raja sing saiki, kaya leluhur, wis ngupayakake njaga keseimbangan antara kemajuan lan pembangunan nalika nglestarekake budaya lan warisan budaya sing unik.  Pesona Bhutan, sing asline asline, Druk Yul, tegese Land of the Thunder Dragon, dadi katon nalika mabur menyang kerajaan kasebut.  Pesawat kasebut mudhun liwat awan liwat lanskap gunung sing luar biasa kanggo ndharat ing bandara Paro.  Beda karo terminal internasional sing paling hambar lan standar, struktur lan desaine didhasarake ing gaya Bhutan kanthi atap kayu lan tiang ukiran lan mural bertema Buddha ing tembok.  Tashi Namgay Resort, sing dadi basis utama sajrone nginep, dununge cedhak karo bandara.  Kaya umume bangunan liyane ing Bhutan, kompleks hotel uga menehi inspirasi saka arsitektur lokal tradisional nalika nyedhiyakake kabeh fasilitas sing diarepake ing papan mewah.  Sarang Tiger lan obyek wisata liyane Paro dianggep minangka salah sawijining lembah Bhutan sing paling apik.  Kita tangi ing dina sepisanan kunjungan menyang swara kali sing mili banter sing mili ing sadawane senyawa hotel saka sumber ing pegunungan Himalaya.  Kita ditemokake karo pandhuan, Namgay, lan sopir enom, Benjoy, sing dadi kanca sing dipercaya lan informasi sajrone dolan.  Item pisanan ing program iki bisa uga paling tantangan.  Tujuane yaiku minggat menyang biara Paro Taktsang, sing misuwur kanthi jeneng Sarang Tiger, sing nemplek ing pucuk jurang sing curam.  Sedhih, aku kudu nyerah nalika kita kurang saka seperempat dalan, kudu nampa manawa aku ora cukup kanggo ngrampungake trek kasebut.  Bojoku, sing digawe saka barang sing luwih angel, bisa dibantah yen munggah ing biara lan seneng banget karo pemandangan sing luar biasa.  Biara kasebut dipercaya ana ing sawijining papan nalika Guru Rinpoche semedi ing guwa ing abad kaping 8.  Iki dianggep minangka salah sawijining situs Buddha sing paling suci ora mung ing Bhutan nanging uga ing kabeh wilayah Himalaya.  Sepuluh menit perjalanan saka Paro tengah yaiku Kyichu Lhakhang sing dadi candhi abad kaping pitu sing megah.  Uga ing distrik Paro yaiku Ta Dzong (Museum Nasional) minangka salah sawijining papan sing paling apik kanggo sinau babagan agama, adat istiadat lan seni budaya tradisional Bhutan.  Saka kene, jejak ngambah menyang Rinpung Dzong sawijining biara lan benteng gedhe sing dununge Badan Monastik kabupaten uga kantor administrasi pamrentah Paro.  Saka Paro, kita terus menyang ibukutha, Thimphu, ing kana mlebu ing Hotel Peri Phuntso sing misuwur ing jalur turis.  Thimphu menyang Punakha Esuke, kita budhal saka Thimphu menyang Punakha ngliwati Dochula pass (3,100m) sing nyoba kanggo supir kita, Benjoy, amarga bagean-bagean dalan ditutupi udan sing tiba-tiba lan kabut sing deres.  Nalika langit diresiki, kita bakal entuk pemandangan sing apik banget saka Himalaya wétan sing luwih dhuwur kalebu pucuk Bhutan sing paling dhuwur.  Landmark utama yaiku Punakha Dzong minangka benteng bersejarah sing dibangun dening Shabdrung Ngawang Namgyel ing taun 1637 lan dununge ing persimpangan Kali Pho Chu lan Kali Mo Chu.  Punakha minangka ibukutha Bhutan nganti taun 1955 lan isih dadi papan dununge ing Je Khenpo, Kepala Abbot.  Bèntèng kasebut, sing nduweni peran penting ing kehidupan religius lan sipil ing negara kasebut, rusak ing macem-macem tahapan sejarah kanthi kebakaran, banjir lan gempa bumi lan kabeh dipulihake kanthi arahan Raja saiki.  Mitos lan legenda akeh ing Bhutan.  Kerajaan kasebut dihiasi kuil lan kuil sing didedikake kanggo para dewa, wiku lan tokoh agama sing masing-masing diwenehi kekuwatan khusus kanggo nambani berkah khusus.  Kita tindak plancongan singkat menyang kuil sing dikhaskan kanggo Drukpa Kunley, sawijining biksu sing duwe reputasi apik.  Dheweke kondhang minangka "Madman Ilahi saka Bhutan" amarga uripe sing warna-warni lan dianggep duwe 'penis gaib'; ora kaget, candhi iki ana gandhengane karo kesuburan.  Pasangan sing ora duwe anak lelungan adoh kanggo menehi pandonga marang dheweke lan foto dipajang ing kuil wong-wong sing percaya yen dungane dijawab.  Thimphu ndelok bali menyang Paro Program bali menyang Thimphu kalebu kunjungan menyang Institut Obat Tradhisional ing endi bisa sinau babagan bahan baku pribumi sing digunakake kanggo nyiyapake macem-macem produk kesehatan.  Kita terus menyang Museum Rakyat lan Warisan, sing nampilake alat sing digunakake para petani Bhutan tradisional lan menehi gambaran babagan urip sing angel sing isih ditindakake ing bagean kerajaan sing kurang maju.  Ing sacedhake yaiku Sekolah Lukisan sing duwe spesialisasi lukisan tradisional, patung lan ukiran kayu Ing wayah sore, kita ngunjungi Great Buddha Dordenma, patung raksasa Buddha sing lungguh ing ndhuwur bukit sing ndeleng Thimphu.  Dhuwur meh 52 meter (168 kaki) minangka salah sawijining patung Buddha paling gedhe lan paling dhuwur ing donya.  Tampilan Thimphu ing ngisor iki apik banget.  Tempat-tempat menarik liyane yaiku lokakarya sing digawe kertas gaweyan lan Emplek Kerajinan Nasional, sing diarani jenenge, minangka barang khas produk sing digawe ing Budaya Bhutan lan cara urip Sanajan Bhutan ana ing antarane para tetanggan raksasa, India lan China. , wis sukses njaga basa, budaya lan adat istiadat.  Masarakat pancen egaliter.  Nalika sistem kulawarga dhasar minangka patriarkhi, perkebunan kulawarga dibagi padha karo putra lan putri.  Basa resmi kerajaan kasebut yaiku Dzongkha, sawijining dialek sing padha karo basa Tibet.  Tanggalan Bhutan adhedhasar sistem Tibet sing asale saka siklus lunar Tionghoa.  Pria lan wanita nganggo klambi nasional sanajan ana sing ndeleng akeh wong nganggo klambi kulon ing kutha lan kutha.  Wong lanang katon katon jubah nganggo sabuk sing diikat pinggang.  Wanita kasebut nganggo jubah tungkak sing digawe saka kain warna-warni lan nganggo perhiasan khas digawe saka coral, mutiara, pirus lan watu mata akik sing terkenal sing diarani Bhutan "luh para Dewa".  Panganan Bhutan sederhana lan sehat, sanajan ora cocog karo selera kabeh.  Tarif tradisional kalebu sup kacang buncis lan keju tradisional, daging babi utawa daging sapi kanthi macem-macem panganan sayuran sing dimasak nganggo ramuan lokal.  Siji bisa duwe panganan lokal kanthi rega murah ing kafe lan restoran tradisional lan uga mangan ing omah pribadi sing wis dipilih karo agensi perjalanan.  Kanggo turis sing pengin tetep beya sing luwih akrab, sawetara hotel internasional nyedhiyakake masakan India, kulon lan internasional liyane.  Pariwisata minangka sumber penghasilan sing penting Kaya sing wis diandharake sadurunge, Sang Prabu waspada babagan nglindhungi tradhisi lan warisan negara saka karusakan sing bisa disebabake pariwisata komersial massal.  Bhutan minangka negara sing dikunci ing dharatan mung 700,000 wong, kanthi opsi winates kanggo ekspor utawa industri amarga medan pegunungan.  Umume populasi negara kasebut miskin, lan 12% urip ing sangisoré garis kemiskinan internasional.  Pariwisata minangka salah sawijining sumber penghasilan utama kanggo Bhutan.  Turis kudu mbayar paling sethithik $ 200 saben wong saben dina saka Desember - Februari, lan Juni - Agustus lan $ 250 saben wong saben dina wiwit Maret - Mei, lan September - November.  Wong India, Bangladesh, lan Maladewa dibebasake saka biaya saben dinane iki.  Uga kasedhiya sawetara diskon, utamane kanggo siswa lan bocah umur 5 - 12.  Kawicaksanan iki nyebabake sawetara kritik amarga diskriminasi wong sing kurang sehat.  Nanging, berkat penghasilan pariwisata sing masarakat Bhutan bisa ngrasakake perawatan kesehatan gratis, pendhidhikan gratis, penanggulangan kemiskinan lan infrastruktur.  Bhutan dikaruniai macem-macem khazanah alam lan lanskap wiwit gunung-gunung lan glasier Himalaya sing nganggo salju nganti alas sing subur.  Luwih saka rong pertiga Bhutan ditutupi alas ing endi manuk, kewan lan kewan eksotis tuwuh subur.  Kerajaan iki duwe sawetara taman nasional, salah siji sing paling sering dikunjungi yaiku Manas Game Sanctuary ing pinggir kali Manas sing dadi tapel wates karo negara bagian Assam, India.  Ing kene, bisa nemokake badhak sungu siji sing kaancam bakal punah, gajah, macan, kebo, akeh spesies rusa lan langur emas, kethèk cilik sing khas ing wilayah iki.  Amarga akeh spesies kewan liar sing wis punah ing sawetara wilayah ing donya amarga rusak utawa ilang papan habitat amarga pembangunan kutha, Bhutan nyedhiyakake akeh sumber daya kanggo nglindhungi alam bébas.  Mangkat saka Bhutan Sajrone nginep ing sacedhake, kita mung bisa ndeleng sawetara saka apa sing ditawakake kerajaan.  Cuaca, maneh, dadi faktor nalika kita siyap-siyap budhal saka Bhutan.  Nginep ing wayah wengi kuatir ing Paro nalika mega ngrebut pagunungan lan udan deres nganti wengi.  Amarga kuwatir kita, resepsionis ing hotel kasebut ngandhani kanthi ora umum yen penerbangan asring dibatalake amarga cuaca ora apik.  Yen para dewa mesem marang kita, udan mandheg lan kita bisa mabur metu kaya sing dijadwalake.  Ora nganti sak jam, kita bali ing ibukota Nepal, Kathmandu, lan kunjungan menyang Bhutan kaya ngimpi.  Ora kaget yen survey ing Lonely Planet nyelehake Bhutan dadi ndhuwur dhaptar negara sing bakal dikunjungi ing saindenging jagad.  Pamrentah ngupayakake njaga budaya Bhutan sing lestari kanthi apik nalika maju lan modernisasi.  Kita mung bisa ngarep-arep supaya daya tarik kerajaan ajaib iki ora bakal rusak dening invasi turis amarga kabar babagan pesona sing unik.
Bandara Paro - Foto © Rita Payne

Kebahagiaan Nasional Bruto

Raja kerajaan Himalaya Bhutan dadi berita utama internasional nalika negesake manawa kebahagiaan nasional minangka target pamrentah lan ekonomi ora kena dianggep minangka pangukuran sukses. Raja sing saiki, kaya leluhur, wis ngupayakake njaga keseimbangan antara kemajuan lan pembangunan nalika nglestarekake budaya lan warisan budaya sing unik.

Pesona Bhutan, sing asline asma, Druk Yul, tegese Land of the Thunder Dragon, dadi katon nalika mabur menyang kerajaan kasebut. Pesawat kasebut mudhun liwat awan liwat lanskap gunung sing spektakuler kanggo mlebu ing bandara Paro. Beda karo terminal internasional sing paling hambar lan standar, struktur lan desaine didhasarake ing gaya Bhutan kanthi atap kayu lan tiang ukiran lan mural bertema Buddha ing tembok. Tashi Namgay Resort, sing dadi basis utama sajrone nginep, dununge cedhak karo bandara. Kaya umume bangunan liyane ing Bhutan, kompleks hotel uga menehi inspirasi saka arsitektur lokal tradisional nalika nyedhiyakake kabeh fasilitas sing diarepake ing papan mewah.

Sarang Tiger lan atraksi liyane

Paro dianggep minangka salah sawijining lembah Bhutan sing paling apik. Kita tangi ing dina sepisanan kunjungan menyang swara kali sing mili banter sing mili ing sadawane senyawa hotel saka sumber ing pegunungan Himalaya. Kita ditemokake karo pandhuan, Namgay, lan sopir enom, Benjoy, sing dadi kanca sing dipercaya lan informasi sajrone dolan.

Item pisanan ing program iki bisa uga paling tantangan. Tujuane yaiku minggat menyang biara Paro Taktsang, sing misuwur kanthi jeneng Sarang Tiger, sing nemplek ing pucuk jurang sing curam. Sedhih, aku kudu nyerah nalika kita kurang saka seperempat dalan, kudu nampa manawa aku ora cukup kanggo ngrampungake trek kasebut. Bojoku, sing digawe saka barang sing luwih angel, bisa dibantah yen munggah ing biara lan seneng banget karo pemandangan sing luar biasa. Biara kasebut dipercaya ana ing sawijining papan nalika Guru Rinpoche semedi ing guwa ing abad kaping 8. Iki dianggep minangka salah sawijining situs Buddha sing paling suci ora mung ing Bhutan nanging uga ing kabeh wilayah Himalaya.

Sepuluh menit perjalanan saka Paro tengah yaiku Kyichu Lhakhang sing dadi candhi abad kaping pitu sing megah. Uga ing distrik Paro yaiku Ta Dzong (Museum Nasional) minangka salah sawijining papan sing paling apik kanggo sinau babagan agama, adat istiadat lan seni budaya tradisional Bhutan. Saka kene, jejak nggawa menyang Rinpung Dzong sawijining biara lan benteng gedhe sing dununge Badan Monastik kabupaten uga kantor administrasi pamrentah Paro. Saka Paro, kita terus menyang ibukutha, Thimphu, ing kana mlebu ing Hotel Peri Phuntso sing misuwur ing jalur turis.

Thimphu nganti Punakha

Esuk esuk, kita budhal saka Thimphu menyang Punakha ngliwati Dochula pass (3,100m) sing nyoba kanggo supir kita, Benjoy, amarga bagean-bagean ing dalan ditutupi udan tiba-tiba lan kabut sing akeh banget. Nalika langit diresiki, kita bakal oleh pandhangan sing apik banget saka Himalaya wétan sing luwih dhuwur kalebu pucuk Bhutan sing paling dhuwur.

Landmark utama yaiku Punakha Dzong minangka benteng bersejarah sing dibangun dening Shabdrung Ngawang Namgyel ing taun 1637 lan dununge ing persimpangan Kali Pho Chu lan Kali Mo Chu. Punakha minangka ibukutha Bhutan nganti taun 1955 lan saiki dadi papan dununge ing Je Khenpo, Kepala Abbot. Bèntèng kasebut, sing nduwe peran penting ing kehidupan religius lan sipil ing negara kasebut, rusak ing macem-macem tahapan sejarah kanthi kebakaran, banjir lan gempa bumi lan kabeh dipulihake kanthi arahan Raja saiki.

Mitos lan legenda akeh ing Bhutan. Kerajaan kasebut dihiasi kuil lan kuil sing didedikake kanggo para dewa, wiku lan tokoh agama sing masing-masing diwenehi kekuwatan khusus kanggo nambani berkah khusus. Kita tindak plancongan singkat menyang kuil sing dikhaskan kanggo Drukpa Kunley, sawijining biksu sing duwe reputasi apik. Dheweke kondhang minangka "Madman Ilahi Bhutan" amarga uripe warna-warni lan dianggep duwe 'penis gaib'; ora kaget, candhi iki ana gandhengane karo kesuburan. Pasangan sing ora duwe anak lelungan adoh kanggo menehi pandonga marang dheweke lan foto dipajang ing kuil wong-wong sing percaya yen dungane dijawab.

Thimphu nyawang bali menyang Paro

Program nalika bali menyang Thimphu kalebu kunjungan menyang Institut Obat Tradisional sing bisa sinau babagan bahan baku pribumi sing digunakake kanggo nyiyapake macem-macem produk kesehatan. Banjur menyang Museum Rakyat lan Warisan, sing nampilake alat sing digunakake para petani Bhutan tradisional lan menehi gambaran babagan urip sing angel sing isih ditindakake ing bagean kerajaan sing kurang maju. Ing cedhak yaiku Sekolah Lukisan sing duwe spesialisasi lukisan tradisional, patung lan ukiran kayu

Ing wayah sore sore kita ngunjungi Great Buddha Dordenma, patung Buddha raksasa lungguh ing ndhuwur bukit sing ndeleng Thimphu. Dhuwur meh 52 meter (168 kaki) minangka salah sawijining patung Buddha paling gedhe lan paling dhuwur ing donya. Tampilan Thimphu ing ngisor iki apik banget. Tempat-tempat menarik liyane yaiku lokakarya sing nggawe kertas gaweyan tangan lan National Kerajinan Tangan Nasional, sing miturut jenenge, minangka barang khas produk sing digawe ing Bhutan

Budaya lan cara urip

Sanajan Bhutan dipasang ing antarane tangga teparo, India lan China, nanging sukses njaga basa, budaya lan adat istiadat. Masarakat pancen egaliter. Nalika sistem kulawarga dhasar minangka patriarkhi, perkebunan kulawarga dibagi padha karo putra lan putri. Basa resmi kerajaan kasebut yaiku Dzongkha, sawijining dialek sing padha karo basa Tibet. Tanggalan Bhutan adhedhasar sistem Tibet sing asale saka siklus lunar Tionghoa.

Pria lan wanita nganggo klambi nasional sanajan ana sing ndeleng akeh wong nganggo klambi kulon ing kutha lan kutha. Wong lanang katon katon jubah nganggo sabuk sing diikat pinggang. Wanita kasebut nganggo jubah tungkak sing digawe saka kain warna-warni lan nganggo perhiasan khas digawe saka karang, mutiara, pirus lan watu mata akik sing terkenal sing diarani Bhutanese "luh para Dewa".

Panganan Bhutan sederhana lan sehat, sanajan ora cocog karo selera kabeh. Tarif tradisional kalebu sup kacang buncis lan keju tradisional, daging babi utawa daging sapi kanthi macem-macem panganan sayuran sing dimasak nganggo ramuan lokal. Siji bisa duwe panganan lokal kanthi rega murah ing kafe lan restoran tradisional lan uga mangan ing omah pribadi sing wis dipilih karo agensi perjalanan. Kanggo turis sing pengin tetep beya sing luwih akrab, sawetara hotel internasional nyedhiyakake masakan India, kulon lan internasional liyane.

Pariwisata minangka sumber penghasilan sing penting

Kaya sing wis diandharake sadurunge, Sang Prabu waspada babagan nglindhungi tradhisi lan warisan negara saka karusakan sing bisa disebabake pariwisata komersial massal. Bhutan minangka negara sing dikunci ing dharatan mung 700,000 wong, kanthi opsi winates kanggo ekspor utawa industri amarga medan pegunungan. Umume populasi negara kasebut miskin, lan 12% urip ing sangisoré garis kemiskinan internasional. Pariwisata minangka salah sawijining sumber penghasilan utama kanggo Bhutan. Turis kudu mbayar paling sethithik $ 200 saben wong saben dina saka Desember - Februari, lan Juni - Agustus lan $ 250 saben wong saben dina wiwit Maret - Mei, lan September - November. Wong India, Bangladesh, lan Maladewa dibebasake saka biaya saben dinane iki. Uga kasedhiya sawetara diskon, utamane kanggo siswa lan bocah umur 5 - 12. Kebijakan iki nyebabake sawetara kritik amarga diskriminasi wong sing kurang apik. Nanging, berkat penghasilan pariwisata sing masarakat Bhutan bisa ngrasakake perawatan kesehatan gratis, pendhidhikan gratis, penanggulangan kemiskinan lan infrastruktur.

Bhutan dikaruniai macem-macem khazanah alam lan lanskap wiwit gunung-gunung lan glasier Himalaya sing nganggo salju nganti alas sing subur. Luwih saka rong pertiga Bhutan ditutupi alas ing endi manuk, kewan lan kewan eksotis tuwuh subur. Kerajaan iki duwe sawetara taman nasional, salah siji sing paling sering dikunjungi yaiku Manas Game Sanctuary ing pinggir kali Manas sing dadi tapel wates karo negara bagian Assam, India. Ing kene, bisa nemokake badhak sungu siji sing kaancam bakal punah, gajah, macan, kebo, akeh spesies rusa lan langur emas, kethèk cilik sing khas ing wilayah iki. Amarga akeh spesies kewan liar sing wis punah ing sawetara wilayah ing donya amarga rusak utawa ilang papan habitat amarga pembangunan kutha, Bhutan nyedhiyakake akeh sumber daya kanggo nglindhungi alam bébas.

Mangkat saka Bhutan

Sajrone nginep ing sacedhake, kita mung bisa ndeleng sawetara prekara sing ditawakake kerajaan. Cuaca, maneh, dadi faktor nalika kita siyap-siyap budhal saka Bhutan. Nginep ing wayah wengi kuatir ing Paro nalika mega ngrebut pagunungan lan udan deres nganti wengi. Amarga kuwatir kita, resepsionis ing hotel kasebut ngandhani kanthi ora umum yen penerbangan asring dibatalake amarga cuaca ora apik. Yen para dewa mesem marang kita, udan mandheg lan kita bisa mabur metu kaya sing dijadwalake. Ora nganti sak jam, kita bali ing ibukota Nepal, Kathmandu, lan kunjungan menyang Bhutan kaya ngimpi. Ora kaget yen survey ing Lonely Planet nyelehake Bhutan dadi ndhuwur dhaptar negara sing bakal dikunjungi ing saindenging jagad. Pamrentah ngupayakake njaga budaya Bhutan sing lestari kanthi apik nalika maju lan modernisasi. Kita mung bisa ngarep-arep supaya daya tarik kerajaan ajaib iki ora bakal rusak dening invasi turis amarga kabar babagan pesona sing unik.

Bhutan: Tanah Guntur Naga Rita mbayar kebahagiaan Nasional Kasar Raja Kraton Himalaya Bhutan dadi berita utama internasional nalika dheweke ujar manawa kabahagiaan nasional minangka target pamrentah lan ekonomi ora kena dianggep minangka pangukuran sukses.  Raja sing saiki, kaya leluhur, wis ngupayakake njaga keseimbangan antara kemajuan lan pembangunan nalika nglestarekake budaya lan warisan budaya sing unik.  Pesona Bhutan, sing asline asline, Druk Yul, tegese Land of the Thunder Dragon, dadi katon nalika mabur menyang kerajaan kasebut.  Pesawat kasebut mudhun liwat awan liwat lanskap gunung sing luar biasa kanggo ndharat ing bandara Paro.  Beda karo terminal internasional sing paling hambar lan standar, struktur lan desaine didhasarake ing gaya Bhutan kanthi atap kayu lan tiang ukiran lan mural bertema Buddha ing tembok.  Tashi Namgay Resort, sing dadi basis utama sajrone nginep, dununge cedhak karo bandara.  Kaya umume bangunan liyane ing Bhutan, kompleks hotel uga menehi inspirasi saka arsitektur lokal tradisional nalika nyedhiyakake kabeh fasilitas sing diarepake ing papan mewah.  Sarang Tiger lan obyek wisata liyane Paro dianggep minangka salah sawijining lembah Bhutan sing paling apik.  Kita tangi ing dina sepisanan kunjungan menyang swara kali sing mili banter sing mili ing sadawane senyawa hotel saka sumber ing pegunungan Himalaya.  Kita ditemokake karo pandhuan, Namgay, lan sopir enom, Benjoy, sing dadi kanca sing dipercaya lan informasi sajrone dolan.  Item pisanan ing program iki bisa uga paling tantangan.  Tujuane yaiku minggat menyang biara Paro Taktsang, sing misuwur kanthi jeneng Sarang Tiger, sing nemplek ing pucuk jurang sing curam.  Sedhih, aku kudu nyerah nalika kita kurang saka seperempat dalan, kudu nampa manawa aku ora cukup kanggo ngrampungake trek kasebut.  Bojoku, sing digawe saka barang sing luwih angel, bisa dibantah yen munggah ing biara lan seneng banget karo pemandangan sing luar biasa.  Biara kasebut dipercaya ana ing sawijining papan nalika Guru Rinpoche semedi ing guwa ing abad kaping 8.  Iki dianggep minangka salah sawijining situs Buddha sing paling suci ora mung ing Bhutan nanging uga ing kabeh wilayah Himalaya.  Sepuluh menit perjalanan saka Paro tengah yaiku Kyichu Lhakhang sing dadi candhi abad kaping pitu sing megah.  Uga ing distrik Paro yaiku Ta Dzong (Museum Nasional) minangka salah sawijining papan sing paling apik kanggo sinau babagan agama, adat istiadat lan seni budaya tradisional Bhutan.  Saka kene, jejak ngambah menyang Rinpung Dzong sawijining biara lan benteng gedhe sing dununge Badan Monastik kabupaten uga kantor administrasi pamrentah Paro.  Saka Paro, kita terus menyang ibukutha, Thimphu, ing kana mlebu ing Hotel Peri Phuntso sing misuwur ing jalur turis.  Thimphu menyang Punakha Esuke, kita budhal saka Thimphu menyang Punakha ngliwati Dochula pass (3,100m) sing nyoba kanggo supir kita, Benjoy, amarga bagean-bagean dalan ditutupi udan sing tiba-tiba lan kabut sing deres.  Nalika langit diresiki, kita bakal entuk pemandangan sing apik banget saka Himalaya wétan sing luwih dhuwur kalebu pucuk Bhutan sing paling dhuwur.  Landmark utama yaiku Punakha Dzong minangka benteng bersejarah sing dibangun dening Shabdrung Ngawang Namgyel ing taun 1637 lan dununge ing persimpangan Kali Pho Chu lan Kali Mo Chu.  Punakha minangka ibukutha Bhutan nganti taun 1955 lan isih dadi papan dununge ing Je Khenpo, Kepala Abbot.  Bèntèng kasebut, sing nduweni peran penting ing kehidupan religius lan sipil ing negara kasebut, rusak ing macem-macem tahapan sejarah kanthi kebakaran, banjir lan gempa bumi lan kabeh dipulihake kanthi arahan Raja saiki.  Mitos lan legenda akeh ing Bhutan.  Kerajaan kasebut dihiasi kuil lan kuil sing didedikake kanggo para dewa, wiku lan tokoh agama sing masing-masing diwenehi kekuwatan khusus kanggo nambani berkah khusus.  Kita tindak plancongan singkat menyang kuil sing dikhaskan kanggo Drukpa Kunley, sawijining biksu sing duwe reputasi apik.  Dheweke kondhang minangka "Madman Ilahi saka Bhutan" amarga uripe sing warna-warni lan dianggep duwe 'penis gaib'; ora kaget, candhi iki ana gandhengane karo kesuburan.  Pasangan sing ora duwe anak lelungan adoh kanggo menehi pandonga marang dheweke lan foto dipajang ing kuil wong-wong sing percaya yen dungane dijawab.  Thimphu ndelok bali menyang Paro Program bali menyang Thimphu kalebu kunjungan menyang Institut Obat Tradhisional ing endi bisa sinau babagan bahan baku pribumi sing digunakake kanggo nyiyapake macem-macem produk kesehatan.  Kita terus menyang Museum Rakyat lan Warisan, sing nampilake alat sing digunakake para petani Bhutan tradisional lan menehi gambaran babagan urip sing angel sing isih ditindakake ing bagean kerajaan sing kurang maju.  Ing sacedhake yaiku Sekolah Lukisan sing duwe spesialisasi lukisan tradisional, patung lan ukiran kayu Ing wayah sore, kita ngunjungi Great Buddha Dordenma, patung raksasa Buddha sing lungguh ing ndhuwur bukit sing ndeleng Thimphu.  Dhuwur meh 52 meter (168 kaki) minangka salah sawijining patung Buddha paling gedhe lan paling dhuwur ing donya.  Tampilan Thimphu ing ngisor iki apik banget.  Tempat-tempat menarik liyane yaiku lokakarya sing digawe kertas gaweyan lan Emplek Kerajinan Nasional, sing diarani jenenge, minangka barang khas produk sing digawe ing Budaya Bhutan lan cara urip Sanajan Bhutan ana ing antarane para tetanggan raksasa, India lan China. , wis sukses njaga basa, budaya lan adat istiadat.  Masarakat pancen egaliter.  Nalika sistem kulawarga dhasar minangka patriarkhi, perkebunan kulawarga dibagi padha karo putra lan putri.  Basa resmi kerajaan kasebut yaiku Dzongkha, sawijining dialek sing padha karo basa Tibet.  Tanggalan Bhutan adhedhasar sistem Tibet sing asale saka siklus lunar Tionghoa.  Pria lan wanita nganggo klambi nasional sanajan ana sing ndeleng akeh wong nganggo klambi kulon ing kutha lan kutha.  Wong lanang katon katon jubah nganggo sabuk sing diikat pinggang.  Wanita kasebut nganggo jubah tungkak sing digawe saka kain warna-warni lan nganggo perhiasan khas digawe saka coral, mutiara, pirus lan watu mata akik sing terkenal sing diarani Bhutan "luh para Dewa".  Panganan Bhutan sederhana lan sehat, sanajan ora cocog karo selera kabeh.  Tarif tradisional kalebu sup kacang buncis lan keju tradisional, daging babi utawa daging sapi kanthi macem-macem panganan sayuran sing dimasak nganggo ramuan lokal.  Siji bisa duwe panganan lokal kanthi rega murah ing kafe lan restoran tradisional lan uga mangan ing omah pribadi sing wis dipilih karo agensi perjalanan.  Kanggo turis sing pengin tetep beya sing luwih akrab, sawetara hotel internasional nyedhiyakake masakan India, kulon lan internasional liyane.  Pariwisata minangka sumber penghasilan sing penting Kaya sing wis diandharake sadurunge, Sang Prabu waspada babagan nglindhungi tradhisi lan warisan negara saka karusakan sing bisa disebabake pariwisata komersial massal.  Bhutan minangka negara sing dikunci ing dharatan mung 700,000 wong, kanthi opsi winates kanggo ekspor utawa industri amarga medan pegunungan.  Umume populasi negara kasebut miskin, lan 12% urip ing sangisoré garis kemiskinan internasional.  Pariwisata minangka salah sawijining sumber penghasilan utama kanggo Bhutan.  Turis kudu mbayar paling sethithik $ 200 saben wong saben dina saka Desember - Februari, lan Juni - Agustus lan $ 250 saben wong saben dina wiwit Maret - Mei, lan September - November.  Wong India, Bangladesh, lan Maladewa dibebasake saka biaya saben dinane iki.  Uga kasedhiya sawetara diskon, utamane kanggo siswa lan bocah umur 5 - 12.  Kawicaksanan iki nyebabake sawetara kritik amarga diskriminasi wong sing kurang sehat.  Nanging, berkat penghasilan pariwisata sing masarakat Bhutan bisa ngrasakake perawatan kesehatan gratis, pendhidhikan gratis, penanggulangan kemiskinan lan infrastruktur.  Bhutan dikaruniai macem-macem khazanah alam lan lanskap wiwit gunung-gunung lan glasier Himalaya sing nganggo salju nganti alas sing subur.  Luwih saka rong pertiga Bhutan ditutupi alas ing endi manuk, kewan lan kewan eksotis tuwuh subur.  Kerajaan iki duwe sawetara taman nasional, salah siji sing paling sering dikunjungi yaiku Manas Game Sanctuary ing pinggir kali Manas sing dadi tapel wates karo negara bagian Assam, India.  Ing kene, bisa nemokake badhak sungu siji sing kaancam bakal punah, gajah, macan, kebo, akeh spesies rusa lan langur emas, kethèk cilik sing khas ing wilayah iki.  Amarga akeh spesies kewan liar sing wis punah ing sawetara wilayah ing donya amarga rusak utawa ilang papan habitat amarga pembangunan kutha, Bhutan nyedhiyakake akeh sumber daya kanggo nglindhungi alam bébas.  Mangkat saka Bhutan Sajrone nginep ing sacedhake, kita mung bisa ndeleng sawetara saka apa sing ditawakake kerajaan.  Cuaca, maneh, dadi faktor nalika kita siyap-siyap budhal saka Bhutan.  Nginep ing wayah wengi kuatir ing Paro nalika mega ngrebut pagunungan lan udan deres nganti wengi.  Amarga kuwatir kita, resepsionis ing hotel kasebut ngandhani kanthi ora umum yen penerbangan asring dibatalake amarga cuaca ora apik.  Yen para dewa mesem marang kita, udan mandheg lan kita bisa mabur metu kaya sing dijadwalake.  Ora nganti sak jam, kita bali ing ibukota Nepal, Kathmandu, lan kunjungan menyang Bhutan kaya ngimpi.  Ora kaget yen survey ing Lonely Planet nyelehake Bhutan dadi ndhuwur dhaptar negara sing bakal dikunjungi ing saindenging jagad.  Pamrentah ngupayakake njaga budaya Bhutan sing lestari kanthi apik nalika maju lan modernisasi.  Kita mung bisa ngarep-arep supaya daya tarik kerajaan ajaib iki ora bakal rusak dening invasi turis amarga kabar babagan pesona sing unik.

Tashi Namgay Resort, Paro - Foto © Rita Payne

Bhutan: Tanah Guntur Naga Rita mbayar kebahagiaan Nasional Kasar Raja Kraton Himalaya Bhutan dadi berita utama internasional nalika dheweke ujar manawa kabahagiaan nasional minangka target pamrentah lan ekonomi ora kena dianggep minangka pangukuran sukses.  Raja sing saiki, kaya leluhur, wis ngupayakake njaga keseimbangan antara kemajuan lan pembangunan nalika nglestarekake budaya lan warisan budaya sing unik.  Pesona Bhutan, sing asline asline, Druk Yul, tegese Land of the Thunder Dragon, dadi katon nalika mabur menyang kerajaan kasebut.  Pesawat kasebut mudhun liwat awan liwat lanskap gunung sing luar biasa kanggo ndharat ing bandara Paro.  Beda karo terminal internasional sing paling hambar lan standar, struktur lan desaine didhasarake ing gaya Bhutan kanthi atap kayu lan tiang ukiran lan mural bertema Buddha ing tembok.  Tashi Namgay Resort, sing dadi basis utama sajrone nginep, dununge cedhak karo bandara.  Kaya umume bangunan liyane ing Bhutan, kompleks hotel uga menehi inspirasi saka arsitektur lokal tradisional nalika nyedhiyakake kabeh fasilitas sing diarepake ing papan mewah.  Sarang Tiger lan obyek wisata liyane Paro dianggep minangka salah sawijining lembah Bhutan sing paling apik.  Kita tangi ing dina sepisanan kunjungan menyang swara kali sing mili banter sing mili ing sadawane senyawa hotel saka sumber ing pegunungan Himalaya.  Kita ditemokake karo pandhuan, Namgay, lan sopir enom, Benjoy, sing dadi kanca sing dipercaya lan informasi sajrone dolan.  Item pisanan ing program iki bisa uga paling tantangan.  Tujuane yaiku minggat menyang biara Paro Taktsang, sing misuwur kanthi jeneng Sarang Tiger, sing nemplek ing pucuk jurang sing curam.  Sedhih, aku kudu nyerah nalika kita kurang saka seperempat dalan, kudu nampa manawa aku ora cukup kanggo ngrampungake trek kasebut.  Bojoku, sing digawe saka barang sing luwih angel, bisa dibantah yen munggah ing biara lan seneng banget karo pemandangan sing luar biasa.  Biara kasebut dipercaya ana ing sawijining papan nalika Guru Rinpoche semedi ing guwa ing abad kaping 8.  Iki dianggep minangka salah sawijining situs Buddha sing paling suci ora mung ing Bhutan nanging uga ing kabeh wilayah Himalaya.  Sepuluh menit perjalanan saka Paro tengah yaiku Kyichu Lhakhang sing dadi candhi abad kaping pitu sing megah.  Uga ing distrik Paro yaiku Ta Dzong (Museum Nasional) minangka salah sawijining papan sing paling apik kanggo sinau babagan agama, adat istiadat lan seni budaya tradisional Bhutan.  Saka kene, jejak ngambah menyang Rinpung Dzong sawijining biara lan benteng gedhe sing dununge Badan Monastik kabupaten uga kantor administrasi pamrentah Paro.  Saka Paro, kita terus menyang ibukutha, Thimphu, ing kana mlebu ing Hotel Peri Phuntso sing misuwur ing jalur turis.  Thimphu menyang Punakha Esuke, kita budhal saka Thimphu menyang Punakha ngliwati Dochula pass (3,100m) sing nyoba kanggo supir kita, Benjoy, amarga bagean-bagean dalan ditutupi udan sing tiba-tiba lan kabut sing deres.  Nalika langit diresiki, kita bakal entuk pemandangan sing apik banget saka Himalaya wétan sing luwih dhuwur kalebu pucuk Bhutan sing paling dhuwur.  Landmark utama yaiku Punakha Dzong minangka benteng bersejarah sing dibangun dening Shabdrung Ngawang Namgyel ing taun 1637 lan dununge ing persimpangan Kali Pho Chu lan Kali Mo Chu.  Punakha minangka ibukutha Bhutan nganti taun 1955 lan isih dadi papan dununge ing Je Khenpo, Kepala Abbot.  Bèntèng kasebut, sing nduweni peran penting ing kehidupan religius lan sipil ing negara kasebut, rusak ing macem-macem tahapan sejarah kanthi kebakaran, banjir lan gempa bumi lan kabeh dipulihake kanthi arahan Raja saiki.  Mitos lan legenda akeh ing Bhutan.  Kerajaan kasebut dihiasi kuil lan kuil sing didedikake kanggo para dewa, wiku lan tokoh agama sing masing-masing diwenehi kekuwatan khusus kanggo nambani berkah khusus.  Kita tindak plancongan singkat menyang kuil sing dikhaskan kanggo Drukpa Kunley, sawijining biksu sing duwe reputasi apik.  Dheweke kondhang minangka "Madman Ilahi saka Bhutan" amarga uripe sing warna-warni lan dianggep duwe 'penis gaib'; ora kaget, candhi iki ana gandhengane karo kesuburan.  Pasangan sing ora duwe anak lelungan adoh kanggo menehi pandonga marang dheweke lan foto dipajang ing kuil wong-wong sing percaya yen dungane dijawab.  Thimphu ndelok bali menyang Paro Program bali menyang Thimphu kalebu kunjungan menyang Institut Obat Tradhisional ing endi bisa sinau babagan bahan baku pribumi sing digunakake kanggo nyiyapake macem-macem produk kesehatan.  Kita terus menyang Museum Rakyat lan Warisan, sing nampilake alat sing digunakake para petani Bhutan tradisional lan menehi gambaran babagan urip sing angel sing isih ditindakake ing bagean kerajaan sing kurang maju.  Ing sacedhake yaiku Sekolah Lukisan sing duwe spesialisasi lukisan tradisional, patung lan ukiran kayu Ing wayah sore, kita ngunjungi Great Buddha Dordenma, patung raksasa Buddha sing lungguh ing ndhuwur bukit sing ndeleng Thimphu.  Dhuwur meh 52 meter (168 kaki) minangka salah sawijining patung Buddha paling gedhe lan paling dhuwur ing donya.  Tampilan Thimphu ing ngisor iki apik banget.  Tempat-tempat menarik liyane yaiku lokakarya sing digawe kertas gaweyan lan Emplek Kerajinan Nasional, sing diarani jenenge, minangka barang khas produk sing digawe ing Budaya Bhutan lan cara urip Sanajan Bhutan ana ing antarane para tetanggan raksasa, India lan China. , wis sukses njaga basa, budaya lan adat istiadat.  Masarakat pancen egaliter.  Nalika sistem kulawarga dhasar minangka patriarkhi, perkebunan kulawarga dibagi padha karo putra lan putri.  Basa resmi kerajaan kasebut yaiku Dzongkha, sawijining dialek sing padha karo basa Tibet.  Tanggalan Bhutan adhedhasar sistem Tibet sing asale saka siklus lunar Tionghoa.  Pria lan wanita nganggo klambi nasional sanajan ana sing ndeleng akeh wong nganggo klambi kulon ing kutha lan kutha.  Wong lanang katon katon jubah nganggo sabuk sing diikat pinggang.  Wanita kasebut nganggo jubah tungkak sing digawe saka kain warna-warni lan nganggo perhiasan khas digawe saka coral, mutiara, pirus lan watu mata akik sing terkenal sing diarani Bhutan "luh para Dewa".  Panganan Bhutan sederhana lan sehat, sanajan ora cocog karo selera kabeh.  Tarif tradisional kalebu sup kacang buncis lan keju tradisional, daging babi utawa daging sapi kanthi macem-macem panganan sayuran sing dimasak nganggo ramuan lokal.  Siji bisa duwe panganan lokal kanthi rega murah ing kafe lan restoran tradisional lan uga mangan ing omah pribadi sing wis dipilih karo agensi perjalanan.  Kanggo turis sing pengin tetep beya sing luwih akrab, sawetara hotel internasional nyedhiyakake masakan India, kulon lan internasional liyane.  Pariwisata minangka sumber penghasilan sing penting Kaya sing wis diandharake sadurunge, Sang Prabu waspada babagan nglindhungi tradhisi lan warisan negara saka karusakan sing bisa disebabake pariwisata komersial massal.  Bhutan minangka negara sing dikunci ing dharatan mung 700,000 wong, kanthi opsi winates kanggo ekspor utawa industri amarga medan pegunungan.  Umume populasi negara kasebut miskin, lan 12% urip ing sangisoré garis kemiskinan internasional.  Pariwisata minangka salah sawijining sumber penghasilan utama kanggo Bhutan.  Turis kudu mbayar paling sethithik $ 200 saben wong saben dina saka Desember - Februari, lan Juni - Agustus lan $ 250 saben wong saben dina wiwit Maret - Mei, lan September - November.  Wong India, Bangladesh, lan Maladewa dibebasake saka biaya saben dinane iki.  Uga kasedhiya sawetara diskon, utamane kanggo siswa lan bocah umur 5 - 12.  Kawicaksanan iki nyebabake sawetara kritik amarga diskriminasi wong sing kurang sehat.  Nanging, berkat penghasilan pariwisata sing masarakat Bhutan bisa ngrasakake perawatan kesehatan gratis, pendhidhikan gratis, penanggulangan kemiskinan lan infrastruktur.  Bhutan dikaruniai macem-macem khazanah alam lan lanskap wiwit gunung-gunung lan glasier Himalaya sing nganggo salju nganti alas sing subur.  Luwih saka rong pertiga Bhutan ditutupi alas ing endi manuk, kewan lan kewan eksotis tuwuh subur.  Kerajaan iki duwe sawetara taman nasional, salah siji sing paling sering dikunjungi yaiku Manas Game Sanctuary ing pinggir kali Manas sing dadi tapel wates karo negara bagian Assam, India.  Ing kene, bisa nemokake badhak sungu siji sing kaancam bakal punah, gajah, macan, kebo, akeh spesies rusa lan langur emas, kethèk cilik sing khas ing wilayah iki.  Amarga akeh spesies kewan liar sing wis punah ing sawetara wilayah ing donya amarga rusak utawa ilang papan habitat amarga pembangunan kutha, Bhutan nyedhiyakake akeh sumber daya kanggo nglindhungi alam bébas.  Mangkat saka Bhutan Sajrone nginep ing sacedhake, kita mung bisa ndeleng sawetara saka apa sing ditawakake kerajaan.  Cuaca, maneh, dadi faktor nalika kita siyap-siyap budhal saka Bhutan.  Nginep ing wayah wengi kuatir ing Paro nalika mega ngrebut pagunungan lan udan deres nganti wengi.  Amarga kuwatir kita, resepsionis ing hotel kasebut ngandhani kanthi ora umum yen penerbangan asring dibatalake amarga cuaca ora apik.  Yen para dewa mesem marang kita, udan mandheg lan kita bisa mabur metu kaya sing dijadwalake.  Ora nganti sak jam, kita bali ing ibukota Nepal, Kathmandu, lan kunjungan menyang Bhutan kaya ngimpi.  Ora kaget yen survey ing Lonely Planet nyelehake Bhutan dadi ndhuwur dhaptar negara sing bakal dikunjungi ing saindenging jagad.  Pamrentah ngupayakake njaga budaya Bhutan sing lestari kanthi apik nalika maju lan modernisasi.  Kita mung bisa ngarep-arep supaya daya tarik kerajaan ajaib iki ora bakal rusak dening invasi turis amarga kabar babagan pesona sing unik.

Pemandangan Biara Sarang Tiger - Foto © Rita Payne

Bhutan: Lemah Naga Guntur

Kuil Kyichu Lhakhang - Foto © Rita Payne

Bhutan: Lemah Naga Guntur

Punakha Dzong - Foto © Geoffrey Payne

Bhutan: Lemah Naga Guntur

Panganan tradisional Bhutan - Foto © Rita Payne

Bhutan: Lemah Naga Guntur

Great Buddha Dordenma - Foto © Rita Payne

Bhutan: Lemah Naga Guntur

Lansekap Bhutan - Foto © Rita Payne

Print Friendly, PDF & Email

About penulis

Rita Payne - khusus kanggo eTN