24/7 eTV BreakingNewsShow : Klik ing tombol volume (kiwa ngisor layar video)
Breaking News Internasional Warta Breaking Travel angkara budaya Warta Pamrentah Iran Breaking News News Keslametan Pariwisata Nganyari Destinasi Plancongan News Wire Plancongan USA Breaking News Maneka Warta

Presiden AS Trump mung ngancam Iran karo Genosida Budaya

Presiden AS Trump ngancam Iran karo Genosida Budaya
ditulis dening Juergen T Steinmetz

Apa AS bakal nyerang situs Budaya Iran? Rusak kuno kanthi sengaja lan liya-liyane ing papan kelairan peradaban manungsa yaiku genosida budaya.

Negara Islam, utawa ISIS, ing Suriah banjur ing Irak wis ngrusak karusakane dadi tragedi sejarah anyar. Minangka katon ing video kanthi seneng nyebar online 3 taun kepungkur kanthi swiwine propaganda sing misuwur, para militan ISIS nyerang artefak sing ora larang regane karo jackhammer, dirusak liwat galeri museum sing nglumpukake koleksi unik sing historis, lan situs sing njeblug ing wilayah sing dikontrol amarga efek sing langka.

Atusan pejuang ISIS ngalahake situs Unesco liyane ing Suriah, kutha kuno Palmyra, misuwur amarga reruntuhan era Romawi.

Wong sing paling kuat ing donya, Presiden Amerika Serikat Donald Trump ngancam bakal ngrusak situs budaya ing Iran yen ana konflik.

Presiden ing dina Minggu sore nambahake klaim yen dheweke bakal target situs budaya Iran yen Iran mbales amarga mateni target salah sawijining jenderal utama kasebut, patah karo sekretaris Negara AS Mike Pompeo babagan masalah kasebut.

Numpak Angkatan Udara Siji nalika mulih saka plancongan ing Florida, Pak Trump negesake maneh marang para wartawan sing nempuh semangat kirim Twitter ing dina Setu, nalika ujar manawa pamrentah Amerika Serikat wis ngidentifikasi 52 situs kanggo males ukum marang Iran yen ana tanggepan tumrap tiwase Jenderal Qassim Suleimani. Sawetara, tweet dheweke, duwe teges "budaya".

Tindakan kasebut bisa dianggep minangka tindak pidana perang miturut undang-undang internasional, nanging Pak Trump ujar yen dina Minggu dheweke ora kuwat banget.

"Dheweke diidini kanggo mateni para kawula. Dheweke diidini nyiksa lan ngrusak wong kita. Dheweke diidini nggunakake bom pinggir dalan lan njeblugake para kawula, ”ujare presiden. "Lan kita ora diidini ndemek situs budaya? Ora mlaku kaya ngono. ”

Rusak kuno kanthi sengaja dening ISIS lan liya-liyane ing papan kelairan peradaban manungsa dikategorikake dening UNESCO lan pembunuhan budaya.

Sawijining wong bisa setuju karo presiden babagan ancaman Iran kanggo jagad iki, nanging ngancurake warisan budaya ing endi wae ing jagad iki pancen akeh banget, masarakat sing beradab ora kudu mikir. UNESCO, UNWTO, lan Persatuan Bangsa-Bangsa bebarengan karo Industri Pariwisata Global lan Pariwisata kudu jumeneng.

Ing wulan November 2019 Los Angeles Times nglaporake saka Armenia:

Sajrone abad suci khachkars saka Djulfa ngadeg ing sadawane kali Aras - sing gedhe banget lan diukir kanthi watu abad kaping-16, tentara 10,000 sing kuwat, kanthi mantep njaga kuburan Armenia abad pertengahan sing paling gedhe ing donya. Gempa bumi, perang, lan vandalisme nyuda rangkinge, nanging ing pertengahan abad kaping 20, ewonan khachkars isih tetep.

Nanging, saiki, ora ana siji patung patung watu patung sing ngadeg ing Djulfa, ing wilayah Nakhichevan sing adoh ing Azerbaijan. Senadyan a Pesenan 2000 UNESCO nuntut perlindungan, bukti sing diterbitake ing jurnal seni Hyperallergic taun iki nuduhake manawa monumen kasebut dibuwang kanthi rahasia lan sistematis minangka bagean saka kampanye Azerbaijan sing miturut omongane uwong kanggo mbusak jejak budaya Armenia pribumi ing Nakhichevan.

Ruang lingkup karusakane nggumunake: 89 gereja abad pertengahan, 5,840 khachkars lan 22,000 batu nisan, ujar laporan kasebut. Pangrusak warisan budaya kerdil sing luwih akeh dilaporake lan dikutuk babagan pambocoran situs dening Negara Islam ing Suriah lan Taliban ing Afghanistan. Simon Maghakyan, 33 taun, salah sawijining panulis artikel Hyperallergic, nggambarake babagan pambongkaran Azerbaijan saka gereja-gereja suci lan monumen kasebut wiwit taun 1997 nganti 2006 minangka "pembantaian budaya paling ala ing abad kaping 21."

Pungkasan wulan pungkasan, ing njero ruang ballroom ing Pusat Konvensi Pasadena ing California, Maghakyan nyedhiyakake riset ing balik artikel Hyperallergic kanggo para pamiarso ing Konferensi Grassroots Komite Nasional Armenia Amerika Barat.

Pembantaian budaya or reresik budaya minangka konsep pengacara Raphael Lemkin dibedakake ing taun 1944 minangka komponen saka genosida. Definisi "genosida budaya" sing pas isih ditetepake. Nanging, Museum Genosida Armenia netepake genosida budaya minangka "tumindak lan tumindak sing ditindakake kanggo ngrusak budaya 'utawa klompok etnik' bangsa liwat karusakan spiritual, nasional, lan budaya.

Print Friendly, PDF & Email

About penulis

Juergen T Steinmetz

Juergen Thomas Steinmetz terus-terusan makarya ing industri pariwisata lan pariwisata wiwit remaja ing Jerman (1977).
Dheweke ngedegake eTurboNews ing taun 1999 minangka buletin online pertama kanggo industri pariwisata lelungan global.