Breaking News Internasional Warta Breaking Travel Warta Pamrentah Israel Breaking News News Warta Breaking Palestina News Wire Plancongan USA Breaking News Maneka Warta

'Visi' Presiden Trump kanggo Perdamaian Mideast

TrumpElephant
TrumpElephant
ditulis dening Saluran Media

Nalika Israel wis gelem negosiasi adhedhasar kontur proposal kasebut, Otoritas Palestina kanthi resmi nolak kerangka kasebut

Presiden AS Donald Trump dina Selasa ngumumake rencana perdamaian Wétan Tengah sing wis suwe, sing mbayangake Israel njaga kedaulatan liwat Yerusalem sing ora ana kabagi lan aplikasi kasebut menyang tlatah gedhe ing Tepi Kulon. Rencana kasebut, nalika njaluk digawe negara Palestina sing independen, nyatane kedadeyan iki ing perlucutan senjata Hamas, sing mrentah ing Jalur Gaza, lan pangakuan Israel minangka negara bangsa-bangsa Yahudi.

Presiden Trump, sing diapit Perdana Menteri sawetara Israel, Binyamin Netanyahu, ngucapake proposal kasebut minangka "rencana sing paling serius, realistis lan rinci sing dituduhake, sing bisa nggawe warga Israel, Palestina lan wilayah kasebut luwih aman lan luwih makmur."

Dheweke negesake manawa "dina iki Israel njupuk langkah gedhe kanggo perdamaian," nalika negesake manawa "perdamaian mbutuhake kompromi, nanging kita ora bakal ngidini keamanan Israel kalebu."

Ing tengah hubungan sing erat karo Otoritas Palestina, Presiden Trump ngluwihi cabang zaitun, nuduhake rasa sedhih amarga dheweke ngerteni manawa warga Palestina wis "kepepet ing siklus kekerasan nganti suwe." Senadyan PA ngritik usul babagan proposal kasebut, tembaga utama kasebut durung katon, Presiden Trump negesake manawa dokumen gedhe nawakake "kesempatan win-win" sing nyedhiyakake "solusi teknis sing tepat" kanggo mungkasi konflik kasebut.

Ing gati, rencana kasebut dhewe njaluk "njaga tanggung jawab keamanan Israel [ing negara Palestina mbesuk] lan kontrol Israel ing ruang udara ing sisih kulon Kali Yordania."

Solusi sing cukup, proposal kasebut nyaranake, "bakal menehi kabeh kekuwatan Palestina kanggo pamrentah, nanging dudu kekuwatan sing ngancam Israel."

Kanggo bagean kasebut, Netanyahu sumpah bakal "negosiasi perdamaian karo wong Palestina adhedhasar rencana perdamaian [Presiden Trump]." Iki, sanajan pimpinan Israel ngadhepi reaksi kuat saka sekutu politik sayap kanan sing nolak kanthi keras, miturut prinsip, gagasan babagan kewarganegaraan Palestina.

"Sampeyan [Presiden Trump] minangka pimpinan AS pisanan sing ngakoni pentinge wilayah ing Yudea lan Samaria [istilah alkitabiah kanggo wilayah sing kalebu ing Tepi Barat] sing penting banget kanggo keamanan nasional Israel," Netanyahu nambah.

Khusus, dheweke negesake manawa rencana perdamaian kasebut mbutuhake aplikasi kedaulatan Israel pungkasane kanggo "kabeh" komunitas Yahudi ing Tepi Barat, uga Lembah Yordania strategis, sing dideleng dening perusahaan politik lan pertahanan Israel minangka penting kanggo njamin keamanan jangka panjang negara.

Rencana perdamaian kasebut dhewe "nggambarake negara Palestina sing nyakup wilayah sing cukup sebanding karo wilayah Tepi Barat lan Gaza sadurunge 1967."

Yaiku, sadurunge Israel ngrebut wilayah kasebut saka Yordania lan Mesir, masing-masing.

Netanyahu ora nate menehi tafsir nalika ngumumake manawa kabinet dheweke milih dina Minggu nalika melu aneksasi kabeh "wilayah sing rencana [perdamaian] dadi bagean saka Israel lan Amerika Serikat wis setuju kanggo diakoni minangka bagean saka Israel."

Perdana menteri Israel uga negesake manawa rencana kasebut mbutuhake masalah pengungsi Palestina ditanggulangi ing njaba Israel, lan deklarasi manawa "Yerusalem bakal tetep dadi ibukutha Israel sing bersatu."

Nanging, rencana perdamaian kasebut mbayangake dadi ibukutha negara Palestina ing mangsa ngarep "bagean Yerusalem Timur sing ana ing kabeh wilayah wétan lan sisih lor alangi keamanan sing ana, kalebu Kafr Aqab, sisih wétan Shuafat lan Abu Dis, lan bisa diarani Al Quds utawa jeneng liyane sing ditemtokake dening Negara Palestina. "

Kasunyatane, proposal kasebut nyakup peta sing mbatesi wates calon calon antarane Israel lan negara Palestina. Nalika Presiden Trump sumpah manawa wilayah sing dialokasikan kanggo PA bakal tetep "durung berkembang," mbatesi Israel supaya ora ngembangake komunitas Yahudi sing ana ing Tepi Barat paling ora patang taun, dheweke nduweni kualifikasi yen "pangakuan [bakal] enggal ditindakake" ing wilayah kasebut supaya tetep dikuwasani Israel.

"Perdamaian ora nuntut panjaluk wong-wong Arab - Arab utawa Yahudi - saka omahé," rencana perdamaian kasebut ujar, amarga "pambangunan kaya ngono, sing luwih bisa nyebabake kerusuhan sipil, ora cocog karo gagasan koeksistensi.

"Kira-kira 97% wong Israel ing Tepi Kulon bakal dilebokake ing wilayah Israel sing cedhak," ujare, "lan udakara 97% wong Palestina ing Tepi Kulon bakal dilebokake ing wilayah Palestina sing ana gandhengane."

Gegayutan karo Gaza, "Visi" AS nyedhiyakake kemungkinan alokasi kanggo wilayah Palestina Israel sing cedhak karo Gaza, sing infrastruktur bisa dibangun kanthi cepet kanggo ngatasi… meksa kabutuhan kamanungsan, lan sing pungkasane bisa nggawe kutha-kutha Palestina sing maju lan kutha-kutha sing bakal mbantu masarakat Gaza bisa subur. ”

Rencana perdamaian kasebut mbutuhake restorasi kontrol PA marang enclave sing dipimpin Hamas.

Babagan dimensi regional, Presiden Trump lan Perdana Menteri Netanyahu, dina Selasa, negesake pentinge kehadiran ing Gedung Putih duta besar saka Uni Emirat Arab, Bahrain lan Oman.

Sejatine, proposal kasebut nerangake manawa Administrasi Trump "percaya manawa luwih akeh negara-negara Muslim lan Arab sing nganormalake hubungan karo Israel, bakal mbantu ngrampungake resolusi sing adil lan adil kanggo konflik antarane Israel lan Palestina, lan nyegah radikal nggunakake konflik iki kanggo ngrusak wilayah kasebut. ”

Kajaba iku, rencana kasebut mbutuhake pembentukan komite keamanan regional sing bakal mriksa kabijakan kontra-terorisme lan kerja sama intelijen. Rencana kasebut ngundang perwakilan saka Mesir, Yordania, Arab Saudi lan Uni Emirat Arab kanggo gabung karo mitra Israel lan Palestina.

Gajah raksasa ing kamar sadurunge dina Selasa yaiku ora bakal ana perwakilan Palestina ing Gedung Putih. Nanging, senadyan panjaluk kaping bola-bali menyang Presiden Otoritas Palestina Mahmoud Abbas, rencana perdamaian kasebut ngritik banget marang pimpinan Palestina.

"Gaza lan Tepi Kulon dipérang kanthi politik," cathetan dokumen kasebut. "Gaza dikelola dening Hamas, organisasi teror sing wis nembak ewonan roket menyang Israel lan mateni atusan wong Israel. Ing Tepi Kulon, Otoritas Palestina diserang institusi sing gagal lan korupsi endemik. Undhang-undhang kasebut menehi insentif kanggo terorisme lan media lan sekolah sing dikuasai Otoritas Palestina kanggo promosi budaya ngrayu.

"Amarga ora ana akuntabilitas lan pamrentah sing ala, miliaran dolar wis dirusak lan investasi ora bisa mili menyang wilayah kasebut supaya Palestina bisa maju. Wong Palestina entuk masa depan sing luwih apik lan Visi iki bisa mbantu dheweke entuk masa depan kasebut. "

Sadurunge Selasa, umume setuju manawa bakal dadi tugas sing dhuwur supaya pejabat Palestina bali menyang meja negosiasi. Saiki, ditambah karo panjaluk PA kanggo demonstrasi massal ing Tepi Barat, analis ngumumake kanthi seragam "Deal of the Century," amarga rencana AS kasebut diarani mati nalika teka ing mripate Ramallah.

Nanging, Presiden Trump kayane puas ngomong langsung karo rakyat Palestina.

Utamane proposale yaiku nglumpukake dana investasi $ 50 milyar - kanggo dipisahake meh antarane PA lan pamrentah Arab regional - sing bakal digunakake kanggo nyedhiyakake kesempatan ekonomi kanggo warga Palestina.

"Kanthi ngembangake hak properti lan kontrak, aturan ukum, langkah anti-korupsi, pasar modal, struktur pajak pro-pertumbuhan, lan skema tarif murah kanthi hambatan hambatan perdagangan, inisiatif iki mbahas reformasi kabijakan ditambah karo investasi infrastruktur sing bakal ningkatake lingkungan bisnis lan ngrangsang tuwuhing sektor swasta, ”ujare rencana perdamaian.

"Rumah sakit, sekolah, omah lan bisnis bakal entuk akses sing dipercaya kanggo listrik, banyu bersih lan layanan digital sing terjangkau," janjine.

Rencana "Visi" kasebut bisa dikemas paling apik karo salah sawijining paragraf pertama sing diwiwiti, sing nyebutake pidato parlementer pungkasan perdana menteri Israel Yitzhak Rabin, "sing nandatangani Kesepakatan Oslo lan sing ing 1995 menehi nyawane nyebabake katentreman.

"Dheweke mbayangake Yerusalem sing isih ana ing sangisoré aturan Israel, bagean-bagean saka Tepi Kulon kanthi pedunung Yahudi sing akeh lan Lembah Yordania digabung dadi Israel, lan sisa-sisa Tepi Barat, bebarengan karo Gaza, dadi tundhuk otonomi sipil Palestina ing ujar bakal dadi sesuatu 'kurang saka negara.'

"Visi Rabin," proposal kasebut nerusake, "minangka dhasar nalika Knesset [Parlemen Israel] nyetujoni Kesepakatan Oslo, lan ora ditolak dening pimpinan Palestina nalika semana."

Singkatnya, AS kayane ganti menyang sesanti kepungkur kanthi ngarep-arep bisa nggawe masa depan sing luwih apik, sanajan ora bisa uga.

Isi lengkap rencana perdamaian bisa dideleng kene.

Dening Felice Friedson & Charles Bybelezer / Jalur Media

Print Friendly, PDF & Email

About penulis

Saluran Media