Warta Breaking Travel Editorial Education Warta Pamrentah Pitakonan News Nganyari Destinasi Plancongan News Wire Plancongan Maneka Warta Warta Pecah Zimbabwe

Zimbabwe: Cara maju

Eric Muzamhindo
Eric
ditulis dening Eric Tawanda Muzamhindo

Zimbabwe ngalami gangguan amarga ora ana kohesi, ora duwe rencana strategis, ora kena konsistensi, ora bisa ngatasi masalah saiki, lan nalika ngomong, kita duwe krisis serius sing asale saka masalah kebijakan. Intine yaiku negara kita ing negara Paralimpiade lan kewajiban reformasi kelembagaan ana ing kahanan sing ala.

Sejatine, sajrone telung taun kepungkur, Pamrentah menehi tender marang Sakunda Holdings kanggo menehi pamrentah kanggo Pemerintah Pertanian Komando lan Pamrentah Zimbabwe mbuwang meh 9 Milyar USD lan dina iki kita maca berita utama "Pamrentah kanggo ngimpor jagung saka Uganda?" Apa iki bener? Sapa sing bakal percaya karo aneh kaya ngono, luwih saka 9 Milyar digunakake kanggo proyek sing durung ana? Apa sing kedadeyan karo Komando Pertanian? Apa sing kedadeyan karo 5.9 milyar sing dirilis dening perbendaharaan antarane 2017 & 2018? Ora ana kuitansi utawa voucer lan saiki wong sing padha saiki lagi ngimpor jagung saka Uganda? Aku mikir penting Pamrentah menehi review babagan kedadeyan 9 Milyar USD sadurunge ana diskusi babagan ngimpor jagung. Kanthi 9 Milyar, kita bisa ngimpor jagung sing bisa bertahan sajrone 20 taun sabanjure utawa luwih akeh kanthi stok gandum kanggo cadangan.

Komite Akun Publik Kepemimpinan Tendai Biti sing uga dadi anggota parlemen kanggo Harare East, nggawe sawetara upaya supaya Tagwirei dipanggil sadurunge komite kasebut lan usahane ora bisa ngasilake. Malah ora ana pejabat saka Sakunda sing wis lapor ing partai kanggo Parlemen.

Ing kene ana masalah ketidakkonsistenan Kebijakan nalika ana wong sing nampa dhuwit saka kas lan dheweke gagal ngetrapake luwih saka 9 Milyar Dolar Amerika Serikat (USD).

Iki wong sing padha dikontrak tuku kendaraan Pamrentah sing regane luwih saka 500 yuta USD. Kita duwe proyek Dema sing nganggur, Pamrentah Zimbabwe ilang luwih saka 1.3 Miliar sing mlebu saluran tanpa tilas. Kita duwe pengadaan bahan bakar sing regane luwih saka 900 yuta USD. Kita duwe tuku tambang Fredda Rebecca, tambang Jumbo, sawetara tambang ing provinsi Midlands, kita duwe tambang ing Mazoe sing dituku tanpa kabijakan penambangan sing pas.

Pitakonanku sing gampang yaiku yen ana wong siji sing bisa tuku properti kaya ngono, lahan sing amba, ngrebut meh kabeh proyek negara tanpa hukum Investasi sing cocog, kebijakan pertambangan x undang-undang perpajakan, malah ora ana kesepakatan sing dinyatakake umum lan asale babagan kabeh kesepakatan kasebut duwe wis digawe umum. Pitakonanku sing sederhana yaiku sapa sing duwe Zimbabwe? Apa negara kasebut dicekel utawa kita duwe krisis kabijakan serius?

Sawetara taun kepungkur, kita duwe Kepala Negara sing duwe luwih saka 13 peternakan, tambang, properti ing njeron lan njaba negara, lan iki mung digawe umum sawise seda. Kepiye manawa wong-wong sing dadi instrumen instrumen listrik saiki? Sawetara ngramal kekayaan Mugabe kanthi perkiraan udakara 30 Milyar USD karo vila, properti ing Durban, Dubai, Malaysia lan bagean liya ing donya. Iki wong sing padha martakake Injil siji wong ing sawijining peternakan, supaya ora duwe luwih saka 13 peternakan ing saindenging negara.

Kasunyatane tetep padha, negara kita wis dijarah lan garing. Apa peranan oposisi? Apa peranan masyarakat sipil ing kabeh kekacoan kasebut? Apa peranan peneliti lan pembuat kebijakan ing Zimbabwe?

Ora ana siji-sijia parlemen Zimbabwe sing mbahas babagan kabeh dina iki. Muthuli Ncube sing tanggung jawab kanggo dompet negara kasebut ora nate menehi kabar babagan kabeh kesepakatan kasebut.

Dina iki kita maca babagan wong Belarus sing ngrebut tanah Manicaland kanthi ijol luwih saka 300 bus. Bayangake, aku ora percaya karo iki. Jujur, aku ora percaya karo iki? Kepiye babagan pacaran para investor kasebut supaya teka lan mbukak industri kanggo ngrakit mobil lan nambah produktivitas? Bis sing jujur? Kita wis dadi bahan ngguyu kanggo kabeh jagad. Deleng sifat bis sing sejatine? Coba deleng kahanane bis. Sedhih banget. Ana ing ngendi para pembuat kebijakan ing kantor Presiden lan kabinet?

Apa sampeyan bisa pracaya iki? Ing ijol-ijolan kanggo lemah lan mineral? Bisa uga ana framework lan hukum investasi sing cocog kanggo ngatasi iki. Dheweke mesthine kudu mbukak rapat mobil utawa nargetake sektor pabrikan kanthi mbukak garis kredit menyang sektor swasta. Kabeh transaksi kasebut ora nate diwartakake karo sapa wae. Kepiye yen negara kasebut wis hipotek kanggo wong Belarus? Apa kita duwe jaminan keamanan mineral, lahan sing luas lan perbendaharaan liyane ing wektu kasebut? Kepiye babagan generasi ngarep negara iki?

Salah sawijining proyek utama yaiku pambangunan parlemen anyar ing Mt Hampden. Proyek iki apik nanging regane regane pira? Apa kemungkinan wong Cina bakal nyumbang proyek iki menyang Zimbabwe kanthi gratis? Apa iki bisa? Aku ngira yen Dana Penghasilan Gabungan (CRF) utawa Parlemen Zimbabwe kudu tanggung jawab kanggo nyetujoni proyek kasebut kanthi subyek sing bakal ditinjau.

Cara maju:

  1. Tinjauan Kebijakan kanggo kabeh proyek nasional
  2. Kebijakan penambangan anyar
  3. Ukum Investasi sing tepat
  4. Tinjauan Kebijakan Pertanian
  5. Sifat kesepakatan kudu dibeberke
  6. Pengawasan peran Parlementer kudu ditambah
  7. Kerangka kerja ekonomi sing tepat kanggo ngatasi bocor
  8. Pejabat publik kudu nyampekake asete menyang masarakat
  9. Dewan Pengadaan Negara Saiki ora berfungsi
  10. Reformasi Institusi minangka kunci ing sektor publik
  11. Tinjauan Kebijakan Publik
  12. Komite Akun Publik kudu dibiayai dening kas negara lan njembarake peran pengawasane
  13. Sifat utang domestik lan eksternal kudu diungkap
  14. Korupsi minangka masalah utama kerusuhan ekonomi kita
  15. Kurang wawasan lan dheweke ora bisa ngatasi sawetara inkonsistensi
  16. Strategi ekonomi minangka kunci

Aku gelem melu nggawe kerangka kerja Kebijakan Pembangunan Nasional sing tepat kanggo Zimbabwe. !!!

Tinashe Eric Muzamhindo minangka Penasihat Kebijakan lan Peneliti lan dheweke uga Pemikir Utama kanggo Institut Pemikiran Strategis Zimbabwe
(ZIST) lan dheweke bisa dikontak ing [email dilindhungi]

Print Friendly, PDF & Email

About penulis

Eric Tawanda Muzamhindo

Sinau sinau Pengembangan ing Universitas Lusaka
Sinau ing Universitas Solusi
Sinau ing Universitas Wanita ing Afrika, Zimbabwe
Tindak menyang ruya
Urip ing Harare, Zimbabwe
nikah