News Rilis pers

Suspect Coronavirus asal-usul (Un) biasane

cmjis 4 infographic feb 13 2020
cmjis 4 infographic feb 13 2020
ditulis dening Editor Konten Syndicated

A panaliten pungkasan ngenali ing novel coronavirus sing tanggung jawab kanggo epidemi paru-paru ing provinsi Hubei ing China—Virus asal bat gegandhengan karo koronavirus patogen liyane sing wis dingerteni

The 2019 novel coronavirus (CoV) nyebabake radhang paru-paru sing nyebabake korban jiwa luwih saka 1300 jiwa, kanthi luwih saka 52000 kasus infeksi sing dikonfirmasi 13 Februari 2020, kabeh umure luwih saka sewulan. Nanging, apa virus iki? Apa virus anyar kabeh? Asale saka ngendi? Para ilmuwan saka institusi riset paling dhuwur ing China gabung kanggo njawab pitakon kasebut, lan panelitian pionir iki wis diterbitake ing Jurnal Medis Cina.

https://www.youtube.com/watch?v=jFKWluuMdgs

Ing wiwitan Desember, sawetara wong ing kutha Wuhan ing provinsi Hubei ing China wiwit lara sawise menyang pasar panganan laut lokal. Dheweke ngalami gejala kaya watuk, demam, lan ambegan ambegan, lan uga komplikasi sing ana hubungane karo sindrom tekanan pernafasan akut (ARDS). Diagnosis langsung yaiku radhang paru-paru, nanging panyebabe durung dingerteni. Apa sing nyebabake wabah anyar iki? Apa sindrom pernafasan akut parah (SARS) -CoV? Apa sindrom ambegan Timur Tengah (MERS) -CoV? Ternyata, para ilmuwan nindakake panelitian kanggo ngenali virus iki ing wulan Desember sawise nganalisa sawetara kasus kaping pisanan. Sinau iki saiki diterbitake ing Jurnal Medis Cina lan identitas virus wis ditetepake — virus anyar banget, gegandhengan karo bathi kaya SARS. Dr. Jianwei Wang (Akademi Ilmu Kedokteran Tiongkok, Institut Biologi Patogen), peneliti utama panelitian kasebut, ujar, "Kertas kita nggawe identitas CoV asal bat sing durung dingerteni nganti saiki."

Ing panliten iki, para ilmuwan saka institusi riset sing misuwur ing China, kayata Akademi Ilmu Kedokteran Cina, Institut Biologi Pathogen, Rumah Sakit Persahabatan China-Jepang, lan Universitas Kedokteran Peking Union, bareng-bareng nemokake lan ngenali CoV anyar-yaiku pelaku utama wabah Wuhan — miturut urutan generasi sabanjure (NGS). Dheweke fokus ing limang pasien sing dirawat ing Rumah Sakit Jin Yin-tan ing Wuhan, sing umume pekerja ing Pasar Makanan Laut Huanan ing Wuhan. Pasien kasebut ngalami demam, batuk, lan gejala liyane, lan wiwitane didiagnosis kena radhang paru-paru, nanging ora dingerteni sababe. Sawetara kondisi pasien kanthi cepet saya parah dadi ARDS; malah ana sing mati. Dr Wang ujar, "Sinar x ing dada pasien nuduhake sawetara opacity lan konsolidasi sing kabur, sing umume radhang paru-paru. Nanging, kita pengin ngerteni apa sing nyebabake radhang paru-paru, lan eksperimen sabanjure nuduhake sebab sing tepat- CoV anyar sing durung dingerteni sadurunge."

Kanggo panliten kasebut, para ilmuwan nggunakake sampel cairan bronchoalveolar lavage (BAL) sing dijupuk saka pasien (BAL minangka prosedur cairan steril ditransfer menyang paru-paru liwat bronkoskop banjur diklumpukake kanggo dianalisis).

Kaping pisanan, para ilmuwan nyoba ngenali virus kasebut kanthi urutan urutan genom, nggunakake teknologi NGS. NGS minangka metode skrining sing luwih disenengi kanggo ngenali patogen sing ora dingerteni amarga cepet ndeteksi lan ngilangi kabeh mikroorganisme patogen sing dikenal ing conto. Adhedhasar urutan DNA / RNA saka sampel cairan BAL, para ilmuwan nemokake manawa sebagian besar maos virus kalebu kulawarga CoV. Para ilmuwan banjur nglumpukake "maos" beda-beda sing ana ing CoV lan nggawe kabeh urutan genom kanggo virus anyar; urutan iki padha karo 99.8-99.9% ing antarane kabeh conto pasien, sing negesake manawa virus iki minangka patogen umum ing kabeh pasien. Luwih, nggunakake analisis homologi, ing endi urutan genom dibandhingake karo urutan genom liyane sing dikenal (kanthi ambang wates sing wis ditemtokake 90% supaya bisa dianggep minangka urutan "anyar"), dikonfirmasi manawa urutan genom virus anyar iki yaiku 79.0% padha karo SARS-CoV, udakara 51.8% padha karo MERS-CoV, lan udakara 87.6–87.7% padha karo CoV kaya SARS liyane saka tongkat tapal kuda Tiongkok (diarani ZC45 lan ZXC21). Analisis filogenetik nuduhake manawa urutan limang galur CoV sing dipikolehi paling cedhak karo galur keturunan bat, nanging mbentuk cabang evolusi sing kapisah. Temuan kasebut kanthi jelas nuduhake manawa virus kasebut asale saka lawa. Dr Wang negesake, "Amarga padha karo gen replika virus karo virus "mirip" liyane sing dikepengini isih kurang saka 90%, lan uga njupuk asil analisis filogenetik, kita nganggep manawa iki pancen CoV sing anyar lan sadurunge ora dingerteni. Virus anyar iki diarani sementara kanggo taun 2019-ncov."

Pungkasan, para ilmuwan pindhah menyang "ngisolasi" virus saka sampel cairan BAL kanthi mriksa manawa sampel cairan kasebut nuduhake efek sitopatik menyang garis sel ing laboratorium. Sel sing kena conto cairan diamati ing mikroskop elektron, lan ilmuwan nemokake struktur kaya CoV. Dheweke uga nggunakake imunofluoresensi - teknik sing nggunakake antibodi tartamtu kanthi label pewarna neon. Kanggo iki, dheweke nggunakake serum saka pasien sing pulih (sing ngemot antibodi), sing bereaksi karo partikel virus ing njero sel; iki negesake manawa virus iki pancen njalari infeksi.

Panaliten iki mbukak dalan kanggo panelitian ing mbesuk bisa ngerti virus lan sumber-sumber kasebut kanthi luwih apik, utamane amarga panyebaran kanthi cepet, kemampuan nyebabake ARDS fatal, lan panik sing disebabake dening wabah kasebut. Sanajan 4 saka 5 pasien sing diidentifikasi virus iki saka pasar panganan laut ing Wuhan, asal-usul infeksi kasebut durung dingerteni. CoV bisa ditularake menyang manungsa liwat operator "menengah", kayata ing kasus SARS-CoV (daging luwak sawit) utawa MERS-CoV (unta). Dr Wang nyimpulake, "Kabeh CoV manungsa kalebu zoonotic, lan sawetara CoV manungsa diwiwiti saka lawa, kalebu SARS- lan MERS-CoVs. Panliten kanthi jelas nuduhake kebutuhan mendesake ngawasi rutin transmisi CoV asal bat kanggo manungsa. Munculé virus iki minangka ancaman gedhe tumrap kesehatan masarakat, mula penting banget kanggo ngerti sumber virus iki lan mutusake langkah-langkah sabanjure sadurunge kita nyekseni wabah skala sing luwih gedhe. "

Print Friendly, PDF & Email

About penulis

Editor Konten Syndicated