24/7 eTV BreakingNewsShow :
TANPA SUARA? Klik ing simbol swara abang ing sisih kiwa ngisor layar video
Breaking News Internasional Warta Breaking Travel budaya Warta Breaking Ekuador Warta Pamrentah Hak-hak manungsa News wong Pariwisata Nganyari Destinasi Plancongan News Wire Plancongan Singapur Maneka Warta

Kemenangan utama kebebasan bersuara lan pers ing Amerika Latin

Kemenangan utama kebebasan bersuara lan pers ing Amerika Latin
Kemenangan utama kebebasan bersuara lan pers ing Amerika Latin
ditulis dening Kepala Editor Tugas

Ing kamenangan utama kanggo kebebasan pers lan kamardikan yudisial, ing Komisi Hak Asasi Manusia Antar-Amerika (IACHR) wis njupuk keputusan dhasar tumrap Ekuador, ujar manawa negara kasebut ilegal nuntut kasus fitnah pidana marang koran El Universo, para pamilik, lan kolumnis opini sing wis nulis kritis babagan Presiden Rafael Correa ing 2011. Ing tanggal 19 Februari, Pengadilan Antar-Amerika Hak Asasi Manungsa setuju kanggo ngrungokake kasus kasebut.

Keputusan dening IACHR, sawijining organ otonom Organisasi Amerika Serikat (OAS), diputus musim semi pungkasan nanging durung ngumumake publik, nunggu kajian pungkasan dening pamrentah Ekuador. Komisi nemokake manawa Ekuador wis nglanggar jaminan kebebasan ekspresi lan proses amarga miturut Konvensi Antar-Amerika babagan Hak Asasi Manungsa, sing dadi partai ing Ekuador ing taun 1977.

Semesta ngumumake keputusan IACHR ing crita warta 21 Februari. Ing makalah kasebut, makalah kasebut ujar manawa "kena nyoba diadili planggaran, kurang pilih kasih lan ilegal," nambahake manawa resolusi pungkasan kasus kasebut ing Pengadilan Hak Asasi Manungsa Amerika bakal "menehi kontribusi… kanggo nguatake pers independen ing Ekuador lan ing sisa Amerika Latin. "

Muga-muga sampeyan bakal nulis babagan keputusan iki, sing pancen angel lan mbesuk. Minangka kamenangan utama kanggo kebebasan pers lan hak universal kanggo bebas wicara ing Ekuador lan ing saindenging Amerika. Keputusan kasebut uga minangka teguran sing nggumunake babagan undang-undang fitnah pidana Ekuador lan menehi conto sing jelas yen anggota OAS kudu ngilangi undang-undang kasebut amarga padha digunakake banget kanggo medeni lan nganiaya wartawan lan meksa sensor diri. Keputusan IACHR uga negesake perlune aturan ukum, misahake kekuwatan lan yudikatif independen kanggo nglindhungi hak asasi manungsa lan demokrasi.

"Negara kasebut duwe mekanisme lan alternatif liyane kanggo nglindhungi privasi lan reputasi [pejabat publik] sing kurang mbatesi tinimbang aplikasi ukuman pidana, kayata tumindak sipil, utawa jaminan perbaikan utawa tanggapan," tulis IACHR nalika menehi keputusan .

Keputusan IACHR ana ing kasus 2011 Semesta, sing duwe - sedulur Carlos, César, lan Nicolás Pérez - lan kolumnis Emilio Palacio digugat karo Correa, Presiden Ekuador saka 2007 nganti 2017, amarga didakwa nyalahake dheweke. Tuduhan kasebut diwiwiti saka kolom Februari 2011 ing Semesta dening Palacio, "No To Lies," sing ngarani Correa dadi "diktator" lan takon babagan penanganan kerusuhan dening polisi nglawan dheweke lan administrasi, nalika tentara nyerang rumah sakit.

Ing wulan Juli 2011, hakim pengadilan pidana mutusake Correa lan ngukum Palacio lan sedulur Perez telung taun penjara lan mrentahake El Universo iku perusahaan induk kanggo mbayar denda $ 40 yuta - jumlah sing dikritik kritik banget ora padha karo cilaka (yen ana) sing dialami Correa lan dirancang kanthi jelas kanggo bangkrut kertas kasebut. Pemeriksaan forensik sabanjure hard drive komputer saka hakim ing kasus kasebut nemokake manawa keputusan kasebut sejatine ditulis dening pengacara pribadi Correa, sawijining discrediting luar biasa saka yudikatif sing dianggep independen ing Ekuador.

Sawise kelangan banding kaping pisanan, makalah kasebut, pamilik lan Palacio ngajokake komplain karo IACHR ing Oktober 2011. Ing tanggal 15 Februari 2012, pengadilan paling dhuwur Ekuador, Pengadilan Nasional, negesake keputusan pengadilan ngisor, kalebu ukuman penjara lan ora apa-apa Rolas dina mengko, sawise ukuman global babagan keputusan kasebut, Correa "ngapura" para terdakwa.

Kuwatir yen keputusan kasebut tetep dadi precedent ing ukum Ekuador, lan dadi kuwatir karo pelecehan Correa marang para wartawan sajrone sisa jabatan presiden, SemestaPamilik lan Palacio terus nerusake kasus IACHR.

Keputusan ing kasus kasebut yaiku sing dicethakake dening Semesta tanggal 21 Februari. Antarane obat liya, menehi saran supaya Ekuador mbatalake undang-undang fitnah, mbatalake putusan Pengadilan Nasional tanggal 15 Februari 2012, lan menehi ganti rugi lan njaluk ngapura kanthi umum marang para penggugat amarga penganiayaan lan pelecehan kasebut.

Sawise ngetrapake keputusan IACHR, para sedulur Perez lan Palacio ujar manawa bakal nggawa kasus kasebut menyang Pengadilan Hak Asasi Manusia Amerika-Amerika, sing minggu kepungkur ngetokake keputusan sing nampa ngrungokake kasus kasebut. "Kita pengin putusan yudisial, amarga keputusan Pengadilan bakal mbalekake hak lengkap lan menehi tuladha penting kanggo hak wartawan," ujare Nicolás Pérez.

Print Friendly, PDF & Email

About penulis

Kepala Editor Tugas

Pimpinan editor Tugas yaiku OlegSziakov