Situs peyote Meksiko ngalami serangan turis, penambangan

Waca kita | Rungokake kita | Watch kita |Acara| langganan|


Afrikaans Afrikaans Albanian Albanian Amharic Amharic Arabic Arabic Armenian Armenian Azerbaijani Azerbaijani Basque Basque Belarusian Belarusian Bengali Bengali Bosnian Bosnian Bulgarian Bulgarian Cebuano Cebuano Chichewa Chichewa Chinese (Simplified) Chinese (Simplified) Corsican Corsican Croatian Croatian Czech Czech Dutch Dutch English English Esperanto Esperanto Estonian Estonian Filipino Filipino Finnish Finnish French French Frisian Frisian Galician Galician Georgian Georgian German German Greek Greek Gujarati Gujarati Haitian Creole Haitian Creole Hausa Hausa Hawaiian Hawaiian Hebrew Hebrew Hindi Hindi Hmong Hmong Hungarian Hungarian Icelandic Icelandic Igbo Igbo Indonesian Indonesian Italian Italian Japanese Japanese Javanese Javanese Kannada Kannada Kazakh Kazakh Khmer Khmer Korean Korean Kurdish (Kurmanji) Kurdish (Kurmanji) Kyrgyz Kyrgyz Lao Lao Latin Latin Latvian Latvian Lithuanian Lithuanian Luxembourgish Luxembourgish Macedonian Macedonian Malagasy Malagasy Malay Malay Malayalam Malayalam Maltese Maltese Maori Maori Marathi Marathi Mongolian Mongolian Myanmar (Burmese) Myanmar (Burmese) Nepali Nepali Norwegian Norwegian Pashto Pashto Persian Persian Polish Polish Portuguese Portuguese Punjabi Punjabi Romanian Romanian Russian Russian Samoan Samoan Scottish Gaelic Scottish Gaelic Serbian Serbian Sesotho Sesotho Shona Shona Sindhi Sindhi Sinhala Sinhala Slovak Slovak Slovenian Slovenian Somali Somali Spanish Spanish Sudanese Sudanese Swahili Swahili Swedish Swedish Tajik Tajik Tamil Tamil Thai Thai Turkish Turkish Ukrainian Ukrainian Urdu Urdu Uzbek Uzbek Vietnamese Vietnamese Xhosa Xhosa Yiddish Yiddish Zulu Zulu

REAL DE CATORCE, Meksiko (eTN) - Kasihan peyote, kaktus legendaris sing kekuwatan hallucinogenik menehi inspirasi marang wartawan gonzo Hunter S. Thompson lan kabeh generasi hippies.

Pendhudhuk ing ara-ara samun ing sisih lor gurun Meksiko kasebut ing bebaya ilang, korban pariwisata psychedelic, penambangan perak lan tomat omah kaca.

Print Friendly, PDF & Email

REAL DE CATORCE, Meksiko (eTN) - Kasihan peyote, kaktus legendaris sing kekuwatan hallucinogenik menehi inspirasi marang wartawan gonzo Hunter S. Thompson lan kabeh generasi hippies.

Pendhudhuk ing ara-ara samun ing sisih lor gurun Meksiko kasebut ing bebaya ilang, korban pariwisata psychedelic, penambangan perak lan tomat omah kaca.

Pembela kasebut asale saka papan sing ora dikarepake - pamrentah negara San Luis Potosi. Kurangé populasi peyote, sing butuh nganti 30 taun nganti diwasa, kritik banget mula negara kasebut melu maju lan ngetrapake undang-undang kanggo nglindhungi.

Yen peyote minangka obat impen kanggo generasi kekuwatan kembang, iki uga minangka tanduran suci kanggo salah sawijining klompok pribumi paling gedhe ing Meksiko, India Huichol. Wis atusan digunakake peyote, bisa uga ewonan taun, kanggo upacara komunikasi karo para dewa. Dheweke malah ngenalake kekuwatan kaktus menyang Hopis lan suku Amerika Utara liyane.

Sawise setaun, wong-wong India Huichol nggawe ziarah 300 mil saka desa-desane ing pegunungan Nayarit, Durango lan Jalisco negoro ing ara-ara samun ing San Luis Potosi, ing endi kaktus cilik tuwuh ing sangisore semak semak.

Nalika mlaku-mlaku liwat ara-ara samun menyang gunung sing suci, inggil ing ndhuwur kutha pertambangan Real de Catorce, dheweke nemoni turis asing kanthi eseman, ngisep jus hallucinogenik saka tanduran sing dihormati.

Ngonsumsi peyote sah ing San Luis Potosi, cidra penasaran sing wis puluhan taun narik ribuan obat-obatan menyang gurun. Anggere ora ana wong sing nyoba nggawa kaktus ing omah - sing bakal dadi trafficking lan bisa nyebabake pakunjaran 10 taun utawa luwih - dheweke bebas lelungan kanthi psychedelic kaya sing dikarepake.

Wong India Huichol, sing cacahe 50,000, wis tradhisional dadi masarakat tertutup sing nglindhungi ritual saka wong njaba. Nanging dheweke kuwatir banget babagan turis sing mencabut peyote, lan efek beracun saka pertambangan lan pertanian komersial, dadi padha njaluk bantuan saka pejabat negara.

Negara kasebut ngarah menyang Pedro Medellín, profesor ing Universitas Otonomi San Luis Potosi, sing wis nyoba ngirit peyote luwih saka sepuluh taun.

His first victory came in 1994, when he persuaded the state government to designate part of the Huichols’ route and their holy mountain, Cerro del Quemado, as ecological preserves. In 2000, the ecological zone was enlarged to 321,000 acres. Last month, Medellín and his team of researchers completed a conservation plan for the state’s environmental agency that calls for replanting peyote, paying Huichol Indians to patrol the preserve and placing limits on industries that are damaging the desert’s ecosystem.

Ing pegunungan sing akeh bijih sing nempuh ara-ara samun, pertambangan minangka penjahat lingkungan. Logam beracun - timah, merkuri lan arsenik - saka operasi sing ditinggalake nembus lemah. Lan saiki sawetara tambang kasebut dibukak maneh kanggo nanggepi kenaikan rega perak.

Ing njaba Real de Catorce, perusahaan Kanada, Minera Real Bonanza, nggoleki vena perak anyar. Tambang kasebut ditutup ing taun 1990, nalika rega perak mudhun dadi $ 2.50 per ons. Kanthi rega $ 13 ons, perusahaan ngarep-arep bisa ngasilake 1,000 ton bijih saben dina.

Uga, ana invasi tomat griya ijo.

"Iki ngrusak akeh habitat alam," ujare Medellín. "Perusahaan gedhe nyewa lahan kasebut, dheweke nggunakake lan dheweke nyuda lan dheweke ninggalake lemah uyah."

Ing Rancho Las Vegas, operasi omah kaca sing ngasilake tomat kanggo pasar AS, manajer Gabriel Villegas ujar manawa perusahaan pertanian nandur atusan hektar sajrone limang taun kepungkur, minangka kenaikan ekosistem kanggo ekosistem gurun sing rapuh.

Umume wong nyalahake penurunan peyote marang backpacker sing rusak sing tampil ing Real de Catorce, sanajan Medelĺín ujar manawa dudu penyebab nyata.

The peyoteros, as they’re known in Spanish, have been flocking to Mexico’s high desert for nearly 40 years, ever since UCLA anthropology student Carlos Castaneda published a series of books about the magical powers of the cactus. Time magazine called Castaneda the “Godfather of the New Age” after millions of copies were sold all over the world.

Ing "Ajaran Don Juan," Castaneda nggambarake kepiye tukang sulap India sing ditemokake ing stasiun bis ing perbatasan AS-Meksiko ngenalake dheweke menyang peyote. Dheweke ujar manawa nalika mangan kaktus, sing dipimpin pejabat obat-obatan AS minangka salah sawijining hallucinogen paling kuat ing donya, dheweke mlebu ing "kasunyatan sing kapisah" ing ngendi dheweke ngobrol karo coyote bilingual, dadi gagak lan ndeleng kolom cahya sing nyanyi.

Panelusuran lampu nyanyi nggawa siji wanita wiwit Bulgaria wulan kepungkur. Dheweke krungu babagan kaktus ara-ara samun saka rong wanita Yunani. Mesthine, dheweke ora ngandhani yen peyote ilang.

"Iki spesies sing kaancam bakal punah?"

Dheweke guncang rambut dawa lan coklat banjur ngguyu.

"Ya, aku bisa ngerti sebabe."

Dudu adeganmu sing biasane

Kalung Peyote, asbak peyote lan kertas kertas peyote nemplekake rak-rak toko sing diisi dupa ing Real de Catorce. Uga ana seni psychedelic, tenun bingkai lan kewan manik-manik sing sugih warna florid sing dideleng saka Huichol nalika nemoni peyote sing mbebayani.

Dumunung ing antarane rong gunung, kutha umur 300 taun kasebut kalebu campuran budaya narkoba lan Meksiko kolonial sing aneh. Wong-wong lokal sing nganggo celana jins sing apik lan topi koboi nyebrot bocah enom sing kenceng lan rajah nganggo rambut lan irung. Musik Ranchera jeblugan saka omah-omah watu nalika restoran sing nyedhiyakake kanggo turis sing nggawe tas ransel muter lagu "Cocaine."

Once inhabited by rugged miners, Real de Catorce turned to other economic sources as the gold and silver operations shut down. A picturesque town of steep, cobblestone streets that can be reached only by passing through an ancient, 1½ -mile tunnel, it has attracted the attention of Hollywood.

Ing taun 2000, Brad Pitt lan Julia Roberts syuting "The Mexico" ing kana. Patang taun mengko, Penelope Cruz lan Salma Hayek tampil nembak "Bandidas."

Nanging yen produsen film lan dhuwit wis ora ana, warga banjur padha golek maneh marang sing golek peyote.

Saben dina, turis narkoba munggah ing Jeep lawas ing kutha kasebut, dibangun ing wiwitan taun 1960an lan nglukis warna pink, kuning lan biru kaya warna psychedelic sing digugah dening peyote. Kanggo nambah semangat ing petualangan kasebut, para Jeep njaga dalan gunung sing sempit lan mbebayani menyang lantai ara-ara samun.

Ing kana, wong sing golek peyote mlaku-mlaku nganti pirang-pirang jam - kadhang pirang-pirang dina - meksa ngetokake panas, kaktus eri lan uga ula kanggo golek peyote.

“Some people are desperate. They run around the desert looking for peyote because they’re in a hurry to get high,” said Jeep driver Emilio Hernández, 48, who makes his living taking peyoteros into the desert.

“Peyote ora gampang ditemokake. Sampeyan kudu mlaku kanthi tenang. Tenang. ”

Hernández mandheg ing disk cilik abu-abu ijo sing dipasang ing watu cilik. "Ana," jarene.
Lizzy Sturt dipikat saka Newbury, Inggris, kanthi lagu sirine peyote. Dheweke janji karo ibune yen dheweke bakal mulih lan sinau ekologi ing sawijining dina. Nanging saiki, dheweke sinau peyote kanthi cedhak lan pribadi.

Hitchhiking across Mexico with her dog in tow, Sturt, 21, showed up one October day in Real de Catorce. She met fellow traveler David Alcalá, 29, a Mexico City native, and together they went to the desert in search of the little cactus. They call it hicuri, the Huichol word for peyote, and perform ceremonies with tobacco and water before pulling it from the ground.

Alcalá njupuk gigitan peyote, banjur ndredheg saka rasane landhep lan pait. Dheweke ngunyah kaktus sing ora bisa muter nganti mripat sing bunder lan dheweke ora bisa fokus maneh.

"Aku saiki bakal lali kabeh," jarene karo mandhuwur ing wit. "Aku arep mabur."

Some people in Real de Catorce welcome the peyoteros. But others resent them.

“Iki dudu turis. Iki minangka wong sing kecanduan tanduran hallucinogenik, "ujare Jorge Quijano, sing ngatur kantor pariwisata siji ruangan lan dadi sejarawan kutha. "Hippies iki nggunakake akeh peyote. Mula wis suwe saya sithik. Muga-muga bisa ngerti yen peyote iku suci. ”

Nglindhungi cara lawas
Marciano de la Cruz stood at the top of Cerro del Quemado, gripping candles and a feather.
Ing basa asli Huichol, dheweke ndedonga marang para dewa - jagung, rusa lan peyote. Putrane dukun nyanyi kanthi irama nalika ngadeg ing tengah gourds, pita warna lan simbol agama sing ditenun tangan.

"Iki sing diwulangake bapak lan mbah kakung," ujare de la Cruz, 27 taun, nalika ngadeg ing pucuk gunung lan nuduhake swarga.

Dheweke diganggu karo wong njaba sing nemokake oyote saka oyot, lan wong sing panen akeh kanggo didol. Paling ora, dheweke pengin supaya wong bisa ngethok kaktus supaya oyot tetep ana, saengga peyote bisa pulih maneh.

De la Cruz nggawa putrane, Sebastián, umur 22 wulan, menyang pucuk gunung kanggo mulang babagan cara leluhure lan nuduhake dheweke carane ngreksa peyote kanggo generasi sabanjure.

"Yen wis rada tuwa, dheweke bakal ngerti apa sing kita lakoni ing kene," ujare de la Cruz. "Peyote iku sedulur kita. Kita kudu nglindhungi. ”

signonsandiego.com

Print Friendly, PDF & Email