Breaking News Internasional Warta Breaking Travel budaya Warta Pamrentah News Keslametan Warta Breaking Sri Lanka Pariwisata Nganyari Destinasi Plancongan News Wire Plancongan Singapur

Hak Asasi Manungsa sajrone COVID19: Komunitas Sri Lanka Tamils

Hak Asasi Manungsa sajrone COVID19: Komunitas Sri Lanka Tamils
tamil
ditulis dening Juergen T Steinmetz

Babagan 43rd Dewan Hak Asasi Manusia PBB sing rampung banget nalika tanggal 13 Maret nalika agenda ing Sri Lanka, komunitas internasional ngalami apa sing wis dingerteni dening komunitas Tamil - Sri Lanka ora peduli karo perjanjian sing dirembug. Ing tanggal 26 Februari, Sri Lanka nggawe woro-woro sing nistha kasebut yen ora rumangsa kaiket karo komitmen sing digawe ing Resolusi 2015/30 Dewan Hak Asasi Manusia PBB 1 lan rong resolusi penerus, 34/1 lan 40/1, kanggo nyengkuyung reformasi lan transisi keadilan. Nanging, woro-woro kasebut ora ngagetne masarakat Tamil sing nyoba bola-bali ngelingake jagad babagan apus-apus Sri Lanka lan taktik sing tundha.

Kongres Tamil Australia (ATC), Forum Tamil Inggris (BTF), Kongres Tamil Kanada (CTC), Forum Irlandia Tamil lan Grup Aksi Tamil Amerika Serikat (USTAG) nyebutake keprihatinan babagan pandemi # COVID19 global lan nawakake dhukungan sing ora dicithak kanggo langkah-langkah ing saindenging jagad kanggo ngemot panyebaran, ngobati wong sing nandhang kasusahan, lan menehi pitulung kanggo kekurangan sosial ekonomi.

Wiwit kamardikan saka Inggris ing taun 1948, wong-wong Tamil asli ing Lor lan Wétan Sri Lanka nandhang kasusahan banget amarga pakta lan perjanjian sing rusak antara pimpinan Tamil lan pamrentahan sing didominasi Buddha Sinhala - perjanjian sing dimaksud kanggo njamin hak-hak dhasar manungsa kanggo wong-wong Tamil lan kanggo nglindhungi komunitas ing tanah air tradisional kita.

Negara anggota UNHRC ora bisa ngidinake rasa isin kasebut kanggo nuwuhake kredibilitas institusi kasebut. Negara-negara uga kudu ngelingi "tinjauan komprehensif tumindak dening sistem Perserikatan Bangsa-Bangsa sajrone perang ing Sri Lanka lan sawise, gegayutan karo implementasine mandhiri kamanungsan lan perlindungan" - Charles Petrie Report rinci babagan kegagalan ing taun 2009 saka Tanggung jawab kanggo Nglindhungi komunitas Tamil, sing dadi korban pelanggaran hak asasi manungsa kasar (kaya sing dikonfirmasi laporan OISL taun 2015) dening pasukan keamanan negara Sri Lanka sing tumindak tanpa ukuman.

Babagan tindak pidana kejahatan massal sing ditindakake dening Sri Lanka sajrone lan sawise perang, organisasi kita njaluk tumindak supaya ditindakake yurisdiksi internasional sing cocog kayata pengadilan pidana internasional ad hoc ing Sri Lanka. Nuduhake "kegagalan mekanisme rekonsiliasi domestik lan akuntabilitas kepungkur," wolung klompok hak asasi manusia internasional kalebu Watch Amnesty International lan Hak Asasi Manusia ngetokake pernyataan bersama ing 43rd Rapat dewan (20 Februari 2020) njaluk Dewan "nggawe Mekanisme Akuntabilitas Internasional ing Sri Lanka."

Komisi Ahli Hukum Internasional ngumumake pratelan kasebut ing Dewan Hak Asasi Manungsa tanggal 28 Februari 2020, ujar:

Ing Dewan Hak Asasi Manusia PBB, ICJ dina iki ndhesek tumindak internasional gawe anyar supaya keadilan lan akuntabilitas kanggo tindak pidana miturut ukum internasional ing Sri Lanka.

Pratelan kasebut, diwenehake sajrone diskusi babagan pembaruan lan laporan saka Komisioner Tinggi kanggo Hak Asasi Manungsa, kaya ing ngisor iki:

"ICJ nuwun sewu yen Pamrentah Sri Lanka mbatalake dhukungan kanggo proses kasebut kanthi resolusi 30/1 lan 40/1. ICJ ndhukung pernyataan gabungan sing diwaca dening IMADR.

Sistem hukum lan lembaga peradilan Sri Lankan wis puluhan taun nduduhake ketidakmampuan kronis kanggo ngatasi impunitas sistemik lan kriminal miturut ukum internasional sing ditindakake dening militer lan pasukan keamanan.[1] Janji Presiden anyar kanggo nglindhungi militer saka akuntabilitas, lan janjian komando senior kanggo individu sing dituduh pidana miturut ukum internasional, mung nggawe masalah kasebut.

Minangka cathetan Komisioner Tinggi,[2] kegagalan kanggo menehi hasil kanthi komprehensif karo impunitas lan institusi reformasi bisa uga nyebabake luwih akeh pelanggaran hak asasi manungsa.

Populasi Tamil kanthi konsisten lan bener nolak proses rekonsiliasi sing ora nggatekake keadilan lan akuntabilitas, lan jelas ora ana proses keadilan utawa akuntabilitas sing ditinggalake kanggo institusi domestik Sri Lanka wae sing bisa dipercaya. Mekanisme akuntabilitas yudisial "hibrida" kompromi nasional-internasional sing ditemokake kanthi resolusi 30/1 wis adoh banget saka apa sing dijaluk kahanan kasebut.

Yen Pamrentah saiki ngupayakake ngilangi kompromi kasebut, proses internasional sejatine, sadurunge sadurunge ICC utawa liwat mekanisme tanggung jawab internasional liyane dening Dewan, lan nggunakake yuridiksi universal dening Negara liya, minangka siji-sijine pilihan kanggo ngamanake keadilan kasebut diwajibake ukum internasional lan prelu proses rekonsiliasi sing bisa dipercaya kanggo Sri Lanka. ”

Ing jaman saiki, kita wis ndeleng inisiatif sing padha ing Myanmar babagan pembantaian marang Rohingya. Ngelingi rekam trek Rajapaksas lan tumindak pemilihan pasca presiden kayata militariisasi cepet pemerintahan negara minangka pambuka kanggo ngarahake Sri Lanka menyang negara polisi sing otoriter, kita njaluk komunitas internasional nyiyapake mekanisme internasional khusus kanggo nglestarekake bukti minangka langkah awal sing penting.

Komunitas internasional wis nundha tumindak kasebut cukup suwe anggone menehi Sri Lanka luwih saka sepuluh taun kanggo netepi jejibahane, kabeh ora berhasil. Pamrentah Sri Lanka lan pengadilane wis nuduhake kurang kekarepan kanggo nampa keseriusan tindak pidana kasebut, lan ora mung ngidini tetep ora kena hukuman kanggo para pelaku, nanging uga menehi dheweke jabatan profil dhuwur ing Pamrentahan lan administrasi sipil saiki, dene korban Tamil, wong sing slamet, lan wong sing dikasihi nandhang sangsara banget.

Print Friendly, PDF & Email

About penulis

Juergen T Steinmetz

Juergen Thomas Steinmetz terus-terusan makarya ing industri pariwisata lan pariwisata wiwit remaja ing Jerman (1977).
Dheweke ngedegake eTurboNews ing taun 1999 minangka buletin online pertama kanggo industri pariwisata lelungan global.