Breaking Taiwan News Warta Breaking Travel News Keslametan Pariwisata Nganyari Destinasi Plancongan News Wire Plancongan Maneka Warta

Pertempuran COVID-19: Kepiye Taiwan menang perang kasebut?

Draft otomatis
Presiden Tsai Ing-wen (tengah) ing pabrik produksi topeng bedah lokal 9 Maret ing Kota Taoyuan, Taiwan sisih lor - Gambar Saka Kantor Presiden

Ing wektu nalika jagad nekat kanggo nyingkiri coronavirus COVID-19 sing diwedeni Organisasi Kesehatan Dunia (WHO) dikritik banget amarga ora njupuk tawaran pitulung saka pamrentah sing bisa menehi peran kritis kanggo nemokake obat. Iki yaiku pulau Taiwan sing - sanajan duwe sistem kesehatan medis lan kesehatan kelas internasional - wis suwi dikucilake saka organisasi PBB, kayata WHO, amarga tekanan saka China sing nganggep manawa pamrentahan, pulau demokratis minangka bagean saka daratan lan nyoba kanggo ngisolasi iku saka saindenging jagad. Sanajan Taiwan duwe pedunung 24 yuta, nanging infeksi adoh luwih sithik tinimbang tangga teparo, menang pujian amarga langkah-langkah awal lan efektif kanggo ngontrol virus, utamane dibandhingake karo akeh negara liya ing wilayah kasebut. Kepiye carane Taiwan menang COVID-19 perang?

Pamrentah Taiwan pengin nuduhake pengalaman babagan carane bisa njaga infeksi virus corona lan korban kematian dibandhingake karo China lan saindenging jagad. Menteri Luar Negeri Taiwan, Jaushieh Joseph Wu, ing sawijining wawancara karo Fox Business News, ujar manawa piwulang penting wis dijupuk saka sindrom pernafasan akut parah (SARS) ing taun 2003. Iki mbantu Taiwan ngrumusake strategi kanggo nglawan virus corona (COVID -19). Miturut menteri kasebut, pamrentah wiwit njupuk tindakan ing pungkasan Desember taun kepungkur nalika ngerti yen ana kasus radhang paru-paru sing ora dingerteni sabab ing Wuhan. Pulo kasebut pindhah kanthi cepet kanggo nutup ancaman COVID-19 sing teka saka China. Pejabat kesehatan Taiwan kanthi koordinasi karo Pusat Komando Epidemik Pusat nggawe strategi nggabungake intervensi awal, data gedhe lan AI, lan ringkesan pers saben dina - supaya kahanan bisa dikendhalekake lan masarakat menehi informasi saben langkah. Wu ujar manawa sistem layanan kesehatan sing mbayar Taiwan, rencana asuransi sosial sing dadi pusat dana dana kesehatan, manawa wong sing duwe kontrak virus corona kudu kuwatir nampa perawatan.

Organisasi Kesehatan Dunia nolak demonstrasi saka Taiwan yen sengaja diabaikan. Taiwan wis nuduh badan global gagal nanggapi panjalukane informasi nalika virus kasebut nyebar, kanthi ujar manawa perkara kasebut bakal mbebayani jiwa nalika kerja sama global penting banget. Iki kanggo nambah panggilan supaya diwenehi status pengamat supaya bisa nggunakake keahliane kanggo mbantu negara liya ngatasi pandemi kasebut.

WHO teka ing babagan sing angel banget nalika sajrone wawancara anyar, juru bicara senior katon ora nggatekake pitakon saka pewawancara TV sing takon manawa, amarga wabah korona, badan internasional bisa uga dianggep ngakoni Taiwan minangka anggota. Kritikus negesake manawa WHO kudu nggawe Taiwan minangka crita sukses sing luar biasa nalika mateni pertempuran COVID-19, lan nuduh organisasi kasebut ngidini dikendali China.

Tiongkok entuk pers ala ing internasional amarga diusir paling ora 13 koresponden asing AS ing AS sing dianggep minangka laporan negatif saka epidemi kasebut. Wartawan Tanpa Bates (RSF) meksa pamrentah supaya mbatalake keputusan kasebut kanthi negesake manawa nglaporake independen saiki luwih kritis tinimbang perang nglawan virus corona. Taiwan ora ngagetne, njupuk kesempatan kanggo njupuk kauntungan saka permusuhan China marang wartawan Amerika lan manca negara liyane kanthi ngundang dheweke nggunakake pulau kasebut minangka pangkalan sing bakal disambut 'kanthi tangan terbuka lan eseman esem asli' ing negara kasebut dianggep dadi suar kebebasan lan demokrasi.

Amerika Serikat tetep dadi sekutu sing paling berpengaruh lan paling kuat ing Taiwan, nanging negara-negara liyane wis nanggapi kabijakan China ing China kanthi milih ora mbukak hubungan diplomatik karo Taipei. Ing wektu sing durung pernah ana iki, kanthi jumlah infeksi lan pati sing disebabake COVID-19 terus mundhak, Washington nganjurake WHO kanggo mikirake maneh pendiriane ing Taiwan lan ngidini menehi kontribusi aktif kanggo upaya mungkasi pandemi iki. Dina Senen, Sekretaris Negara AS Mike Pompeo ujar manawa Departemen Luar Negeri bakal "nindakake sing paling apik kanggo" mbantu "peran sing cocog" Taiwan ing badan penentu kebijakan kesehatan paling dhuwur ing donya. Pratelan kasebut nyebabake keberatan saka kementerian luar negeri Tiongkok sing ngelingake penanggulangan yen AS tetep ngupayakake garis iki.

Wakil Presiden Taiwan, Chen Chien-jen, sing wis kesah menyang Jenewa kanggo usulan partisipasi Taiwan ing WHO - wis njaluk panjaluk amarga menehi kesempatan kasebut menyang Taiwan. Dheweke ujar marang majalah TOPICS Taiwan Business: "Kita pengin mbantu - ngirim dokter sing hebat, peneliti, perawat hebat - lan nuduhake ilmu lan pengalaman karo negara sing butuh." Dheweke nambah, "Kita pengin dadi warga negara global sing apik lan menehi sumbangan, nanging saiki kita ora bisa." Presiden Taiwan Tsai Ing-wen ujar manawa pamrentah ngarepake nglampahi $ 35 milyar kanggo ngatasi krisis kasebut. Nalika negara-negara lan kutha-kutha ing saindenging Asia ngencengi wates lan ngetrapake langkah-langkah kandhungan sing luwih ketat, wedi karo gelombang infeksi anyar sing diimpor saka papan liya, Taiwan wis bola-bali nawakake kanggo nuduhake ilmu lan pengalaman ing pertempuran COVID-19 iki. Minangka bagean saka kampanye "Taiwan bisa mbantu" pamrentah ngumumake minggu iki yen bakal nyumbang 10 yuta topeng rai menyang negara-negara sing paling butuh.

Pemilihan umum maneh ing wulan Januari taun iki Tsai Ing-wen, wong sing ora precaya ing China, nalika Presiden ngirim sinyal sing jelas yen siji negara loro model sistem sing disenengi Beijing ora duwe daya tarik kanggo para pamilih ing Taiwan. Pamrentah Tiongkok wis nganjurake supaya sistem iki digunakake ing Taiwan mbesuk. Sawise ndeleng penanganan demonstrasi para aktivis pro-demokrasi ing Hong Kong Maret pungkasan, masarakat ing Taiwan luwih bertekad kanggo njaga kamardikan. Sanajan beda politik, Taiwan lan China duwe hubungan ekonomi lan perdagangan sing akeh. Iki bisa uga mbantu China ndandani citra internasional sing negatif kanthi nduduhake manawa ing wektu kritis iki, dheweke gelem ngilangi permusuhan lan kolaborasi karo Taiwan kanggo mbantu ngrampungake scourge sing ngancam kalorone negara uga ing saindenging jagad.

Print Friendly, PDF & Email

About penulis

Rita Payne - khusus kanggo eTN