24/7 eTV BreakingNewsShow :
TANPA SUARA? Klik ing simbol swara abang ing sisih kiwa ngisor layar video
Breaking News Internasional Warta Breaking Travel Warta Breaking Ekuador Warta Pamrentah Kabar Olahraga News Keslametan Pariwisata Nganyari Destinasi Plancongan News Wire Plancongan Singapur Maneka Warta

6000 Coronavirus mati ora dilaporake: Mayit ditinggal ing trotoar

Ewonan wong sing mati, mayit tumpukan ing trotoar: Ekuador nindakake kabeh kesalahan
kovalen
ditulis dening Juergen T Steinmetz

Resmi Ekuador nglaporake 9022 kasus infeksi Coronavirus kanthi 456 tiwas. Negara kasebut ujar manawa 1009 pulih lan 7,558 kasus aktif isih ana. 26 wong saben yuta tiwas, sing nomer kurang, nanging sayang, jumlah kasebut dudu kasunyatan sing ditindakake negara Amerika Selatan kasebut.

Nomer kasebut kayane kira-kira 5,700 korban tambahan sing ora dilaporake kanthi mayit sing tumpukan ing lurung-lurung Guayaquil, metropolitan nomer loro paling gedhe ing Ekuador. Ing wektu sing nyenengake Guayaquil minangka kutha sing apik lan dadi magnet para turis.

Pusat Riset Ekonomi lan Kebijakan nyedhiyakake debat demokratis babagan masalah ekonomi lan sosial sing paling penting sing nyebabake urip masarakat. Pusat nerbitake laporan ing ngisor iki kanthi ujar:

"Yen 5,700 korban iki luwih saka rong korban korban Guayaquil saben minggu, ana korban jiwa # COVID19 korban, #Ekuador bakal dadi negara kasebut, nganti saiki, korban COVID-19 per kapita paling dhuwur ing planet iki sajrone periode iki. ”

Yen dipikirake, Ekuador saiki duwe korban COVID-19 sing tiwas paling dhuwur ing Amerika Latin lan Karibia, lan nomer kapital paling dhuwur nomer loro kanggo COVID-19 kasus. Dadi kepiye cara Ekuador, lan kutha Guayaquil, kanthi 70 persen kasus nasional, tekan titik iki?

Ing tanggal 16 April, pejabat pamrentah sing ngurus krisis kamar mayat, Jorge Wated, ngumumake: "Kita kira-kira 6703 korban jiwa ing 15 dina April iki dilaporake ing provinsi Guayas. Rata-rata wulan saben wulan kanggo Guayas udakara 2000 wong tiwas. Sawise 15 dina, kita temenan duwe beda udakara 5700 wong mati amarga macem-macem sebab: COVID, dianggep COVID lan pati alami. " Dina sabanjuré, Menteri Dalam Negeri [Ministerio de Gobierno] María Paula Romo bakal ngakoni: "Apa aku minangka panguwasa bisa negesake manawa kabeh kasus kasebut COVID-19? Aku ora bisa amarga ana sawetara protokol sing ujar manawa kasus kasebut memenuhi syarat kaya ngono, nanging aku bisa ngirim informasi lan menehi katrangan, paling ora, bagean sing apik saka data iki, mung panjelasane yaiku bagean saka panularan kasebut pusat gempa sing ana ing Guayaquil lan Guayas. ”

Wahyu kasebut nggumunake. Iki nuduhake manawa kemungkinan 90 persen korban jiwa COVID-19 ora dilaporake dening pamrentah. Yen 5,700 korban luwih saka rong korban korban Guayaquil saben dinane korban kasebut dadi korban COVID-19, Ekuador bakal dadi negara kasebut, nganti saiki korban COVID-19 per kapita paling dhuwur ing planet iki. Sanajan negara liya pungkasane ditampilake ora dilaporake, mula angel dimangerteni kanthi skala gedhe. Dadi kepiye cara Ekuador, lan kutha Guayaquil, kanthi 70 persen kasus nasional sing dikonfirmasi, tekan titik kasebut?

Ing tanggal 29 Februari 2020, pamrentah Ekuador ngumumake manawa wis ndeteksi kasus COVID-19 sing pertama, mula dadi negara nomer telu ing Amerika Latin, sawise Brasil lan Mexico, kanggo nglaporake kasus kasebut. Sore kasebut, pihak berwenang negesake manawa wis nemokake 149 wong sing bisa kontak karo pasien COVID pertama, kalebu sawetara ing kutha Babahoyo, 41 mil saka Guayaquil, uga penumpang sing mangkat menyang Ekuador saka Madrid.

Dina sabanjure, pamrentah ngumumake yen nem wong liyane kena infeksi, sawetara ing kutha Guayaquil. Saiki kita ngerti manawa angka kasebut ora diremehake lan akeh wong sing nandhang penyakit kasebut sadurunge nuduhake gejala. Kasunyatane, pamrentah Ekuador wiwit nggawe proyeksi pungkasan babagan sing bisa nyedhaki angka nyata: tinimbang pitung wong sing kena COVID-19 sing diumumake tanggal 13 Maret, tokoh sing luwih akurat bisa uga 347; lan nalika 21 Maret nglaporake 397 wong wis positif, penularan kasebut bisa uga wis nganti 2,303.

Wiwit awal, Guayaquil lan sakiwa tengene katon paling kena pengaruh panyebaran virus kasebut. Sanajan ngono, langkah-langkah awal kanggo infeksi alon bakal telat malah luwih alon kanggo diterapake. Ing tanggal 4 Maret, pamrentah menehi wewenang nggawe pertandingan sepak bola Piala Libertadores ing Guayaquil, sing disalahake para komentator minangka kontributor utama wabah COVID-19 ing kutha kasebut. Luwih saka 17,000 penggemar sing melu. Game liga nasional liyane sing luwih cilik dianakake tanggal 8 Maret.

Ing pertengahan Maret, lan sanajan ana wong sing kena infeksi kanthi cepet mundhak, akeh wong guayaquileños sing terus urip kanthi adoh - yen ana jarak adoh saka sosial. Contagion uga katon nyebar kanthi agresif ing wilayah sing padha duwe kutha, kayata ing komunitas La Puntilla sing gerbang sing sugih ing kotamadya Samborondón, ing kutha kasebut, sanajan pejabat wis ngetokake tata cara omah, pendhudhuk terus nyampur. Pernikahan profil tinggi dirawuhi sawetara "paling apik" ing kutha kasebut, lan pihak berwenang banjur melu intervensi kanggo mbatalake paling ora rong pesta pernikahan lan game golf. Ing akhir minggu tanggal 14 lan 15 Maret, guayaquileños nglumpuk ing pesisir Playas lan Salinas sing cedhak.

Ing pungkasan minggu pertama Maret, kahanan kasebut saya parah banget. Ing tanggal 12 Maret, pamrentah pungkasane ngumumake yen dheweke nutup sekolah, nggawe cek kanggo pengunjung internasional, lan matesi pertemuan kanggo 250 wong. Ing tanggal 13 Maret, kematian COVID-19 Ekuador kaping pisanan dilaporake. Ing dina sing padha, pamrentah ngumumake negesake karantina kanggo pengunjung sing mlebu saka sawetara negara. Patang dina mengko, pamrentah mbatesi pakumpulan kanggo 30 wong lan nundha kabeh penerbangan internasional sing bakal teka.

Ing tanggal 18 Maret, walikota konservatif Guayaquil, Cynthia Viteri, nyoba nyoba nggawe politik. Ngadhepi infeksi sing saya gedhe ing kuthane, walikota mrentah kendaraan kota supaya bisa mbukak landasan bandara internasional Guayaquil. Kanthi nglanggar norma internasional sing jelas, loro pesawat KLM lan Iberia kosong (sing mung duwe kru ing kapal) sing dikirim kanggo mulihake warga Eropa menyang negara asal mula ora bisa mlebu ing Guayaquil lan dipeksa mundur menyang Quito.

Ing tanggal 18 Maret, pamrentah pungkasane ngetrapake karantina ing omah. Dina candhake, dheweke ngetrapake jam buka jam 7 sore nganti jam 5 esuk (wiwit jam 4 sore ing Guayaquil), sing banjur ditambah saka jam 2 sore kanggo kabeh negara. Patang dina mengko, provinsi Guayas diumumake dadi zona keamanan nasional lan militerisasi.

Kanggo atusan ewu guayaquileños sing kurang nduwe hak istimewa sing rezeki gumantung saka penghasilan saben dinane, tetep ing omah mesthi ana masalah, kajaba pamrentah bisa melu-melu program sing durung pernah ana sadurunge kanggo nutupi kabutuhan dhasar penduduk. Kanthi persentase tenaga kerja sing akeh dadi informal lan ora dibayar gaji, lan mula luwih kena pengaruh penghasilan sing ilang amarga wong sing lagi omah, Guayaquil minangka conto archetypal saka konteks kutha sing rentan ing negara berkembang.

Ing tanggal 23 Maret, pamrentah ngumumake, lan banjur wiwit ngetrapake, transfer dhuwit $ 60 kanggo kulawarga sing paling rentan. Enom puluh dolar ing konteks ekonomi boneka Ekuador, kanthi gaji minimum $ 400 saben wulan, bisa dadi suplemen penting kanggo nglawan kemlaratan ekstrem. Nanging meh ora bisa dianggep cukup kanggo njamin urip kanggo akeh wong sing ora nindakake kegiatan ekonomi liyane. Kajaba iku, gambar anyar wong sing nempuh jubin akeh banget ing ngarep bank kanggo entuk tawaran pamrentah kudu menehi weker yen tujuane supaya masarakat tetep ing omah.

Tanggal 21 Maret, Menteri Kesehatan Catalina Andramuño mundur. Esuk mau, dheweke wis ngumumake ing sawijining konferensi pers yen bakal nampa 2 juta alat uji coba lan mengko bakal teka. Nanging tanggal 23 Maret, penggantine ngumumake yen ora ana bukti sing wis dituku 2 yuta kit lan mung 200,000 sing lagi arep.

Ing surat pengunduran diri menyang Presiden Moreno, Andramuño ngeluh manawa pamrentah ora menehi anggaran tambahan kanggo menteri kasebut kanggo ngadhepi kahanan darurat kasebut. Kanggo nanggepi, Menteri Keuangan negesake manawa Kementerian Kesehatan duwe akeh dhuwit sing ora digunakake lan kudu nggunakake apa sing wis diwenehake kanggo taun fiskal 2020 sadurunge njaluk luwih akeh. Nanging iki luwih gampang tinimbang rampung, amarga belanja sing ora disetujoni kanggo anggaran menteri mesthi nyebabake kesulitan mbebasake likuiditas kanggo kegiatan sing ora dikarepake, utamane ing skala gedhe.

Ing minggu pungkasan Maret, gambar-gambar mayat sing ditinggalake ing lurung-lurung ing Guayaquil wiwit mbanjiri media sosial lan, ora suwe, jaringan warta internasional. Pamrentah nangis salah lan negesake manawa "warta palsu" sing disurung dening para pendukung mantan presiden Rafael Correa, isih dadi tokoh oposisi utama ing politik Ekuador, sanajan manggon ing luar negeri lan sanajan ana penganiayaan marang pimpinan gerakan politik Revolusi Warga. Nalika sawetara video sing dikirim online ora cocog karo sing kedadeyan ing Guayaquil, akeh gambar sing medeni kabeh asli. CNN nglaporake manawa mayit ditinggalake ing dalan, uga kaya ngono BBC, The New York Times, Deutsche Welle, France 24, The Guardian, El Pais, lan liya-liyane. Sawetara presiden Amerika Latin wiwit nyebutake kedadeyan sing kedadeyan ing Ekuador minangka conto ati-ati sing kudu dihindari ing negara asal. Ekuador, lan khusus Guayaquil, dumadakan dadi Epicenter pandemi ing Amerika Latin lan pameran kanggo efek sing bisa ngrusak.

Nanging, pamrentah Moreno wis ditolak. Menteri pamrentah lan perwakilan diplomatik ing luar negeri dikandhani supaya menehi wawancara ngritik kabeh minangka "warta palsu". Duta Besar Ekuador ing Spanyol nyalahake "desas-desus palsu, kalebu babagan mayit, sing mesthine ana ing trotoar," sing disebar dening Correa lan para pendukunge supaya ora stabilisasi pamrentah. Upaya kasebut mundur; media global nambahake babagan drama babagan pamrih ing Ekuador negasiisme kasar pemerintah.

Ing tanggal 1 April, sawise presiden Salvadoran Nayib Bukele tweet, "Sawise ndeleng apa sing kedadeyan ing Ekuador, aku mikir kita wis ngremehake apa sing bakal ditindakake virus kasebut. Kita ora khawatir, luwih becik kita konservatif. ” Moreno mangsuli: "Dhumateng para kanca presiden, ayo aja nyuarakake warta palsu sing duwe niat politik sing jelas. Kita kabeh ngupayakake nglawan COVID-19! Kamanungsan mbutuhake kita dadi siji. ” Sementara, mayit terus tumpukan.

Pejabat berwenang Guayaquil ngumumake tanggal 27 Maret yen jenazah sing ditinggal bakal dikubur ing kuburan gedhe, lan makam bakal dibangun mengko. Iki nyebabake murka nasional. Pamrentah nasional kepeksa melu-melu kanggo ujar yen iki ora bakal kedadeyan, nanging butuh patang dina luwih penting kanggo tumindak. Ing tanggal 31 Maret, kanthi tekanan banget, Presiden Moreno pungkasane njupuk keputusan kanggo milih pasukan tugas kanggo ngatasi masalah kasebut.

Wong sing dadi kepala pasukan tugas, Jorge Wated, nerangake tanggal 1 April yen masalah kasebut tuwuh amarga kasunyatane sawetara panti pemakaman, sing pamilik lan pegawe wedi nular COVID-19 liwat penanganan mayit, wis mutusake kanggo nutup nalika krisis. Iki, nambah kenaikan kematian COVID-19, nggawe bottleneck lan nyegah ngubur kanthi tepat wektu. Botol bottleneck saya suwe saya gedhe amarga pamrentah Moreno gagal melu-melu ing panti jenazah utawa nggerakkan aset pribadi liyane sing penting, kayata infrastruktur kulkas (truk, pendingin, lan liya-liyane) kanggo ngatur akeh mayat.

Krisis kamar mayat minangka asil COVID-19 nalika jumlah mayit mundhak lan masarakat wedi kena panularan. Nanging bottleneck kena pengaruh manajemen awak amarga penyebab kematian liyane. Sistem kasebut ambruk. Bukti liyane sing dibutuhake kanggo ngevaluasi manawa wedi nular, kalebu rasa wedi sing dirasakake dening petugas kesehatan kanthi kapasitas sing beda-beda, dadi faktor sing nemtokake kelemahane tanggapan lembaga sing cocog.

Pasukan tugas khusus kayane paling ora nyuda punggung awak sing ngenteni dikubur, nanging masalahe isih durung bisa dirampungake. Prancis 24 nglaporake manawa meh 800 mayat dijupuk saka omah-omah masarakat, ing sanjabane saluran sing biasa, dening polisi sing dikirim dening pasukan tugas. Langkah darurat liyane yaiku panggunaan keranda karton, sing uga nuwuhake nesu umum - ditulis ing media sosial ing tengah-tengah kabijakan jarak jauh fisik. Tindakan ekstrem kasebut nambah semangat yen nomer resmi COVID-19 mati ora bisa dipercaya. Kepiye sawetara atus wong tiba-tiba nggawe negara ora rame? Nalika luwih saka 600 wong tilar donya sajrone sawetara detik sajrone gempa April 2016, Ekuador ora ngalami konsekuensi kaya ngono. Wektu kayane wis negesake manawa kecurigaan kasebut pancen dijamin.

Ana masalah liyane, struktural lan jangka panjang liyane sing ana gandhengane karo krisis COVID-19. Yakin karo kebutuhan lan tekanan IMF kanggo nyuda ukuran negara, pamrentah Moreno nggawe kerusakan kesehatan umum. Investasi publik ing perawatan kesehatan mudhun saka $ 306 yuta ing 2017 dadi $ 130 yuta ing taun 2019. Peneliti saka Institut Ilmu Sosial Internasional Walanda negesake manawa ing taun 2019, ana 3,680 PHK saka Kementerian Kesehatan Ekuador, yaiku 4.5 persen saka total lapangan kerja ing pelayanan.

Ing wiwitan April 2020, serikat pekerja perawatan kesehatan, Osumtransa, mrotes manawa tambahan 2,500 nganti 3,500 tenaga kesehatan dikabari nalika preinan karnaval (22 nganti 25 Februari) kontrak dheweke wis rampung. Iki bakal nambah PHK menteri menteri udakara 8 persen. Lan, mesthine, ing Nopember 2019, Ekuador mungkasi perjanjian kasebut karo Kuba kanthi kerjasama kesehatan lan 400 dokter Kuba dikirim menyang omah ing pungkasan taun.

Yen kepemimpinan, kapercayan, lan komunikasi sing apik penting nalika ana krisis, mula kasunyatan manawa peringkat persetujuan Presiden Moreno berayun antara 12 lan 15 persen, sawetara sing paling murah kanggo presiden wiwit Ekuador sing didemokrasekake ing taun 1979, nggambarake masalah serius. Ora ana sangsi manawa pamrentahan Moreno sing saiki wis ora duwe popularitas banget nyebabake kapasitas kanggo nuntut pengurbanan bebarengan lan njaga aturan ukum. Kepala pidato umum tunggal tugas pasukan 1 April saengga kaya upaya sing nekat supaya pamrentah katon serius, kompeten, lan tanggung jawab. Wated wiwit prédhiksi manawa samubarang bakal dadi luwih parah tinimbang dadi luwih apik, ujar yen antara 2,500 lan 3,500 bakal mati, ing provinsi Guayas, saka pandemi kasebut. Iki isih kurang wahyu sing bakal teka. Nanging Wated kanthi psikologis nyiyapake masarakat Ekuador kanggo apa sing umume pati luwih akeh tinimbang sing diumumake nganti saiki?

Diakoni Wated kayane nyebabake pendekatan anyar saka pamrentah Moreno. Ing pidato kaping 2 April marang negara kasebut, Moreno janji bakal luwih transparan karo informasi babagan korban COVID-19 "sanajan iki nglarani." Dheweke sacara umum ngakoni manawa "manawa ana sing kena infeksi utawa tiwas, dhaptar kasebut ora diremehake." Nanging kebiasaan lawas mati banget, lan Moreno maneh nyalahake "warta palsu", malah nyalahake kasusahan ekonomi saiki ing utang umum sing ditrapake ing sadurunge, Correa. Moreno negesake manawa Correa wis nanggung utang umum $ 65 milyar, sanajan pamrentahane dhewe nuduhake manawa utang umum ing pungkasan pamrentahan sadurunge mung $ 38 milyar (saiki wis udakara $ 50 milyar). Kabeh kekirangan iki, ing tengah krisis sing bisa nyebabake maut, bisa uga ora bakal nambah kesenjangan kredibilitas presiden; Jajak pendapat mung nuduhake 7.7 persen sing bisa dipercaya Moreno.

Telung dina mengko, disengkuyung karo panggilan presiden kanggo transparansi, wakil menteri kesehatan nglaporake manawa 1,600 tenaga kesehatan masarakat wis kena COVID-19 lan 10 dokter medis tiwas amarga virus kasebut. Nanging dina esuke, menteri kesehatan mbantah wakile, lan ujar mung 417 tenaga medis sing lara; 1,600 mung diarani wong sing kena infeksi. Penerimaan kasebut nanging menehi kapercayan marang keluhan para petugas kesehatan sing ora kuwat kanggo ngrampungake krisis sing nggawe safety dhewe, lan kulawargane dadi resiko.

Banjur ing tanggal 4 April, kanthi terus-terusan keikhlasan pamrentah sing nyata, Wakil Presiden Otto Sonnenholzner njaluk ngapura, ing alamat liyane ing televisi, amarga rusak "citra internasional" Ekuador. Calon sing bisa dipilih ing pemilihan 2021 Februari, Sonnenholzner wis nyoba nyedhiyakake awake dhewe minangka pimpinan tanggepan pamrentah tumrap krisis kasebut, nanging uga dituduh ngeksploitasi pandemi kanggo ningkatake citra. Wektu bakal ngerti manawa Sonnenholzner bisa sukses ing kepemimpinan, utawa manawa manajemen sing salah saka krisis pandemi lan kamar mayat Ecuador dadi korban jiwa tumrap ambisi politik.

Pamrentah Ekuador njupuk 12 dina maneh saka pangapurane Wakil Presiden Sonnenholzner kanggo pungkasane ngakoni apa sing wis dicurigai kabeh wong: yen laporan pamrentah 403 kematian COVID-19 fiksi lan bisa uga kurang saka 10 persen korban pandemi kasebut.

Bencana COVID-19 Ekuador saiki entuk proporsi manawa kepemimpinan negara saiki katon ora siap ngrampungake. Susah, kanggo masarakat Guayaquil, panandhang kasebut kayane durung rampung.

Print Friendly, PDF & Email

About penulis

Juergen T Steinmetz

Juergen Thomas Steinmetz terus-terusan makarya ing industri pariwisata lan pariwisata wiwit remaja ing Jerman (1977).
Dheweke ngedegake eTurboNews ing taun 1999 minangka buletin online pertama kanggo industri pariwisata lelungan global.