24/7 eTV BreakingNewsShow : Klik ing tombol volume (kiwa ngisor layar video)
Warta Belize Breaking Breaking News Internasional Warta Breaking Travel Warta Pamrentah Kabar Olahraga Industri Hospitality News wong tanggung jawab Keslametan Pariwisata Nganyari Destinasi Plancongan News Wire Plancongan Maneka Warta

Belize: Pembaruan Pariwisata COVID-19 Resmi

Belize: Pembaruan Pariwisata COVID-19 Resmi
Perdana Menteri Belize Rt. Hon. Dean Barrow
ditulis dening Harry S. Johnson

Perdana Menteri Belize Rt. Hon. Dean Barrow nerbitake pratelan ing ngisor iki:

Aku pengin menehi update babagan negara dolanan babagan kita Covid-19 perjuangan. Nanging, sadurunge aku wenehi kesempatan kanggo nyebutake panjalukku supaya cepet-cepet mari kanggo Yang Mulia Said Musa, mantan Perdana Menteri Belize. Aku ngerti manawa dheweke bengi mlebu rumah sakit amarga ngalami stroke sing ringan. Aku yakin manawa aku gabung karo kabeh wong Belize liyane sing pengin dheweke pulih kanthi cepet lan cepet.

Saiki babagan apa sing bakal dakusulake kanggo esuk iki, aku bakal menehi presentasi awal sawise Dr. Gough sing apik bakal menehi ringkesan babagan inventaris persediaan lan lintingan pengujian. Sawise iku, mesthine, kalorone bakal takon karo media.

Saiki sampeyan ngerti, isih durung ana kasus COVID-19 sing dikonfirmasi anyar lan dina Senen bakal dadi 28th dina, kita bakal tekan 28 taun kasebutth panandha dina, nyediakake jabatan kasebut kanthi positif ora anyar nganti akhir minggu iki. Yen pancen ana, lan kita bisa nggayuh tonggak sejarah 28 dina, kita bisa menehi kendurake maneh sawetara watesan sing isih ana.

Komite Pengawas Nasional bakal rapat kaya dina Senen, banjur ana Kabinet ing dina Selasa. Saiki, dheweke bakal dijaluk nyedhiyakake gerakan lintas distrik sing luwih gedhe, utamane supaya pariwisata domestik bisa nyurung. Hotel kaya sing sampeyan ngerteni, wis diwenehi idin kanggo mbukak maneh, nanging saiki kita bakal kanthi nyata nyedhiyakake kemampuan para tamu lokal ing hotel kasebut supaya bisa ngrasakake fasilitas, kalebu kolam, kalebu mlaku-mlaku ing pinggir pantai, lan kalebu nglangi ing segara. Mesthi wae, syarat-syarat jarak sosial bakal tetep tetep ana supaya klompok renang lan klompok mlaku-mlaku, yen sampeyan pengin isih dilarang.

Dorong pariwisata domestik iki kanthi alami nuwuhake masalah nalika mbukak pariwisata asing. Kita wis jelas durung ana lan dugaan sing paling apik, dugaan sing paling apik, durung sadurunge Juli. Sing dakkarepake, uga posisi CARICOM kaya sing dibahas ing patemon virtual kepala sing kedadeyan awal minggu iki. Nanging, aku pengin negesake manawa aku ora nate ujar manawa pambukaan wates kita kudu ngenteni vaksin. Yaiku sikap sawetara negara, Taiwan rekan kita dadi siji. Nanging dudu jabatanku. Sanajan pungkasane gumantung karo Komite Pengawas Nasional lan Kabinet, panemuku dhewe babagan iki. Kita kudu eling yen virus kasebut, ing sawetara negara, duwe angka kematian sing nganti 12%. Sadurunge kita mbukak maneh, mula kita kudu ndeleng lintasan virus ing Amerika Utara kanthi umum lan AS khusus. Nanging, AS minangka pasar pariwisata paling gedhe, sing tanggung jawab luwih saka 75% aliran pariwisata. Anggere tingkat infeksi ing AS durung akeh, mula kita kudu ngati-ati. Kajaba iku, kita ngarep-arep, sanajan ora mesthi ngenteni, perawatan sing efektif kanggo sing lara parah sawise kena virus. Sing mesthi wae ngidini kita nggalang alangan loro sing wis dakkandhakake yaiku kasedhiyan tes cepet sing efektif. Sing terakhir kayane saya cedhak lan saya cedhak, mula aku duwe sebab dhewe mikir yen kita luwih becik bisa miwiti wulan Juli. Kemampuan kanggo nyoba langsung turis nalika teka kudu dadi wijen terbuka. Iki dudu cara sing aman, nanging kita kanthi cetha, kaya biasane, kudu nylametake nylametake nyawa kanthi njaga ekonomi. Tes sing cepet bakal ngidini kita milih kabeh turis sing tes negatif nalika teka. Kasunyatan manawa siji utawa loro isih bisa kena virus, miturut panemuku, ana risiko sing bisa ditampa. Dadi tes cepet sing bisa dipercaya sing bakal dadi pemicu paling apik kanggo mbukak maneh pariwisata.

Malah sadurunge turis ora bali, kita kudu nyiapake baline wong Belize sing wis terdampar ing luar negeri. Mangkono, kita wis ngaktifake rencana kanggo mulihake. Dheweke mesthi bakal mlebu karantina. Kita pengin miwiti proses supaya warga negarane bisa bali sedini mungkin. Bakal jelas sadurunge pemasaran massal tes cepet sing memuaskan. Mula saka iku, mula kita kudu ngatur kanthi tliti aliran pamulangan amarga kita ora bisa ngatasi karantina jumlah akeh banget yen kabeh wong kepengin bali bebarengan. Nanging aku ngarepake rincian logistik, sing digunakake saiki, bakal diumumake sawise rapat minggu ngarep.

Program Bantuan Pengangguran terus lan nomer saiki nuduhake yen luwih saka 40,000 wong saiki wis disetujoni. Kajaba iku, pitulung panganan isih ana lan 23,913 rumah tangga, utawa 91,052 wong, saiki wis dilayani. Saliyane, isih durung ana siji dolar saka apa sing wis dijanjekake dening Institusi Keuangan Internasional. Nanging, dheweke negesake manawa dana kasebut bakal teka. Pancen, IDB ujar manawa ngarepake bakal dibuwang nganti pungkasan wulan 12 yuta BZ kanggo Kementerian Kesehatan. Sementara, kita wis ngentekake 6.2 yuta dolar kanggo tuku suplai kanggo nglawan COVID-19.

Saiki, aku ora butuh ujar apa-apa bab pamrentahan antarane Pamrentah lan PSU. Loro serikat kerja liyane durung jelas babagan jabatane, mula aku kudu luwih fokus ing PSU. Ana ing antarane kita ora ana gandhengane karo usulan kita supaya petugas publik kudu ora nambah tambahan taun fiskal iki 2020/2021. Kajaba iku, pejabat senior senior kudu setuju karo nyuda tunjangan tartamtu; lan pungkasane, kudu ana sing nahan bagean saka gratuity lan tunjangan kanggo kabeh pejabat kontrak kalebu, mesthine dadi kepala pejabat eksekutif.

Langkah-langkah kasebut pancen perlu, nanging kasunyatane ora cukup. Iki sebabe. Cuplikan gambar finansial saiki katon kaya iki. Kanggo wulan April 2020, koleksi pajak bisnis lan GST bareng-bareng mung 48% saka sing dikoleksi ing wulan April 2019. Pangurangan iki saka 45.8 yuta dolar ing wulan April 2019 dadi mung 21.8 yuta dolar ing wulan April 2020. Elinga uga, pajeg kasebut wis dibayar tunggakan, mula. Dadi, koleksi April 2020 utamane gegandhengan karo kegiatan bisnis Maret 2020. Maret sadurunge, sadurunge dikunci. Intine, manawa koleksi wulan Mei taun 2020 sing ana gandhengane karo kegiatan bisnis April 2020, nalika kunci dikuatake bakal katon tiba sing luwih cepet. Proyeksi kasebut, kasunyatane, ambruk ing wulan April dadi 21.8 yuta dolar mung bakal mudhun dadi mung 11.2 yuta dolar ing wulan Mei. Saiki pikir maneh manawa Bea lan Cukai uga ambruk ing wulan April 2020 dadi 20 yuta dolar. Kurangi penurunan 10 yuta dolar ing wulan April 2019. Maneh, penghasilan Bea Cukai umume kanggo barang sing dipesen sadurunge kunci. Mula pola sing padha karo pajak bisnis lan GST, bakal dibaleni babagan bathi Bea Cukai. Menawi mekaten, pangirangan barang sing dipesen sawise wiwitan kunci ing wulan kepungkur, bakal luwih murah ing koleksi Pabean ing Mei 2020. Coba pikirake yen tagihan gaji saben wulan Pemerintah yaiku 45 yuta dolar. Iki tegese 41.2 yuta sing dikoleksi saka pajak bisnis, GST lan Bea Cukai ing wulan April ora bisa nyandhang tagihan bulanan 45 juta dolar. Crita kasebut isih durung rampung amarga mesthi ana biaya operasional Pamrentah liyane. Iki kalebu layanan utang, keperluan, pasokan, bahan bakar, lan belanja modal; lan dhuwit kasebut udakara 45 yuta dolar maneh kanggo pamrentah Belize saben wulan ngetokake 90 yuta dolar. Nanging, aku mbaleni maneh, kita mung nglumpukake 41.2 yuta dolar ing wulan April lan ngarep-arep ora luwih saka 30 yuta ing wulan Mei. Kula kelingan Bapak. Tembung Micawber sing misuwur ing David Copperfield saka Dickens. Ing konteks kasebut, proposal GOB, sing mbutuhake korban paling sithik saka sing dibayar saka dompet umum, kudu dingerteni. Kabeh sing kita takon yaiku pejabat lan guru umum nyuda tambahan kanggo taun fiskal 2020/2021. Ing kasus kepala departemen lan pejabat senior umum liyane, dheweke wis tekan ndhuwur timbangan lan mula ora entuk tambahan. Dadi, dheweke dijaluk nyerahake setengah saka tunjangan hiburan. CEO kudu ngorbanake limang persen hadiah lan bagean tunjangan. Lan kabeh pejabat kontrak liyane padha uga menehi sawetara gratuity lan sawetara tunjangan. Menteri wis ngapura gaji siji wulan lan sangu 800 dolar saben wulan. Mula, klompok pembekuan tambahan yaiku, miturut istilah dolar, dijaluk jumlah paling cilik kanggo kabeh. Dadi, pejabat umum, kayata para guru, kudu menehi paling ora saka kabeh karyawan Pamrentah Belize. Saiki sampeyan wis nate krungu aku ujar ing ngarep umum manawa aku bakal nindakake apa wae supaya ora nate nggayuh gaji guru lan pejabat umum. Dadi, ana jaminan kasebut lan ana akibate mung minuscule sing njaluk tambahan, lan kanggo para lansia, sawetara tunjangan. Ing kahanan kasebut, aku bingung banget amarga ora ngetrapake PSU. Pakaryan sektor swasta wis ilang amarga pandemi. Luwih saka 80,000 wong kudu ndhaptar pengangguran. Kasusihan kabeh sing tanpa pangan malah nggegirisi. Dadi, GOB wajib, sanajan ngadhepi ambruké penghasilan, ngrungokake tangisane lan menehi pitulung marang dheweke. IDB nembé negesake manawa kabeh ekonomi gumantung pariwisata ing jagad Belize minangka sing nomer telu paling parah. Nanging ing tengah-tengah kerusakan sosial lan ekonomi sing nyebar iki, nalika ngadhepi luwih saka 80,000 wong sing ora duwe lowongan lan pakaryan, Pamrentah Belize isih negesake nglindhungi gaji pejabat umum. Nanging, dheweke ora gelem nolak pengorbanan cilik sing dijaluk. Aku ujar manawa tanpa reservasi jabatane ora bisa ditampa. Dheweke pancen duwe tradhisi pengorbanan sing bangga nanging saiki wis ngasorake rasa ora masuk akal. Kabeh wong liya kudu nandhang sangsara, kabeh wong liya kudu ngorbanake, nanging dudu dheweke. Ora bisa dingerteni lan pamrentah ora bakal duwe. Nalika kita menyang Bank Sentral Belize kanggo nyilih jumlah akeh sing dibutuhake kanggo mbayar petugas umum, kita wis sawetara ngambah sektor swasta. Nanging sektor swasta ora bisa ngerteni. Dadi, yen PSU tetep ora gelem menehi sumbangan, sing dakkarepake, aku ora ngerti kepriye panemu masarakat sing tanggung jawab bisa ngidini dheweke lolos. Pamrentah ora ngidini dheweke lolos. Apa sing diwenehake marang dheweke mung bakal ngirit 17 yuta dolar. Iki minangka penurunan ing ember amarga kita lagi ngerteni kekurangan luwih saka 450 yuta dolar, amarga alangan pandemi sing nyebabake taun fiskal iki. Iku meh separo saka pangasilan sing digambarake. Kahanan iki, aku mbaleni, ora bisa diitung maneh lan Pamrentah Belize bakal nindakake apa sing kudu kita lakoni. PSU ngomong babagan arep menyang Pengadilan. Ya, aku bakal ngelingake manawa ora ana pengadilan sing bisa meksa Pamrentah supaya mbayar apa sing ora duwe.

Ayo, kanthi lega, saiki pindhah menyang rong pengumuman langsung. Upacara Ulang Tahun Ratu, sing dijadwalake tanggal 24 Mei iki, dibatalake. Ing sisih ndhuwur, kita ngarepake, dina Senin, bakal nampa proposal kanggo pambukaan maneh pasamuwan-pasamuwan lan papan ibadah kita.

Siji prakara pungkasan. Pitakon wis dikatutake babagan kepiye karyawan kanggo ngrawat karyawan sing dipecat ing wektu sing kurang saka kunci sing kuat nanging saiki wis sawetara kerja bali kerja. Menteri Tenaga Kerja ngumumake manawa dheweke siyap menehi saran babagan kasus miturut kasus. Nanging minangka aturan umum, kita ngarepake manawa lapangan kerjane bisa dianggep terus-terusan supaya ora prasangka hak pensiun utawa pensiun pungkasan.

#bajangbali

Print Friendly, PDF & Email

About penulis

Harry S. Johnson

Harry S. Johnson wis kerja ing industri plancongan suwene 20 taun. Dheweke miwiti karir lelungan minangka pramugari ing Alitalia, lan dina iki, dheweke kerja ing TravelNewsGroup minangka editor sajrone 8 taun kepungkur. Harry minangka plancongan sing seneng banget.