Breaking News Korea Lor Warta Breaking Travel Warta Pamrentah Kabar Olahraga Hak-hak manungsa News Keslametan Nganyari Destinasi Plancongan News Wire Plancongan Singapur Maneka Warta

Darurat ing Korea Lor: DPRK nglaporake kasus COVID19

Pilih basa sampeyan
Darurat ing Korea Lor: DPRK nglaporake kasus COVID19
Kim1
ditulis dening Juergen T Steinmetz

Korea Utara ngakoni yen "pelarian" bali wis kabukten positif kanggo Covid-19 ing kutha Kaesong, sing kepengin nglacak kontak wiwit limang dina kepungkur. Iki pisanan DPRK ngumumake kasus virus kasebut.

Draft otomatis


Nganti saiki Korea Utara minangka salah sawijining negara sing nglaporake "ora ana kasus" infeksi COVID-19, lan pimpinan minggu kepungkur Kim Jong Un menehi kabar babagan "sukses sing jelas" pamrentah nalika ngatasi pandemi kasebut. Negara kasebut nutup wates kanggo kabeh pengunjung manca ing pungkasan Januari, kaya nalika ngadhepi wabah Ebola ing Afrika Kulon saka 2014 nganti 2015.

Ora ana sing ngerti babagan cara sistem perawatan kesehatan dikelola ing Korea Lor, nanging kemampuane sing bisa uwal saka COVID-19 ndadekake luwih becik golek sistem kesehatan masarakat.
Amnesty International wis ngobrol karo loro profesional perawatan Korea Utara sing saiki urip lan makarya ing Korea Selatan. * Kim minangka praktisi pangobatan Korea, lan * Lee minangka apoteker. Kaloro wanita kasebut percaya Korea Lor duwe "kekebalan" tartamtu kanggo epidemi, nanging uga ana faktor sing ndadekake sistem perawatan kesehatan negara kasebut rentan banget.

"Keselamatan" Korea Utara relatif saka COVID-19

"Amarga Korea Lor nandhang epidemi sing ora mandheg, masarakat nggawe 'kekebalan mental' marang dheweke, lan bisa menehi hasil tanpa rasa wedi banget. Iki padha kanggo COVID-19, "ujare Lee.

"Ora kekebalan biologis, nanging epidemi taun sing terus-terusan ndadekake dheweke ora sensitif."

Dheweke nyebutake wabah kudis lan campak ing taun 1989, lan kedadeyan kolera, typhoid, paratyphoid lan typhus wiwit taun 1994. Sawise taun 2000, SARS, Ebola, flu burung lan MERS uga ngancem Korea Lor.

Nanging, kasunyatan manawa ora ana kasus COVID-19 sing dilaporake menyang jagad njaba bisa uga ana gandhengane karo pengawasan lan nyuda kendharaan drastis tumrap kebebasan ekspresi ing tangan panguwasa.

"Korea Utara ngerti yen nalika kontak karo kulawarga utawa kanca sing manggon ing Korea Selatan, mesthi ana kemungkinan yen dheweke entuk kabel. Dadi telpon lan surat biasane digawe ing premis yen ana wong sing ngrungokake utawa maca obrolan. Dheweke ora bakal ngucapake tembung sing ana gandhengane karo COVID-19, amarga iki bisa nyebabake nyawane, "ujare Lee.

Mesthekake sanitasi sing cukup lan perawatan terjangkau kanggo kabeh

Krisis panganan Korea Utara ing taun 1990-an, sing diarani Maret Arduous, nyebabake pangowahan dhasar ing sistem kesehatane.

Kaya sing diterangake Lee, "Sadurunge Maret sing angel, para profesional medis setya marang gaweyane. Kaya apa sing diucapake slogan, 'Nyeri pasien yaiku rasa sakitku,' 'Nambani pasien kaya kulawarga.' Nanging kanthi krisis ekonomi, negara kasebut ora menehi gaji utawa jatah, lan kaslametan dadi tugas sing paling penting. Profesional medis kudu realistis lan kabeh sistem sing apik disisihake. ”

Asil saka pangowahan kasebut kanthi efektif sistem kesehatan adhedhasar pambayaran sing ana saliyane layanan kesehatan "gratis". Miturut Lee, negara kasebut mbukak apotek ing njaba rumah sakit lan nggawe wong tuku obat kanthi dhuwit.

Akeh wong sing isih durung seneng hak standar urip sing nyukupi, kayata area panganan, banyu, sanitasi, omah lan perawatan kesehatan sing cukup. Nanging kelas menengah anyar wis wiwit ngganti cara sumber daya kesehatan sing sithik dialokasikan, lan dadi luwih angel kanggo masarakat sing luwih miskin ngakses perawatan kesehatan sing cukup.

“Perawatan medis gratis isih ana, kanthi nominal, dadi rumah sakit ora ngisi biaya sing akeh. Nanging sawetara wong bubar wis gelem mbayar dhuwit kanggo perawatan sing luwih apik, ”ujare Kim. "Ing Korea Selatan, anggere sampeyan mbayar, sampeyan bisa milih rumah sakit lan cara perawatan. Nanging ing sisih Lor, sampeyan ora duwe pilihan kasebut. 'Sampeyan manggon ing distrik A, dadi sampeyan kudu menyang rumah sakit B,' kabeh ana. Saiki, wong pengin menyang rumah sakit sing dipilih lan golek dhokter sing dikarepake, sanajan kanthi biaya tambahan.

"Biyen, dokter mung kudu ngurus pasien ing wilayah sing ditugasake. Ora preduli jumlah pasien, dheweke nampa gaji terus saka rumah sakit, mula ora perlu istimewa. Saiki pasien nggawa dhuwit, lan iki ngganti motivasi para profesional perawatan kesehatan. "

Korea Utara, kaya kabeh wong, duwe hak kanggo perawatan kesehatan sing paling dhuwur. Sanajan iki ora ateges kabeh perawatan kesehatan kudu bebas, muncule pambayaran sing ora diatur iki kudu takon apa layanan kesehatan tetep terjangkau kanggo kabeh utawa ora.

Komunitas internasional lan hak kanggo kesehatan ing Korea Lor

Lee lan Kim percaya manawa pelatihan medis ing Korea Lor duwe standar dhuwur lan para profesional medis duwe komitmen marang pasien, nanging siji kekurangan yaiku kekurangan bahan supaya sistem kasebut bisa mlaku, amarga amarga sanksi sing ditindakake komunitas internasional. .

"Dhukungan kamanungsan iki gumantung karo politik antar-Korea. Aku ngarep-arep ana dhukungan tetep saka komunitas internasional, kayata obat-obatan sing digunakake kanggo ngobati tuberkulosis, preduli saka kahanan politik, "ujare Kim. "Bahan-bahan sing dibutuhake banget kabeh dituku liwat impor, nanging umume ana ing komunitas internasional lan dhaptar sanksi Amerika."

Lee setuju: "Fasilitas kasebut mandheg amarga bahan baku kaya bensin kanggo listrik lan bahan kanggo produksi obat-obatan wis kurang. Mung prekara materi. Yen pasokan bahan kasebut cukup, aku ngarepake Korea Lor bisa ngatasi kahanan darurat kesehatan masarakat kanthi lancar dhewe. ”

Mula, komunitas internasional duwe piwulang kanggo sinau babagan hak-hak kesehatan individu ing Korea Lor, ing babagan akses menyang perawatan kesehatan luwih adil kanggo kabeh masarakat.

Sanksi ekonomi ora kudu ditrapake kanthi cara sing bakal ngrusak hak-hak wong Korea Lor, lan kudu diatur supaya kasedhiya obat-obatan penting lan barang-barang sing gegandhengan karo kesehatan kanggo wong sing butuh. Watesan barang kasebut ora kena digunakake minangka instrumen tekanan politik lan ekonomi.

Kolaborasi internasional babagan nutrisi, banyu lan sanitasi uga dibutuhake kanggo mesthekake manawa Korea Utara siyap nglawan epidemi ing mangsa ngarep kayata COVID-19. Epidemi kaya kasebut bisa uga disebabake saka penyakit sing ana gandhengane karo panganan lan banyu sing ora resik, lan luwih gampang mengaruhi wong sing wis ngalami gizi sing kurang.

Pamrentah Korea Utara, ing tangan liyane, duwe tanggung jawab kanggo njamin manawa barang-barang sing diwenehake kanggo tujuan kemanusiaan digunakake kanggo tujuan sing dituju kanthi gratis, lan ora dialihake kanggo kepentingan pribadi. Panguwasa kudu bekerjasama kanthi lengkap karo panyedhiya bantuan kamanungsan, menehi hak akses menyang kabeh situs sing ana operasi kamanungsan, saengga bisa diverifikasi manawa pitulung tenan kanggo wong-wong sing pancen mbutuhake.

* Kanggo nglindhungi identitas individu kasebut, kita mung ngenali jeneng mburi.

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

About penulis

Juergen T Steinmetz

Juergen Thomas Steinmetz terus-terusan makarya ing industri pariwisata lan pariwisata wiwit remaja ing Jerman (1977).
Dheweke ngedegake eTurboNews ing taun 1999 minangka buletin online pertama kanggo industri pariwisata lelungan global.