24/7 eTV BreakingNewsShow :
TANPA SUARA? Klik ing simbol swara abang ing sisih kiwa ngisor layar video
Breaking News Internasional Warta Breaking Travel Hak-hak manungsa Warta Breaking Kyrgyzstan News Pariwisata Nganyari Destinasi Plancongan Singapur Maneka Warta

Aktivis hak asasi manungsa sing dirayakake mati ing kunjara Kirgistan

Aktivis hak asasi manungsa sing dirayakake mati ing kunjara Kirgistan
Aktivis hak asasi manungsa Azimjam Askarov tilar donya nalika ditahan ing Kyrgyzstan
ditulis dening Harry S. Johnson

Aktivis hak asasi manungsa Azimjam Askarov tilar donya nalika ditahan ing Kyrgyzstan, sanajan ana pirang-pirang keputusan internasional sing njaluk dibebasake langsung lan tanpa syarat. Askarov wis nglampahi 10 taun dipenjara sawise dicekel kanthi salah, amarga tuduhan kasebut dianggep amarga mateni pembunuhan inspektur polisi nalika Askarov nyathet babagan kekerasan taun 2010 sajrone konflik etnis Kyrgyzstan. Askarov yuswa 69 taun.

Askarov seda dina sawise dheweke dipindhah menyang klinik medis kunjara ing ibukutha Kyrgyzstan, Bishkek. Nganti pirang-pirang minggu sadurunge seda, ana panjaluk maneh kanggo transfer lan pembebasan amarga kesehatane sing mudhun banget lan ancaman sing ditindakake dening novel kasebut viruscorona

“Pak Pati Askarov bisa dicegah, ”jarene HRF Associate Legal Internasional, Michelle Gulino. "Ketrampilan ekstrem sing dituduhake dening panguwasa Kyrgyzstan amarga gagal menehi perawatan medis sing tepat lan mbebasake dheweke saka tahanan sewenang-wenang - sanajan ing dina pungkasan - minangka lambang jinis kekejeman sistematis sing dipamerake dening rezim otoriter Kyrgyzstan marang wong-wong sing mbabarake ketidakadilan kasebut. ”

Ing minggu sadurunge sedane, Askarov lara amarga gejala kaya coronavirus. Panguwasa banjur nglaporake panyebabe pati amarga radhang paru-paru. Askarov nandhang sawetara penyakit kronis lan berisiko tinggi kena virus, amarga iki uga kerentanan liyane. 

Tanggal 8 Juli 2020, ing Yayasan Hak Asasi Manungsa (HRF) diajukake Bandhing Urgent kanggo Prosedur Khusus Kantor Hak Asasi Manusia Perserikatan Bangsa-Bangsa Komisaris Tinggi, njaluk supaya investigasi resmi langsung nindakake penangkapan salah Askarov, tuduhan sing ditindakake, lan tahanan sing isih ana. 

Askarov kerja dadi direktur Vozdukh ("Udara"), organisasi hak asasi manungsa Kyrgyzstan sing fokus marang perawatan tahanan lan ningkatake kondisi tahanan. Dheweke misuwur banget amarga investigasi kasus pelanggaran hak asasi manungsa dening anggota Departemen Dalam Negeri Distrik Bazar-Korgon.

Roza Otunbayeva, presiden sementara Kyrgyzstan nalika dihukum Askarov ing taun 2010, nolak kanggo menehi pangapura ing kasus kasebut. Ing 2016, Komite Hak Asasi Manusia PBB ngakoni Askarov minangka korban penyiksaan, perawatan ala, lan pengadilan sing ora adil dening Negara Kyrgyzstan lan njaluk supaya dibebasake langsung. Ing wulan Mei 2020, Pengadilan Tinggi Kyrgyzstan nolak panjaluk Askarov kanggo ditetepake ukuman nyawane. 

Print Friendly, PDF & Email

About penulis

Harry S. Johnson

Harry S. Johnson wis kerja ing industri plancongan suwene 20 taun. Dheweke miwiti karir lelungan minangka pramugari ing Alitalia, lan dina iki, dheweke kerja ing TravelNewsGroup minangka editor sajrone 8 taun kepungkur. Harry minangka plancongan sing seneng banget.