Dewan Pariwisata Afrika Breaking News Internasional Breaking Tanzania News budaya Education News wong Pariwisata Nganyari Destinasi Plancongan News Wire Plancongan Singapur Maneka Warta

Afrika nyathet suwene nem puluh enem taun riset Chimpanzee

Pilih basa sampeyan
Afrika nyathet suwene nem puluh enem taun riset Chimpanzee
jane goodall lan simpanse

Tanzania lan negara anggota regional liyane ing komunitas Afrika Wétan ditandhani konservasi simpanse suwidak nem taun, nggawe dalan anyar kanggo pangembangan pariwisata regional liwat kunjungan menyang komunitas simpanse.

Umume simpanse paling akeh sing dianggep paling cedhak karo manungsa, simpanse biasane ditemokake ing Afrika Wétan lan Tengah ing alas khatulistiwa lan gunung, menehi kunjungan paling nyenengake para turis bisa ndeleng tumindak sing ana gandhengane karo manungsa.

Jane Goodall, primatologis donya sing misuwur teka ing Tanzania ing pertengahan Juli 1960 banjur nglampahi wektu kanggo riset konservasi simpanse lan kampanye tanpa lelah kanggo lingkungan sing luwih sehat ing Gombe, Tanzania sisih kulon.

Antarane panemuan anyar sing ditemokake yaiku simpanse duwe kepribadian, nggunakake alat, duwe perang lan bisa mangan daging sing kabeh duwe hubungan sing raket karo manungsa.

Dheweke tekan saiki ing Taman Nasional Gombe tanggal 14 Juli 1960, nalika umur 26 taun, kanggo miwiti studi terobosan simpanse liar. Dheweke ngerti manawa yen simpanse bisa urip ing mbesuk, dheweke luwih becik nyebutake jenenge, uga kanggo alas lan pramugari manungsa.

Ing wawancara anyar karo media global, Jane ujar manawa manungsa utawa manungsa duwe kewajiban nyoba lan ngowahi prekara supaya kewan bisa duwe masa depan sing luwih apik.

“Saiki kita ngerti, ora mung kera, gajah, lan paus gedhe sing pancen cerdas. Saiki kita ngerti sawetara manuk kaya manuk gagak lan gurita bisa, ing sawetara kahanan, luwih cerdas tinimbang bocah cilik. Malah sawetara serangga wis dilatih nindakake tes sederhana ”, jarene.

Jane Goodall wis nggambarake sawijining prekara penting sajrone urip nalika konferensi ing Chicago, ujar yen dheweke tekan taman simpanse Gombe minangka peneliti lan banjur dadi aktivis.

Dheweke ngatur banjur ngrampungake konferensi pertama sing nggabungake, kanggo kaping pisanan, peneliti simpanse saka macem-macem lapangan ing Afrika.

Saiki, 60 taun, ilmuwan ikonik, naturalis, lan aktivis isih nganjurake semangat kanggo nglestarekake alam.

Ing Afrika, Jane Goodall pisanan misuwur kanthi riset landmark babagan tumindak simpanse liar. Upayane dadi semangat ing salawas-lawase, nyebabake aktivisme sing luwih jembar gegayutan karo keprihatinan babagan deforestasi, perdagangan semak belukar, kejiret kewan urip lan karusakan habitat.

Ngrayakake sewu taun tonggak monumental kanggo riset simpanse Jane Goodall ing Afrika, pamrentah Tanzania wis nglampahi upaya konservasi satwa kanggo njaga slamet, kulawarga sing paling cedhak karo biologis.

Minangka asil pasinaon asline, peneliti ing pirang-pirang institusi liyane terus nganalisis nganalisa sing ana gandhengane karo tumindak simpanse lan nemokake panemuan anyar ing bidang iki.

Dina iki, riset Gombe nyedhiyakake wawasan ekstensif babagan emosi, tindak tanduk, lan struktur sosial sedulur sing paling cedhak. Taman Nasional Gombe minangka salah sawijining taman margasatwa ing Afrika, unik karo komunitas simpanse lan bisa dikunjungi.

Print Friendly, PDF & Email

About penulis

Apolinari Tairo - eTN Tanzania