24/7 eTV BreakingNewsShow : Klik ing tombol volume (kiwa ngisor layar video)
Airlines Airport Warta Breaking Travel angkara Jerman Breaking News Hak-hak manungsa Iran Breaking News News Keslametan Pariwisata Nganyari Destinasi Plancongan News Wire Plancongan Singapur Warta Breaking UAE USA Breaking News Maneka Warta

Warga Jerman saka Glendora, California diculik Menteri Iran ing Dubai

Warga Jerman saka Glendora, California diculik dening Iran
glendoraresident
ditulis dening Juergen T Steinmetz

Nalika mabur ing Syarikat Penerbangan Emirat saka Los Angeles menyang India, sampeyan kudu ngganti pesawat ing Dubai, UEA.

Iki bisa nyebabake nyawane Jamshid Sharmahd. Jamshid Sharmahd minangka warga negara Jerman lan wartawan sing manggon ing Glendora, California. Dheweke dadi penduduk sing sah lan duwe kertu ijo ing Amerika Serikat.

Kutha sing ngantuk saka Glendora, California, minangka kutha sing aman banget ing Lembah San Gabriel ing Los Angeles County, California, 23 mil ing sisih wétan kutha Los Angeles. Ing sensus taun 2010, populasi Glendora ana 50,073 jiwa. Dikenal minangka "Bangga saka Sikil," Glendora dununge ana ing pucuk Pegunungan San Gabriel.

Sharmahd sing umur 65 taun dituduh dening Republik Islam Iran ngrencanakake serangan 2008 ing mesjid sing tiwas 14 wong lan 200 wong lara cilaka. Dheweke uga dituduh ngrancang serangan liyane liwat wong sing ora dikenal Majelis Kerajaan Iran lan sayap militant Tondar. Iki nyiarake wawancara babagan dheweke ing televisi negara - cuplikan sing meh padha karo akeh pengakuan liyane sing dicurigai pamrentah Iran ing dasawarsa pungkasan.

Nanging, kulawargane negesake Sharmahd mung dadi juru bicara klompok kasebut lan ora ana gandhengane karo serangan ing Iran. Sharmahd, sing ndhukung pamulihan kraton Iran sing digulingake ing Revolusi Islam 1979, wis disasarake ing plot pembunuhan Iran ing lemah AS ing taun 2009.

Jamshid Sharmahd minangka penyiar Iran-Amerika sing adhedhasar ing Los Angeles lan putra saka kulawarga Jerman-Iran.

Sharmahd lunga saka Los Angeles menyang India kanggo menehi hasil bisnis sing ana ing perusahaan perangkat lunak kasebut. Dheweke mabur Syarikat Penerbangan Emirat lan dipeksa sewengi ing Dubai. Dheweke ngarep-arep entuk penerbangan sing nyambung sanajan pandemi virus corona terus ngganggu perjalanan global.

Miturut laporan, warga Glendora diculik dening Iran nalika tetep ing Dubai nalika nginep ing Premier Inn Hotel Bandara Internasional Dubai.

Dugaan penculikan lintas-wates Jamshid Sharmahd katon dikuatake karo data lokasi ponsel sing dituduhake kulawarga karo Associated Press sing nuduhake manawa dheweke digawa menyang tangga teparo Oman sadurunge menyang Iran.

Menteri Intelijen Iran durung ngandhani kepiye nahan Sharmahd, sanajan pengumuman kasebut nyebabake latar mburi tumindak rahasia sing ditindakake dening Iran nalika ketegangan karo AS amarga kesepakatan nuklir Teheran karo kekuwatan donya.

"Kita njaluk dhukungan saka negara demokratis, negara bebas," ujare putrane Shayan Sharmahd marang AP. "Iki nglanggar hak asasi manungsa. Sampeyan ora bisa mung njupuk wong ing negara katelu lan seret menyang negara sampeyan. "
 

Rong dina mengko dina Setu, Menteri Iran ngumumake yen dheweke nyekel Sharmahd ing "operasi rumit." Menteri Intelijen nerbitake foto dheweke sing ditutup mata.

Putrane ujar manawa dheweke yakin manawa ana ing rekaman TV negara, Sharmahd cepet-cepet maca apa sing dikepengini Menteri Iran.

Pejabat Kulon percaya yen Iran nglakokake operasi intelijen ing Dubai lan tetep ngatasi atusan ewu wong Iran sing manggon ing negara kutha kasebut. Iran dicurigai nyulik lan banjur mateni warga negara Inggris-Iran, Abbas Yazdi, ing Dubai taun 2013 sanajan Tehran nolak keterlibatane.

Ora mung Iran sing njaga eksistensi ing Dubai ing Uni Emirat Arab, papane 5,000 tentara AS lan pelabuhan paling rame Angkatan Laut AS ing njaba Amerika. Departemen Luar Negeri AS mbukak Kantor Kehadiran Regional Iran ing Dubai, ing endi para diplomat ngawasi laporan media Iran lan ngobrol karo wong-wong Iran.

Hotel ing Dubai wis suwe dadi target para intelijen, kayata ing pembunuhan sing dicurigai ing taun 2010 dening operasional Israel Mossad saka Hamas, Mahmoud al-Mabhouh. Dubai lan sisa UAE wis nandur modhal luwih akeh ing jaringan pengawasan sing rumit.

UEA wis suwe nyoba ngilangi ketegangan karo Iran sawise kampanye tekanan maksimum Presiden Donald Trump ngerteni dheweke ditarik saka kesepakatan nuklir. Dina Minggu, Menteri Luar Negeri Emirat Syekh Abdullah bin Zayed Al Nahyan nganakake konferensi video karo Menteri Luar Negeri Iran Mohammad Javad Zarif.

Saiki, kulawarga Sharmahd ujar manawa dheweke ngubungi pamrentah ing Jerman ing ngendi dheweke duwe kewarganegaraan lan pamrentah AS, amarga dheweke wis urip pirang-pirang taun ing Amerika lan ana ing jalur kewarganegaraan sawise rencana pembunuhan taun 2009.

Kedutaan Besar Jerman ing Teheran wis njaluk akses konsulat marang pihak berwenang Iran, miturut Menteri Luar Negeri ing Berlin, kepengin ngerti kepiye Sharmahd dicekel. Nanging, Iran ora ngidini akses konsulat kanggo warga negara dobel, sing dianggep istimewa warga Iran.

Departemen Luar Negeri, sing kanthi salah nyebut Sharmahd ing laporan sadurunge minangka warga Amerika, ngakoni penahanan kasebut lan ujar manawa Iran "duwe sejarah penahanan warga Iran lan warga negara asing kanthi tuduhan palsu."

Laporan sing diterbitake ing Iran Press TV ujar:

Menteri Intelijen Iran, sing bubar ngumumake manawa waspada saka pimpinan klompok teroris anti-Iran sing berbasis ing AS, nolak laporan sing tuduhan manawa wong sing dimaksud kasebut pancen dicekel ing Tajikistan.

Laporan kasebut "ditolak kanthi bulat," ujare Menteri ing sawijining pernyataan sing dikutip Kantor Berita Tasnim, dina Minggu.

Pernyataan sing diluncurake Kantor Hubungan Masyarakat Menteri minangka sumber utama informasi resmi sing rinci babagan operasi sing ditindakake dening kementerian Kementerian, pratelan kasebut.

Menteri ngumumake nyekel Jamshid Sharmahd, pimpinan klambi Tondar (Guntur), utawa dikenal kanthi sebutan "Majelis Kerajaan Iran," dina Setu, ngabari manawa dheweke wis ngarahake "operasi bersenjata lan tumindak sabotase" ing Iran saka AS biyen.

Versi Iran
sumber: Pencet TV Iran

Menteri Intelijen Iran, sing bubar ngumumake manawa waspada saka pimpinan klompok teroris anti-Iran sing berbasis ing AS, nolak laporan sing tuduhan manawa wong sing dimaksud kasebut pancen dicekel ing Tajikistan.

Laporan kasebut "ditolak kanthi bulat," ujare Menteri ing sawijining pernyataan sing dikutip Kantor Berita Tasnim, dina Minggu.

Pernyataan sing diluncurake Kantor Hubungan Masyarakat Menteri minangka sumber utama informasi resmi sing rinci babagan operasi sing ditindakake dening kementerian Kementerian, pratelan kasebut.

Menteri ngumumake nyekel Jamshid Sharmahd, pimpinan klambi Tondar (Guntur), utawa dikenal kanthi sebutan "Majelis Kerajaan Iran" ing dina Setu, ngabari manawa dheweke wis ngarahake "operasi bersenjata lan tumindak sabotase" ing Iran saka AS mbiyen.

Sawise dicekel, Sharmahd ngakoni nyediakake bahan peledak kanggo serangan ing Iran kidul taun 2008 sing tiwas 14 wong.

"Aku ditelpon sadurunge bom arep dipateni," dheweke katon ngakoni ing rekaman sing disedhiyakake dening Jaringan Berita Republik Islam Iran. 

Serangan sing nyasarake mesjid Seyyed al-Shohada ing kutha Shiraz iki uga nglarani 215 wong liyane.

Miturut Menteri, klompok kasebut wis ngrencanakake nindakake serangan profil tinggi lan bisa uga mbebayani banget ing saindhenging Republik Islam, nanging frustasi karo upaya amarga operasi intelijen rumit sing nargetake klambi kasebut. Iki kalebu bledosan Sivand Damn ing Shiraz, mbledhosake bom sarat sianida ing Pameran Buku Internasional Tehran, lan nindakake ledakan nalika rapat umum ing Mausoleum pendiri pungkasan Republik Islam, Imam Khomeini.

Rincian babagan penahanan

Menteri Intelijen Mahmoud Alavi, ngaturake selamat kanggo operasional Kementerian kasebut amarga wis sukses nyekel pimpinan teroris kasebut, kanthi rinci babagan kahanan sing ana ing sekitar operasi kasebut.

Sharmahd ngrasakake "dhukungan serius" saka layanan intelijen Amerika lan Israel, sing "nganggep bisa ditrapake kanggo Kementerian Intelijen Iran supaya bisa nembus sampul intelijen lan nggawe dheweke dadi komando liwat operasi sing rumit," Menteri kasebut jarene.

Wong-wong Amerika isih percaya manawa gambar sing nuduhake Sharmahd ing Iran sawise ditahan dicekel ing njaba Republik Islam, dheweke nambah, ujar, "Dheweke bakal ngerti babagan kabeh [babagan operasi] ing wektu kasebut."

Alavi mbedakake klambi Sharmahd lan klompok kerajaan liyane sing diarani, sing umume nggunakake retorika lan pernyataan kanggo nyoba nggawe awake dhewe.

Tondar "minangka siji-sijine gerakan sing kasar banget lan sawise nggawe teroris," ujare menteri kasebut.

Iran netralake 27 ops dening Tondar

Alavi nyathet manawa Kementerian wis gagal nguciwani 27 operasi dening Sharmahd lan klompok kasebut.

Menteri kasebut negesake maneh babagan operasi penahanan kasebut, ngelingi komentar sadurunge saka Sharmahd, ing kana dheweke nganggep awake dhewe sarang ing Biro Penyelidikan Federal AS.

"Dheweke nganggep papane ana ing lantai enem gedhong FBI," lan saiki weruh dheweke ana ing genggeman para intelijen Iran, ujare Alavi.

Sawise serangan teroris ing Iran, Republik Islam ngandhani Interpol babagan identitas Sharmahd lan nuntut supaya dicekel. Nanging, dheweke isih bakal lelungan kanthi bebas ing antarane negara kanthi identitas asline.

Alavi ujar manawa tumindak ora aktif kasebut sanajan ana keluhan Tehran "nuduhake kekirangan Amerika lan klaim sekutu Eropa nglawan terorisme."

Menteri pungkasane ngucapake matur nuwun yen penangkapan kasebut "durung lan ora bakal" dadi operasi rumit pertama sing bakal ditindakake dening para pejabat intelijen Iran, kanthi negesake manawa "dheweke nindakake penangkapan kasebut ing wektu kepungkur, wektu sing tepat kanggo nerangake manawa durung durung teka. ”

Sapa Jamishid Sharmahd
sumber: Majelis Kerajaan Iran

Pak Jamshid Sharmahd lair tanggal 23 Maret 1955 ing Teheran. Dheweke tuwuh ing kulawarga Jerman-Iran.

Sajrone pawiyatan pra-lulusan, dheweke bolak-balik antarane Jerman lan Iran.

Ing taun 1983, nalika rame perang Iran-Irak lan eksekusi akeh wong sing nentang politik, dheweke pindhah menyang Jerman kanggo kaping pungkasan, ing pundi piyambakipun mapan kaliyan garwa lan putrinipun setaun.

Ing taun 1989, dheweke lulus ing bidang Teknik Elektro lan Teknologi Informasi ing Jerman. Karir diwiwiti karo proyek otomatisasi kanggo perusahaan Eropa internasional kayata Siemens AG, Bosch, Volkswagen, European Aeronautic Defense and Space Company EADS NV, lan liya-liyane.

Ing taun 1997, dheweke nggawe perusahaan dhewe kanthi jeneng kasebut "Sharmahd Computing GmbH" sing fokus ing desain lan pangembangan proyek piranti lunak elektronik lan industri mobil.

Jamshid Sharmahd minangka panulis editor teks operasi sing pertama adhedhasar standar Unicode. Piranti lunak iki (SC UniPad) mbantu ewu pangembang Internet ing saindenging jagad kanggo nggawe lan ngatur portal informasi multibahasa ing wiwitan abad kaping 21.

ing 2002 “Komputasi Sharmahd” nampa lokasi nomer loro ing Los Angeles, California, supaya luwih bisa nglayani klien Amerika.

Ing taun 2003, Jamshid Sharmahd, garwane lan anak loro pungkasane pindhah menyang omah anyar ing Los Angeles.

Karir politik:

Jamshid Sharmahd manggon ing salah sawijining kutha sing akeh pedunung ing Amerika Serikat, Jamshid Sharmahd ngerti macem-macem Pejuang Kebebasan Iran lan Monarkis sing nentang Regime Islam ing Iran.

Klompok sing paling narik minat yaiku “Anjoman-e Padeshahy-e Iran” utawa "Majelis Kerajaan Iran." Ora suwe dheweke ngerti manawa filsafat unik klompok iki, sing bebas religius utawa fanatisme nasional, cocog karo ide lan nilai dhewe. Tujuan politik sing cocog karo kabutuhane masyarakat Iran modern lan ukum modern. Mula, dheweke miwiti kerja sama karo stasiun TV Satelit (TV ANDA) klompok iki lan hoste Dr. Forood Fouladvand.

Stasiun iki nyentuh lan nerbitake topik kaping pisanan kayata evaluasi kritis latar mburi Islam lan sejarah Timur Tengah, kabutuhan pamrentah sekuler, kesetaraan gender, fokus ing hak etnis minoritas, kebebasan iman, lan kebebasan ngomong. lan pendapat, lan negesake manawa nilai-nilai kasebut pancen ana ing budaya lan mentalitas Iran.

Adhedhasar keahlian profesional ing teknologi Internet, dheweke nggawe situs web tondar.org minangka organisasi politik lan alat pariwara ing taun 2004. Situs web iki dadi ora mung alat sing migunani kanggo nerbitake program politik lan propaganda, nanging uga dadi titik fokus lan aman kontak kanggo pejuang perlawanan saka Iran lan isih digunakake kanggo tujuan kasebut saiki.

Ing taun 2007, Jamshid Sharmahd lan sawetara rekane ngadegake stasiun radio kasebut “Radio Tondar” ing kana dheweke nyebarake program politik lan pendhidhikan liwat stasiun satelit lan liwat Internet.

Program kasebut kalebu evaluasi sejarah lan politik uga piwulang babagan teknik perang.

Pejuang sing duwe pengalaman duwe kesempatan kanggo nuduhake ilmu karo wong liya liwat sumber iki.

Ing 3 wulan sabanjure, stasiun radio kasebut entuk perhatian banget saka para pemuda Iran sing gelut lan dadi tribune sing mbukak kanggo nuduhake politik beda-beda.

Semangat para pemuda kanggo media iki tetep ora dingerteni dening Rezim Islam, sing nuduhake reaksi langsung sawise sawetara jam pertama siaran.

Udakara 8 wulan sawise diterbitake pengeboman Markas Basij taun 2008 ing Shiraz liwat stasiun radio, Rezim Islam nggawe acara uji coba tanpa pers bebas utawa jinis penasihat hukum, sing dituduh nyalahake acara kasebut marang para operator Radio Tondar .

Jeneng Jamshid Sharmahd kasebut ing sidhang iki, sing ngukum mati loro siswa saka Shiraz lan siji buruh saka Iran sisih lor.

Seminggu mengko, eksekusi mati tanpa kesempatan kanggo mbela awake dhewe kanthi sah. Rezim Islam ngumumake Tondar minangka "mungsuh nomer siji" lan ngupayakake penganiayaan saka para anggotane.

Ing basis diplomatik, Iran nampilake Tondar minangka alat barat, utamane Amerika, sing mbebayani eksistensi Republik Islam.

Sawise demonstrasi pasca pemilu ing taun 2009 lan publikasi teknik perang lan pertahanan Radio Tondar sing migunani, rezim kasebut nambahake propaganda marang para operator stasiun radio kasebut, khusus kanggo "Iman Afar" lan "Jamshid Sharmahd."

Liyane lan liyane program TV sing digawe digawe lan disiarake ing TV Iran nasional, Internet, lan stasiun satelit duweke Republik Islam "Press TV."

Pengadilan acara liyane disusun ing taun 2009, ing ngendi 11 anggota Tondar dituduh melu partisipasi ing kerusuhan pasca pemilihan. Saka 100 demonstran sing wis dicekel nalika demonstrasi awal, mung 2 sing diukum. 2 iki yaiku “Mohamad Reza Alizamani” lan "Arash Rahmanipour" sing padha dadi anggota aktif Tondar lan kerja bareng karo Jamshid Sharmahd ing produksi lan penyiaran program radio.

Serangan teror saka Rezim Islam kanggo nggawe bisu oposisi lan demonstrasi ora mung tetep ana ing Iran. Kanggo mungkasi kegiyatan Tondar, Regime target target pimpinan lan manajer Tondar. "Mohamad Reza Sadeghnia" dicekel lan dipenjara tanggal 28 Juli 2009, amarga teror Jamshid Sharmahd ing Los Angeles.

IRI miwiti upaya kaping pindho kanggo nggawe swara saka stasiun radio kasebut kanthi nyalahake serangan teror "Masoud Ali-Mohamadi," profesor universitas fisika ing Iran, marang operator Radio Tondar lan menehi informasi marang kedutaan Swiss ing Teheran manawa dheweke njaluk ekstradisi anggota klompok Tondar ing Los Angeles. Panguwasa AS nolak panjaluk iki amarga ora masuk akal.

Jamshid Sharmahd sukses nerusake siaran mingguan liwat Radio Tondar lan luwih maju promosi para oposisi lan pejuang kebebasan ing Iran liwat Internet Portal tondar.org.

Print Friendly, PDF & Email

About penulis

Juergen T Steinmetz

Juergen Thomas Steinmetz terus-terusan makarya ing industri pariwisata lan pariwisata wiwit remaja ing Jerman (1977).
Dheweke ngedegake eTurboNews ing taun 1999 minangka buletin online pertama kanggo industri pariwisata lelungan global.