Dewan Pariwisata Afrika Breaking News Internasional Breaking News Afrika Selatan Warta Breaking Travel Warta Pamrentah News Keslametan Nganyari Destinasi Plancongan News Wire Plancongan Maneka Warta

Presiden Afrika Selatan Ramaphosa nganyari ing COVID0-19

Pilih basa sampeyan
Presiden Afrika Selatan Ramaphosa nganyari ing COVID0-19
pres
ditulis dening Juergen T Steinmetz

Presiden Afrika Selatan Ramaphosa dina iki nganyari rakyat ing Negara Bangsa babagan pandemi COVID-10 sing lagi ana:

Panjenenganipun ngandika:

Kanca-kanca Afrika Selatan,

Persis setengah taun kepungkur amarga kita ngumumake negara bencana nasional minangka respons saka pandemi virus corona.

Ing wektu kasebut, luwih saka 15,000 wong Afrika Kidul sing tiwas amarga penyakit iki, lan luwih saka 650,000 wong dikonfirmasi kena infeksi. Ekonomi lan masyarakat kita ngalami karusakan gedhe. Kita ngalami badai galak lan ngrusak.

Nanging, kanthi ngadeg bebarengan, kanthi tetep mantep, kita bakal tahan. Rong wulan kepungkur, nalika puncak badai, kita nyathet udakara 12,000 kasus anyar saben dina. Saiki, kita rata-rata ngrekam kurang saka 2,000 kasus saben dina. Saiki kita duwe tingkat pemulihan 89%.

Sanajan watesan wis surut sajrone wulan pungkasan kanthi pindhah menyang tandha level 2, ana penurunan kanthi bertahap, nanging tetep, infeksi anyar, rawat inap ing rumah sakit, lan pati.

Panjaluk amben rumah sakit, ventilator, oksigen, lan kebutuhan medis penting liyane uga saya saya suda.

Kita wis sukses ngatasi fase paling parah ing epidemi iki nalika nglindhungi kapasitas sistem kesehatan.

Aku pengin ngapusi sampeyan, wong-wong ing Afrika Selatan, kanggo prestasi iki lan kanggo ewonan jiwa sing wis disimpen liwat tumindak bebarengan.

Prestasi iki uga wis dingerteni dening Organisasi Kesehatan Dunia, sing wis kerja bareng karo kita kanggo nguatake tanggapan kita.

Kaya sing wis diandharake sadurunge, dheweke terus menehi saran lan malah ahli wis nggawa menyang negara kita.

Kita matur nuwun banget kanggo kabeh dhukungan sing ditampa saka Direktur Jenderal Organisasi Kesehatan Dunia ing Jenewa, uga Pusat Kontrol lan Pencegahan Penyakit Afrika.

Sanajan kita wis maju kanthi apik, sawetara masarakat isih kena infeksi lan ana sing kelangan nyawane.

Apa wae ukurane, kita isih ana ing tengah-tengah epidemi sing mematikan. Tantangan paling gedhe saiki - lan tugas sing paling penting - yaiku supaya kita ora ngalami infeksi sing anyar.

Sawetara negara ing saindenging jagad iki kena 'gelombang kaping pindho' utawa timbul maneh infeksi. Sawetara negara kasebut wis ngliwati pucuk penyakit kasebut lan kayane bisa ngontrol virus kasebut.

Sawetara wong malah ngilangi watesan babagan kegiatan ekonomi lan sosial. Ing pirang-pirang kasus, gelombang nomer loro luwih abot tinimbang sing pertama.

Sawetara negara kudu ngetrapake maneh kunci sing angel. Tanggepan kesehatan masyarakat saiki fokus kanggo nyuda panularan virus lan nyiapake kemungkinan kebangkitan.

Saiki kita wis njupuk keputusan kanggo terus nambah tes virus corona. Amarga penurunan infeksi anyar lan tekanan tekanan ing fasilitas kesehatan, saiki kita duwe kapasitas tes sing cukup kanggo nggedhekake kriteria tes.

Antarane kategori wong sing saiki bakal bisa nyoba yaiku kabeh wong sing dirawat ing rumah sakit, pasien rawat inap kanthi gejala COVID, lan wong sing wis kontak karo kasus sing dikonfirmasi manawa nandhang gejala utawa ora.

Saliyane tes sing ditambah, kita ningkatake nglacak kontak liwat penyebaran aplikasi telpon seluler COVID Alert Afrika Kidul lan platform COVID Connect WhatsApp.

Tes kanthi efektif lan sistem nelusuri kontak bakal ngidini kita ngenali kanthi cepet lan ngemot wabah sadurunge nyebar luwih akeh.

Aku arep nelpon ing wayah sore iki kanggo kabeh wong sing duwe smartphone ing Afrika Kidul kanggo ndownload aplikasi seluler COVID Alert saka Apple App Store utawa Google Play Store.

Aplikasi iki wis dirating angka dening jaringan seluler, dadi sampeyan bisa ndownload tanpa biaya data.

Nggunakake teknologi Bluetooth, aplikasi kasebut bakal menehi tandha marang pangguna yen wis kontak cedhak karo pangguna liyane sing wis diuji positif kena virus corona sajrone 14 dina kepungkur.

Aplikasi kasebut pancen anonim, ora nglumpukake informasi pribadi, uga ora nglacak lokasi sapa wae.

Departemen Kesehatan uga wis ngembangake sistem WhatsApp lan SMS kanggo wong sing ora duwe smartphone supaya bisa menehi asil tes lan menehi tandha manawa kena virus kasebut.

Nglacak kontak minangka langkah pencegahan sing penting kanggo nglindhungi awak lan kulawarga lan kanca sing cedhak.

Kita bakal nindakake survey ing saindenging negara kanggo netepake tingkat infeksi sing sejatine ing masarakat.

Survei iki - sing dikenal minangka survey seroprevalensi - nggunakake tes antibodi kanggo ngerteni manawa ana wong sing kena virus corona.

Panaliten ing saindenging negara bakal ngidini para ilmuwan ngramal babagan infeksi asimtomatik lan kekebalan ing populasi lan uga luwih ngerti pola panularan virus kasebut.

Kita terus njaga kapasitas perawatan kesehatan kanggo mesthekake yen kita bisa ngatur infeksi infeksi kanthi efektif lan supaya kabeh wong nampa perawatan sing dibutuhake.

Departemen Kesehatan makarya bebarengan karo serikat pekerja lan pemangku kepentingan liyane kanggo mesthekake manawa kabeh layanan kesehatan lan buruh ngarep liyane duwe peralatan protèktif pribadi lan kahanan kerja sing aman.

Aku matur nuwun kanggo buruh ngarep negara sing wis nuwuhake masalah keamanan kanthi cetha lan terusan.

Aku matur nuwun kanggo kabeh sing wis dedikasi kanggo ngrawat wong-wong lan pengorbanan sing gedhe banget.

Nalika ngupayakake nyegah penularan virus luwih lanjut, kita uga nyiyapake wektu nalika vaksin kasedhiya.

Kanggo mesthekake manawa Afrika Selatan bisa ngakses vaksin efektif kanthi cepet lan kanthi jumlah sing cukup kanggo nglindhungi populasi, negara kasebut melu inisiatif global sing didhukung dening Organisasi Kesehatan Dunia kanggo nggabungake sumber daya kanggo pangembangan lan distribusi vaksin. .

Liwat inisiatif iki, Afrika Kidul gabung karo negara liya kanggo ndhukung sawetara program pangembangan vaksin lan ngupayakake akses sing padha menyang vaksin sing sukses kanthi biaya sing luwih murah.

Liwat jabatan kita minangka ketua Uni Afrika, kita wis nganjurake akses sing padha ing jagad iki supaya ora ana negara sing ditinggalake.

Kita uga nandur modal ing kapasitas dhewe kanggo ngasilake lan nyebarke vaksin kanthi lokal, saengga Afrika Selatan bisa uga duwe peran penting ing upaya ngembangake akses menyang vaksin.

Negara kita wis melu telung uji coba vaksin, nuduhake kemampuan komunitas ilmiah kita.

Kanca Afrika Selatan,

Sebulan kepungkur, penurunan infeksi anyar sing signifikan ndadekake negara kasebut pindhah menyang tandha virus corona 2.

Saiki, kanthi kemajuan luwih lanjut, infeksi wis mudhun banget, saiki kita siyap kanggo tahap anyar kanggo nanggepi pandemi kasebut.

Kita wis tahan badai virus corona. Saiki wayahe mulihake negara, masarakat, lan ekonomi menyang kahanan sing luwih normal, sing meh padha karo urip sing kita lakoni nem wulan kepungkur.

Wayahe pindhah menyang sing bakal dadi normal anyar sajrone virus corona isih ana.

Nalika akeh kegiatan ekonomi diterusake wiwit wulan Juni, saiki wayahe nyingkirake pirang-pirang watesan kanggo kegiyatan ekonomi lan sosial amarga wis aman ditindakake.

Sawise konsultasi karo perwakilan pemerintah provinsi lan lokal, lan menehi saran saka para ilmuwan lan keterlibatan karo macem-macem pemangku kepentingan, Kabinet mutusake esuk iki yen negara kasebut kudu pindhah menyang peringatan level 1.

Langkah kanggo tandha level 1 bakal ditrapake wiwit tengah wengi dina Minggu 20 September 2020. Langkah iki ngakoni yen tingkat infeksi cukup sithik lan ana kapasitas cukup ing sistem kesehatan kita kanggo ngatur kebutuhan saiki.

Langkah menyang tandha level 1 tegese bakal luwih suda larangan ing pakumpulan.

- Majelis sosial, agama, politik lan liyane bakal dileksanakake, anggere jumlah masarakat ora ngluwihi 50% saka kapasitas normal ing sawijining papan, nganti maksimal 250

wong kanggo klumpukan njero ruangan lan 500 wong kanggo kumpul ruangan.

Protokol kesehatan, kayata ngumbah utawa ngresiki tangan, jarak sosial lan nyandhang topeng, kudu diawasi kanthi ketat.

- Jumlah maksimum wong sing bisa rawuh ing pemakaman ditambah saka 50 dadi 100 amarga risiko panularan virus sing luwih dhuwur ing pemakaman. Vigil wengi isih ora diidini.

- Lokasi olahraga, rekreasi lan hiburan - kayata gym lan bioskop - sing diwatesi ora luwih saka 50 wong, saiki bakal diidini nganti 50% saka kapasitas ajang sing ditemtokake dening ruang lantai sing kasedhiya, tundhuk karo jarak sosial lan protokol kesehatan liyane.

- Watesan acara olahraga isih ana. Yen dibutuhake kanggo registrasi pemilih utawa voting khusus, Komisi Pemilihan Independen bakal diidini ngunjungi pusat koreksi, fasilitas kesehatan, omah tuwa lan institusi liyane sing padha.

Iki bakal tundhuk marang kabeh protokol kesehatan, kalebu nyandhang topeng lan ngumbah utawa ngresiki tangan.

Salah sawijining langkah paling awal sing dijupuk kanggo nyebarake virus yaiku mbatesi kedatangan internasional lan nutup wates kita.

Kanthi pindhah menyang tandha level 1, kita bakal mboko sithik lan ngati-ati mbatesi lelungan internasional.

Kita bakal ngidini lelungan mlebu lan metu saka Afrika Selatan kanggo bisnis, luang, lan lelungan liyane wiwit tanggal 1 Oktober 2020.

Iki tundhuk karo macem-macem langkah penahanan lan mitigasi:

- Plancongan bisa uga diwatesi menyang lan saka negara-negara tartamtu sing duwe tingkat infeksi sing dhuwur. Dhaptar negara bakal diterbitake adhedhasar data ilmiah paling anyar.

- Pelancong mung bakal bisa nggunakake salah sawijining pos perbatasan sing tetep operasional sajrone kunci utawa salah siji saka telung bandara utama: King Shaka, UTAWA Tambo, lan Bandara Internasional Cape Town.

- Nalika teka, para wisatawan kudu nuduhake asil tes COVID-19 negatif sing ora luwih saka 72 jam wiwit wektu budhal.

- Yen wong lelungan durung nindakake tes COVID-19 sadurunge budhal, dheweke kudu tetep ana ing karantina wajib kanthi biaya dhewe.

- Kabeh wong sing lelungan bakal disaring nalika teka lan sing nuduhake gejala kudu dikarantina nganti tes COVID-19 sing bola-bali ditindakake.

- Kabeh wong sing lelungan dijaluk nginstal aplikasi seluler Lansiran COVID Afrika Kidul. Negara sing nggunakake aplikasi jinis iki wis bisa ngatur pandemi virus corona kanthi efektif.

Minangka siyap kanggo mbukak maneh wates kita, misi Afrika Selatan ing luar negeri bakal mbukak aplikasi visa lan kabeh visa jangka panjang bakal dibalekake maneh.

Sektor pariwisata minangka salah sawijining pendorong ekonomi paling gedhe. Kita siyap mbukak lawang maneh menyang jagad iki lan ngajak para plancong seneng nggunung, gunung, pantai, lan taman permainan satwa kanthi aman lan aman.

Uga minangka bagean saka mboko sithik kanggo kegiatan ekonomi lan sosial biasa:

- Jam kurfew wis diganti. Jam kurva saiki bakal ditrapake ing tengah wengi nganti 4 esuk.

- Adol alkohol ing toko ritel kanggo konsumsi omah saiki diidini wiwit dina Senen nganti Jumuah, wiwit jam 09h00 nganti 17h00.

- Alkohol bakal diidini kanggo panggunaan ing situs mung ing perusahaan sing duwe lisensi lan kanthi tundhuk marang kurfew.

Ing sawetara dina sabanjure, peraturan sing dianyari bakal diterbitake lan Menteri bakal menehi ringkesan rinci. Departemen Pelayanan Publik lan Administrasi bakal nerbitake sirkulasi menyang kabeh pegawai negeri babagan langkah-langkah sing bakal ngaktifake kabeh wilayah pamrentahan supaya bisa digunakake kanthi aman lan tanpa wektu tundha.

Amarga ana sawetara watesan sing isih bisa ditindakake liwat peraturan bencana, mula kita wis nambah negara bencana kanthi sewulan nganti 15 Oktober 2020.

Langkah kanggo menehi tandha level 1 mbusak akeh watesan sing isih ana ing kegiatan ekonomi, sanajan bisa uga sawetara wektu sadurunge aman kanggo kabeh sektor supaya bisa digunakake maneh.

Panjaluk global lan domestik barang lan jasa kanggo sawetara sektor bakal tetep sithik kanggo mbesuk, ora preduli dibuwang watesan.

Mula penting banget yen kita kudu maju kanthi cepet kanggo mbangun ekonomi, mulihake tuwuhing lan nggawe lapangan kerja.

Sawise pirang-pirang minggu keterlibatan, mitra sosial ing NEDLAC wis nggawe kemajuan gedhe ing kompak sosial sing ambisius kanggo pemulihan ekonomi.

Iki minangka tonggak sejarah kanggo negara kita, sing nuduhake apa sing bisa ditindakake nalika kita gabung kanggo ngadhepi krisis sing penting.

Kabinet bakal dibangun ing lapangan umum sing lagi maju kanggo ngrampungake rencana rekonstruksi lan pemulihan ekonomi negara kasebut ing minggu ngarep.

Rencana rekonstruksi lan pemulihan sing bakal rampung bakal dibangun saka paket bantuan ekonomi lan sosial R500 milyar sing diumumake ing wulan April, sing nyedhiyakake dhukungan penting kanggo rumah tangga, perusahaan lan buruh nalika mbutuhake banget.

Liwat dana COVID-19 khusus lan tambahan dana sing ana, luwih saka R30 milyar dhukungan tambahan wis diwenehake langsung menyang luwih saka 16 yuta wong saka rumah tangga miskin.

Luwih saka 800,000 perusahaan wis entuk bathi liwat skema dhukungan upah UIF lan liwat dana hibah lan utang sing diwenehake dening macem-macem departemen pemerintah lan entitas publik.

Luwih saka 4 yuta buruh wis nampa dhukungan R42 milyar, mbantu nglindhungi proyek kasebut sanajan perusahaan ora bisa operate.

Dhukungan iki nyentuh urip jutaan wong Afrika Selatan, lan nggawe prabédan nyata kanggo wong-wong sing paling butuh.

Manfaat UIF wis ditambah nganti pungkasan negara bencana nasional kanggo mesthekake yen buruh lan perusahaan sing penghasilan tetep beresiko bisa terus didukung.

Saliyane bisnis sing wis entuk dhukungan langsung, luwih akeh perusahaan sing entuk manfaat saka langkah-langkah relief pajak sing regane ing wilayah R70 milyar.

Lan mayuta-yuta wong Afrika Kidul entuk bathi saka pangurangan suku bunga bersejarah. Pangaturan wis digawe kanggo Skema Jaminan Pinjaman supaya luwih gampang perusahaan kanthi ukuran apa wae bisa ngakses kredit kanthi suku bunga murah, lan mbayar maneh nganti rolas wulan.

Kita ngajak kabeh perusahaan sing wis ngalami gangguan saka penghasilan kanggo njaluk dhukungan saka skema iki nalika ekonomi pulih.

Ing wiwitan pandemi, kita mrentah marang warga Afrika Selatan kanggo nduduhake solidaritas lan patriotisme kanthi ndhukung upaya pamrentah kanggo ngatasi pandemi kasebut.

Kita nyipta Dana Solidaritas, sing wis nampa udakara 300,000 sumbangan saka meh 15,000 wong lan meh 2,500 perusahaan.

Sumbangan kasebut diwenehake saka masarakat biasa lan buruh, organisasi agama, partai politik, organisasi non-pemerintah, kepercayaan, lan yayasan.

Liwat makarya, Dana Solidaritas wis nuduhake kekuwatan kemitraan sosial lan kerja sama.

Wiwit didegake, dhuwit nglumpukake luwih saka R3.1 milyar saka perusahaan, yayasan lan individu.

Nganti saiki, alokasi R2.4 milyar kanggo ndhukung area utama tanggapan virus corona nasional kita.

Iki kalebu tuku alat uji coba, pasokan medis lan peralatan protèktif pribadi lan pabrikan ventilator lokal. Iki kalebu kanggo nyuda panganan kanggo rumah tangga sing rentan, voucher kanggo petani subsistensi, ngrawat wong sing slamet saka kekerasan adhedhasar gender lan kampanye kesadaran COVID nasional

Kanca Afrika Selatan, Kekerasan tumrap wanita lan bocah-bocah tetep ora mandheg sajrone pandemi kasebut.

Kita bertekad kanggo terus mutusake masalah kanggo ngrampungake wabah kekerasan adhedhasar jender lan femisida.

Adhedhasar data paling anyar, kita wis ngidentifikasi 30 titik panas ing saindenging negara sing paling akeh masalah iki. Nalika pindhah menyang level peringatan sabanjure, kita nambah lan ningkatake layanan dhukungan kanggo para korban kekerasan adhedhasar jender, utamane ing titik panas sing diidentifikasi .

Kita kudu nindakake ora mung amarga kunci dikurangi, nanging minangka bagean saka pekerjaan sing wis ditindakake kanggo ngetrapake Rencana Strategis Nasional sing diadopsi dening Kabinet awal taun iki. Iki kalebu peluncuran model integral lan multidisiplin sing nggabungake dhukungan psiko-sosial, investigasi kasus, layanan omah lan pemberdayaan ekonomi kanggo wong sing slamet ing sangisore atap.

Pusat One Stop Khuseleka ngembangake mandat jaringan Thuthuzela Care Center sing wis ana, lan saiki wis operasional ing distrik-distrik ing North West, Limpopo lan Cape Timur.

Kerja saiki kanggo nggedhekake model perawatan lan dhukungan iki menyang kabeh provinsi. Aja nganti ana usaha kanggo ngilangi masalah panganiaya tumrap wanita lan bocah-bocah.

Pandemi virus coronaav wis ngumumake manawa korupsi wis nginfeksi masyarakat kita lan ngrampok negara kita sumber daya vital ing wektu sing paling dibutuhake.

Agensi penegak ukum nggawe kemajuan penting kanggo nyelidiki kabeh tuduhan penyalahgunaan dana sing gegandhengan karo COVID.

Unit Investigasi Khusus wis ngirim laporan interim kaping pisanan marang aku, kanthi rinci babagan kemajuan investigasi ing kabeh provinsi lan ing sawetara departemen nasional lan entitas. Nalika SIU rampung investigasi, kita bakal bisa nggawe publik babagan temuanane.

SIU nggarap 8 agensi liyane ing pusat gabungan COVID-19 kanggo ndeteksi, investigasi, lan nuntut kasus korupsi.

Minangka bagean saka upaya kanggo nyengkuyung transparansi lan akuntabilitas, Keuangan Nasional wis nerbitake rincian online kabeh kontrak sing ana gandhengane karo COVID sing dianugerahi entitas publik ing tingkat nasional lan propinsi.

Iki minangka pembangunan bersejarah sing kita ngarep-arep bakal menehi conto kanggo kabeh pangeluaran mbesuk ing alam iki.

Kantor Auditor-Jenderal uga duwe peran sing penting banget kanggo ngenali kelemahane lan risiko manajemen sumber daya COVID lan ndeteksi kasus kemungkinan penipuan kanggo diselidiki dening agensi sing diwakili ing pusat gabungan.

Kita terus ngupayakake kanggo nguatake upaya anti-korupsi liwat langkah-langkah kanggo nyediakake sumber daya manungsa lan finansial marang NPA lan lembaga penegak hukum liyane sing dibutuhake kanggo ngrampungake korupsi, penguatan pengadilan kejahatan komersial khusus, sing bakal mbantu nyepetake kasus-kasus sing ana gandhengane karo COVID, lan finalisasi Strategi Anti-Korupsi Nasional sing anyar.

Kita bertekad kanggo mesthekake yen pandemi paling ala iki ana ing mburi kita. Kita ora bisa tuku maneh infeksi ing negara kita.

Gelombang kaping loro bakal ngrusak negara kita, lan bakal ngganggu urip lan mata pencaharian kita. Terserah saben Afrika Selatan kanggo mesthekake yen ora kedadeyan. Nalika ngrampungake normal lan sinau urip ing virus, kita kudu terus ngati-ati supaya ora kena infeksi wong liya.

Mangkene carane supaya awake dhewe tetep aman lan njaga ekonomi tetep mbukak: Kaping pisanan, kita kudu nganggo topeng nalika ana ing ngarep umum lan priksa manawa nutupi irung lan cangkem.

Kapindho, kita kudu njaga jarak siji setengah meter saka wong liya sawayah-wayah lan priksa manawa kita ana ing ruang sing duwe ventilasi sing apik.

Sing nomer telu, kita kudu terus ngumbah tangan utawa nggunakake sanitizer tangan kanthi rutin. Papat, kita kudu ndownload aplikasi COVID Lansiran Afrika Kidul, lan nglindhungi kulawarga lan komunitas.

Mung luwih saka seminggu saiki, warga Afrika Selatan bakal ngrayakake Dina Warisan kanthi kahanan sing bakal luwih apik ing pirang-pirang cara saka apa sing wis kita alami sajrone nem wulan kepungkur.

Aku ngajak kabeh wong supaya nggunakake preinan umum iki dadi wayah kulawarga, kanggo mikirake lelungan angel sing wis dolan-dolan kabeh, kanggo ngelingi wong-wong sing wis ilang nyawa, lan kanthi tenang seneng-seneng karo warisan bangsa kita sing akeh banget lan macem-macem. Lan ora ana pahargyan Afrika Selatan sing luwih apik tinimbang gabung karo fenomena global yaiku tantangan nari Yerusalem.

Mula, aku njaluk kabeh supaya bisa nantang tantangan kasebut ing Dina Warisan lan nuduhake marang jagad sing bisa kita lakoni. Kaya kita tumindak bebarengan kanggo ngalahake virus iki, kita uga kudu mbukak lengen klambi lan bisa ngupayakake mbangun ekonomi maneh.

Kita duwe tugas akeh banget sadurunge. Bakal njupuk upaya gabungan saka saben Afrika Selatan kanggo mulihake bangsa kita menyang kemakmuran lan pembangunan.

Saiki dadi tugas generasi kita lan tugas diwiwiti saiki. Kita wis ngatasi keraguan lan sinisme kanggo ngadhepi ancaman kesehatan masarakat sing paling ala sajrone memori urip. Kita wis nuduhake apa sing bisa ditindakake Afrika Selatan nalika gabung karo pasukan.

Ayo padha nyekel semangat kesatuan lan solidaritas kasebut. Ayo maju kanthi tekad lan mantun.

Muga-muga Gusti Allah terus mberkahi Afrika Selatan lan bangsane. Aku matur nuwun.

Print Friendly, PDF & Email

About penulis

Juergen T Steinmetz

Juergen Thomas Steinmetz terus-terusan makarya ing industri pariwisata lan pariwisata wiwit remaja ing Jerman (1977).
Dheweke ngedegake eTurboNews ing taun 1999 minangka buletin online pertama kanggo industri pariwisata lelungan global.