News

Rwanda kelingan pungkasan periode pengetan genosida tahunan

RWG1
RWG1
ditulis dening editor

Dina iki, 19 taun kepungkur, apa RPF banjur ngontrol Rwanda sawise ngrampungake pembebasan negara kasebut.

Print Friendly, PDF & Email

Dina iki, 19 taun kepungkur, apa RPF banjur ngontrol Rwanda sawise ngrampungake pembebasan negara kasebut. Milisi pembunuh diusir metu saka negara kasebut, nyebrang tapel wates menyang Kongo - nganti saiki dheweke seneng karo status sing dianggep minangka tamu sing dihargai lan dihormati, sing dadi sebab utama masalah sing isih ana ing wilayah Great Lakes. Dheweke diusir nanging ditinggalake negara sing dirusak dening salah sawijining genosida paling nggegirisi ing sejarah modern, nalika semana dheweke mateni, lan nyebabake tiwas, meh sejuta wong Rwanda uga warga asing sing manggon ing negara kasebut.

Genosida diwiwiti kanthi cepet sawise pesawat Presiden Habyarimana ditembak dening para hardliner ing pamrentahane dhewe, sing nolak banget manawa dheweke nggawe konsesi ing rundingan perdamaian Arusha, nalika dheweke sibuk ngrancang lan nyiapake nyembelih masalake . April tanggal 07 saiki dadi dina peringatan nasional ing Rwanda, ngelingi wiwitan 100 dina pembunuhan brutal, lan taun demi taun mbayar pajeg kanggo wong-wong sing kelangan nyawa, bayi, bocah, wanita, bocah lanang lan wadon wong-wong, wong tuwa, sing bisa lan cacat, ing omahé, ing kebon lan sing paling ora sopan, ing greja karo akeh para imam sing kolaborasi karo para pembunuh, nggawa wong-wong sing ora bersalah menyang papan pamujaan supaya dheweke dipateni. 100 dina ditandhani saben taun ing saindenging negara kanggo dieling-eling, kanggo ngelingake para wong sing slamet uga para pelaku, kanggo ngelingake jagad kasebut kanthi umum 'Aja Lagi', nanging ujar kanthi tekad lan keyakinan sing ngluwihi negara liya sing duwe genosida ing jaman biyen wis rampung.

Dina iki, Rwanda mengeti Dina Pembebasan, mung sawetara dina sawise Dina Kamardikan. Saka pengalamanku dhewe, nalika negara-negara liyane ngrayakake Dina Kamardikan kanthi pesta lan kembang api, ing Rwanda dina kasebut dielingi kenangan genosida sadurunge, sadurunge lan sawise kamardikan saka Belgia, wektu penindasan lan pembunuhan brutal, diskriminasi lan kabeh komunitas ditarget kanggo perawatan supaya dheweke mlarat, nolak hak asasi manungsa lan ngrampok drajate. Ing Rwanda saiki, Dina Pembebasan minangka Dina sing nggenteni Dina Kemerdekaan, nanging dudu dina perayaan kaya sing katon ing Amerika Serikat, ing kana tanggal 04 Juli pancen dirayakake.

Ing Rwanda, dina kaya kasebut minangka dina pengeling-eling, ngeling-eling nasional, mung ngerti yen mungsuh kemajuan, demokrasi lan kesempatan ekonomi kanggo kabeh wong Rwanda wis siyap, bersenjata lan bakal ngadeg maneh, kaya paribasan orc lan goblin ing ceramah Tolkien dijadwalake kanggo ngrusak Kerajaan Elf, mung diwenehi kemungkinan paling cilik.

Dina iki ing Rwanda minangka dina pawai, upacara pandonga lan pangeling-eling, sing dianakake ing level root ing saindenging negara, mungkasi 100 dina taunan ngadhepi lan nyawang acara-acara sing kudune ora kedadeyan.

Banjur jagad iki ngadeg lan nonton saka sela-sela lan saiki diarepake jagad iki bakal ngadeg bareng Rwanda, minangka sekutu lan kanca, menehi dhukungan kanggo ngrampungake perdamaian sing tetep, nanging mung bisa ditindakake sawise kekuwatan peteng ing jaman kepungkur dikalahake, kanthi politik, ideologis uga ing perang, mesthine kudu kedadeyan sepisan maneh.

Dina iki aku mbungkuk nalika ndeleng maneh luwih saka 19 taun, nalika aku ngadeg bebarengan karo kanca-kanca Rwanda, sadurunge kita kabeh munggah maneh kanggo golek masa depan sing luwih cerah kanggo "Tanah Seribu Bukit."

Print Friendly, PDF & Email

About penulis

editor

Pimpinan editor yaiku Linda Hohnholz.