News

Tekanan tanpa kendhat ngasilake asil pisanan amarga Tanzania ngowahi arah

ivory
ivory
ditulis dening editor

Nalika ing Konferensi Para Pesta CITES ing Doha ing Maret 2010, panjaluk Tanzania kanggo adol gadhing kanthi jumlah 100+ ton, dikalahake kanthi swara pleno.

Print Friendly, PDF & Email

Nalika ing Konferensi Para Pesta CITES ing Doha ing Maret 2010, panjaluk Tanzania kanggo adol gadhing kanthi jumlah 100+ ton dikalahake kanthi suara pleno, negara kasebut kanthi cepet nyalahake koalisi "mungsuh" sing dipimpin dening lengkungan saingan Kenya kanggo kemunduran. Bocah-bocah pemerintah reguler ing Dar es Salaam nalika semana cepet sumpah "mbales dendam" lan nggawa aplikasi bali kanggo COP 16 sabanjure ing Bangkok utawa ing rapat sabanjure, ora nggatekake laporan sing diajukake dening Sekretariat CITES ing Lusaka sing nyaranake nolak aplikasi kasebut amarga sawetara gagal serius kanggo netepi komitmen lan syarat sing ditindakake dening CITES negara anggota.

Nanging, spat karo Kenya, durung rampung nalika ngerti yen mantan Menteri Sumber Daya Alam lan Pariwisata, yaiku Yehezkiel Maige, wis ujar manawa komentar ora cocog kanggo dicetak ulang nalika Presiden Kenya Mwai Kibaki tanggal 20 Juli 2010 luwih saka 5 ton gadhing kobong kanthi gerakan sing penting banget yen Kenya nyedhiyakake konservasi sadurunge bathi potensial sing bisa didol saka adol simpanan gadhing dhewe. Maige, sing ana ing acara kasebut ing pusat latihan KWS ing Tsavo East, nyepelekake upaya Kenya kanthi tuduhan ujar manawa ngobong gading kanggo Tanzania dudu pilihan nalika dhuwit bisa didol kanthi adol.

Maneh, wong-wong cangkeme biasa saka Dar nalika semana nindakake propaganda manawa Tanzania ora bakal ngalang-alangi kanggo njaluk ijin kanggo adol gadhing lan apa sing kedadeyan sabanjure ing negara kasebut yaiku pembantaian gajah paling parah ing sejarah urip.

Nalika pamrentah Tanzania taun kepungkur, nalika Duta Besar Khamis Kagesheki nyekel jabatan menteri, kanthi formal nolak lan mbatalake lamarane menyang CITES kanggo adol gadhing, perburuan antarane wektu COP 15 kedadeyan ing Maret 2010 ing Doha lan COP 16 ing Bangkok ing wulan Maret taun kepungkur ngilangi puluhan ewu gajah ing Tanzania, sing bisa didhukung dening pamrentah sing suam yen arep golek utawa ora njaluk ijin kanggo adol, lan ora duwe kekarepan politik kanggo ngadhepi ora mung para grombolan sing ngrampok. lemah nanging kanggo mbabarake lan mbongkar jaringan para perantara, pembiaya, lan rekan kerja, akeh sing duwe koneksi menyang level pamrentah sing paling dhuwur.

A laporan parlementer diadopsi ing Dodoma pungkasan taun ngandika saka nganti 30 gajah kang matèni kanggo gadhing sing - tokoh musuh bali banjur nyariosaken sing nomer nyata adoh luwih - lan sensus gajah paling anyar ing Selous lan ing Ruaha dikonfirmasi sing geng tenan mélik wis ngrusak populasi gajah kanthi "Elecide" kanthi proporsi sing durung dingerteni. Tokoh saiki sing kasedhiya kanggo Selous, cadangan game paling gedhé ing donya, nuduhake yen saka kira populasi antarane 65 lan 70 ewu gajah ing taun 2007, sensus digawa metu pungkasan taun pungkasan dikonfirmasi mung liwat 13,000 gajah kiwa, karo pengirangan padha ing National Ruaha Taman.

Kasunyatan pungkasane nyipta kekuwatan sing ana ing Tanzania, apa sing wis kedadeyan ing sangisore irung, tambah banget karo kekuwatan sentimen global lan pungkasane dadi tembung sing pas nalika Daily Mail ing Inggris nyritakake langkah-langkah konservasi sing diakoni ing Tanzania ndeleng kahanan nyata ing lapangan.

Wirang utama ing udhara, sawetara dina sadurunge Presiden Kikwete bakal nekani Konferensi Konservasi London minggu kepungkur, sing nyebabake rame kegiatan pungkasan kanggo nylametake tumindak omong-omongan ing konferensi kasebut kanthi nggawe konsesi cepet-cepet lan pejabat Tanzania kanthi nyata tiba ing nggawe serangkaian janji upaya gawe anyar kanggo nyegah nyolong lan gabung karo persaudaraan konservasi global sing pungkasane bisa gelut menyang grombolan perampok ing taman nasional lan cadangan game.

Presiden Kikwete, ngewawancarai dening CNN kang Christiane Amanpour nalika ing London, saiki pisanan ngakeni sing sembarang pemanggih kanggo ngedol 100+ ton stockpile dianakaké ing Tanzania cetha metu saka pitakonan, lan sing ing minggu, mbok menawa malah dina, negara kang nggawe publik posisi anyar sing kudu ditindakake. Sabanjure, dheweke ngakoni manawa Tanzania bakal nggawe posisi sing canggung yen negara kasebut bakal ngupayakake sembarang jinis penjualan stok, pembalikan total kabijakan pamrentahan sadurunge kaya sing dijelasake sadurunge ing artikel iki, nalika Tanzania kanthi cara sing salah arah nyalahake Kenya. kegagalan ing Doha kanggo entuk persetujuan sing digoleki tinimbang maca tulisan ing tembok yen perang epik bakal nylametake gajah Afrika nalika lungguh ing pager paribasan. Warta saka Dar es Salaam negesake manawa pamrentahan bakal mbahas sawetara dina mengko kanthi konsultasi ekstensif karo para pemangku kepentingan pariwisata lan konservasi, kalebu parlemen, supaya bisa maju, nanging bisa uga ana tumindak utama. mbesuk supaya bisa ngancurake udakara 25 ton gading supaya bisa entuk inisiatif maneh kanggo gerakan global sing didhukung karo asil Konferensi Konservasi London minggu kepungkur, ing kasus apa wae durung siyap nampa apa-apa sing kurang nanging karusakan lengkap saham gading kasebut dening pamrentah ing saindenging jagad.

Konservasi ing Tanzania, Afrika Wétan lan ing saindenging jagad bakal seneng ngelingi owah-owahan ati lan arah dening Tanzania, nanging sawetara sumber sing dihubungi akhir minggu kasebut cepet nuntut luwih akeh pangowahan saka presiden Tanzania babagan langkah-langkah konservasi: "Dheweke kudu njupuk pabrik abu soda Lake Manyara saka agenda, dheweke pungkasane kudu nganggep bypass Kidul ing sekitar Serengeti lan nyelehake rencana aneh kanggo nggawe dalan gedhe ing jalur migrasi kawanan gedhe, yen nomer wildebeest bakal mudhun kaya nomer gajah sing mudhun nalika lungguh ing Omah State lan ora nindakake apa-apa kanggo nyegah disembelih. Dheweke uga kudu budhal ninggalake Selous dhewe lan mungkasi penambangan Uranium ing kana, lan bangunan bendungan ing Jurang Stiegler. Ana situs liyane kanggo pertambangan lan warisan satwa kita ora dilebokake ing bebaya dening keracunan, kajaba udan peluru sing diadhepi para grombolan sing ngrampok. Taman laut Coelacanth cedhak Tanga minangka masalah liyane sing dadi agenda utama kita. Yen Bagamoyo dikembangake dadi plabuhan anyar sing utama, ora prelu teluk cethek kasebut digali kanggo pelabuhan, luwih-luwih amarga Tanga ing sacedhake luwih cocog karo operasi banyu jero. Lan kanggo langkah sing apik, ayo mulihake aplikasi Tanzania kanggo ngakoni Pegunungan Arc Wétan minangka Situs Warisan Dunia UNESCO, yen kita ndeleng pangowahan dhasar kasebut, kita bakal yakin manawa bakal ana upaya konservasi negara kita, yen ora, mung bakal nuduhake manawa publisitas sing ala banget dheweke entuk nyuda gajah sadurunge rapat London, nanging mung ana siji pangowahan, ana gandhengane karo gajah nanging ora ana liyane, ”tulis sumber biasa saka Arusha.

Print Friendly, PDF & Email

About penulis

editor

Pimpinan editor yaiku Linda Hohnholz.