News

Serikat ekonomi Eurasia: Crita babagan kesempatan lan ancaman

eek
eek
ditulis dening editor

Uni Ekonomi Eurasia (EEU) minangka asosiasi integrasi anyar lan kasunyatan ing peta global.

Print Friendly, PDF & Email

Uni Ekonomi Eurasia (EEU) minangka asosiasi integrasi anyar lan kasunyatan ing peta global. Kedadeyan anyar ing Eropa Wétan meksa aku mriksa maneh filosofi, jiwa, lan mekanisme EEU, amarga keraguan nyebar dening negara barat babagan keguguran inisiatif iki. Amarga ana kedadeyan politik sing anyar, upaya-upaya tilas negara-negara Soviet kanggo negesake hubungan raket kudu diwaspadai, kalebu warga negara-negara kasebut. Tanpa nyoba ngrampungake rincian diplomatik lan intrik masalah sing ana, mungsuh integrasi nggambarake gambar sing medeni babagan kebangkitan totaliter Soviet kanthi tirai wesi lan gulags. Pandhangan kaya ngono mung nguntungake wong-wong sing ndeleng kemitraan strategis minangka ancaman kanggo kepentingan pesaing, dudu kesempatan.

EEU

Aku miwiti nglumpukake data, ngobrol karo ahli Asia Tengah lan Eropa Wétan lan maca materi sing kasedhiya babagan masalah iki, lan aku nemokake manawa metode resistensi kanggo serikat integrasi wis digawe lan demonstrasi internal ing negara-negara sing melu partisipasi dianggep minangka solusi optimal. Warga kasebut wedi amarga ilang kadhaulatan lan katergantungan total saka Rusia. Amarga Presiden Kazakhstan, Nursultan Nazarbayev, minangka wong sing nyuarakake ide iki, aku fokus ing artikel, pidato, lan materi sing ana gandhengane karo EEU, lan CICA-CIA minangka ide liyane sing diluncurake sadurunge.

Sajrone pidato menyang Universitas Humaniora ing Moskow, dheweke ngelingake pamirsa babagan 20 taun kepungkur ide Uni Ekonomi Eurasia disuarakake kaping pisanan ing tembok kasebut.

"Konsep kasebut adhedhasar siji kasunyatan sing sejatine jelas lan cedhak karo saben warga negara kita. Sejarah bareng, basis ekonomi umum, hubungan budaya sing raket, lan gegayuhan nasional sing padha menehi masarakat kesempatan kanggo nggawe sambungan internasional multilateral. Aku lan isih dadi pendukung kuwat manawa Uni Eurasia mung bisa ditindakake yen adhedhasar prinsip kekarepan, kesetaraan, entuk manfaat bebarengan, lan nimbang-nimbang kepentingan pragmatis saben negara sing melu. Inisiatif iki dadi titik wiwitan proses bersejarah anyar sing saiki dikenal minangka integrasi Eurasia, ”tandhesane.

Nazarbaev

Pengamat politik ing Asia Tengah percaya manawa pratelan kasebut pancen wis mbantah banget ide babagan kebangkitan USSR, amarga nuduhake manawa persatuan kasebut mung bisa ditindakake ing antarane negara-negara merdeka. Pimpinan Kazakhstan ora duwe alasan kanggo nglawan kedaulatan negarane.

Rong puluh taun kepungkur, inisiatif Nazarbayev ora nemokake tanggepan sing cukup saka kanca-kancane ing CIS. Nanging, taun-taun pembangunan sabanjure nggawe akeh platform integrasi kamanungsan, politik, lan ekonomi, kayata Bank Pembangunan Eurasia, Dewan Bisnis Eurasia, Forum Media Eurasia, Asosiasi Universitas Eurasia, lan liya-liyane.

Integrasi Eurasia wis nguntungake masarakat ing negara sing melu - volume perdagangan antarane negara-negara wis saya tambah; alangan tarif wis mudhun; perusahaan patungan wis dadi kamungkinan; lan kerja sama ing sawetara bidang kayata pendhidhikan, lapangan kerja, lan liya-liyane wis dadi kasunyatan.

Risetku nuduhake manawa akeh masalah keamanan lan ekonomi sing wis ditangani, lan output ekonomi umume saka telung peserta sing paling aktif - Belarus, Kazakhstan lan Rusia - yaiku $ 2.2 triliun. Produksi industri kumulatif saka telung negara kasebut yaiku $ 1.5 triliun. Ing taun 2030, kegiatan sing gegandhengan karo integrasi bisa nyumbang nganti $ 900 milyar.

Saiki, sawetara ahli lan politikus sing ngrembug babagan serikat ekonomi Eurasia ngelingake kabeh babagan "reinkarnasi" mitos saka Uni Soviet nalika inisiatif ide lan filsafat iki Nazarbayev percaya manawa diskusi kaya kasebut ora ana dhasar lan adoh saka kahanan sing ana ing lapangan. Basis lembaga kanggo nyadari reintegrasi Soviet durung ana. Era kasebut kanthi definitif lan ora bisa dibatalake menyang kaca sejarah. Negara-negara paska Soviet wis dibangun negara dhewe. Sistem kepemilikan properti, struktur sosial, lan kasunyatan ekonomi masarakat Asia Tengah saiki wis adoh saka pamikiran Soviet kuno.

Langkah penting sabanjure ing integrasi Eurasia yaiku menehi tandha persetujuan babagan pambentukan Uni Ekonomi Eurasia. Bisa uga ditindakake ing wektu sing cedhak. Sawetara rapat bi- lan tri-lateral ing antarane kepala negara sing ditindakake ing pungkasan wulan April, lan sesi Dewan Ekonomi Tinggi Eurasia ing Minsk, nuduhake yen negosiasi ditindakake kanthi skala lengkap, ing kabeh level.

Presiden Federasi Rusia, Vladimir Putin, negesake manawa ing sawetara taun kepungkur, kabeh peserta rampung akeh gawean "kanggo nggawe serikat integrasi paling maju ing ruang pasca-Soviet."

"Serikat Pabean sing digawe digawe sukses lan ngasilake mupangat - nuduhake panemu pimpinan Rusia - Iki bisa dideleng saka kinerja ekonomi negara-negara kita. Iki kasunyatan sing jelas. Nanging, kita isih bisa njupuk langkah liya sing wis disepakati, kanggo nggedhekake kerja sama kita menyang level anyar, ”ujare Putin.

Persetujuan nyata, resmi, lan dhokumentasi nggawe Uni Eurasia, miturut pendapat pimpinan Rusia, bakal mbantu ningkatake daya saing lan efisiensi ekonomi, narik investasi domestik lan internasional anyar.

Sing paling angel lan ora diatur isih masalah karo Belarus. Miturut pendapat Presiden Belarus, Alexander Lukoshenko, Uni Eurasia kudu dibentuk kanthi prinsip ora ana watesan utawa alangan perdagangan bebarengan, kalebu minyak. Astana lan Moskow ora padha karo panemu iki.

"Dhaptar masalah sing durung dirampungake wis digawe, lan isine kuwatir banget. "Kita ditawani supaya ora bisa ngrampungake masalah sing kudu dirampungake ing tahap sadurunge," ujare.

Siji tangane, pratelan kaya kasebut nuduhake manawa proses integrasi ora lancar kaya sing diarepake sawetara. Saliyane, iki nduduhake ora ana prentah Rusia sing ora bisa dipertanyakan ing prosedur kasebut - kabeh kepentingan mitra kudu kalebu dhisik. Nanging, kabeh pihak duwe kompromi babagan aspek kesepakatan sing ora bisa diselesaikan ing Uni Ekonomi Eurasia.

www.dnd.com.pk

Print Friendly, PDF & Email

About penulis

editor

Pimpinan editor yaiku Linda Hohnholz.