24/7 eTV BreakingNewsShow : Klik ing tombol volume (kiwa ngisor layar video)
Airlines aviation Ngilangi Warta Eropa Breaking News Internasional Warta Breaking Travel Warta Breaking Islandia News tanggung jawab Keslametan Pariwisata transportasi Nganyari Destinasi Plancongan Singapur Maneka Warta

Letusan gunungapi liyane ing Islandia bisa nyebabake huru-hara lalu lintas udara global

Jeblugan vulkanik liyane ing Islandia bisa nambah kasengsaran taun 2020 amarga ana lalu lintas udhara
Letusan gunungapi liyane ing Islandia bisa nyebabake huru-hara lalu lintas udara global
ditulis dening Harry S. Johnson

Ahli seismologi Islandia nyuarakake waspada babagan tingkat ancaman munggah kanggo gunung geni Grimsvotn sing ngalami jeblugan sing luar biasa kuat ing 2011, ngetokake tiang abu 20km menyang udhara.

Saiki para ilmuwan ngelingake manawa ana pirang-pirang indikasi manawa letusan gedhe liyane bakal kedadeyan.

Bubar iki, gunung geni kasebut wis diamati "saya gedhe" amarga magma anyar mlebu kamar ing ngisor maneh, lan aktivitas termal sing saya gedhe nambah es liyane. Aktivitas gempa lokal uga wis tambah, kabeh nggabungake kanggo nuduhake yen letusan bisa wae kedadeyan. 

Seismologis saiki ngupayakake gempa bumi sing kuat, sing bisa nganti 10 jam, menehi tandha magma menyang permukaan lan jeblugan sing bakal diluncurake. 

Sanajan kemungkinan tipis, kedadeyan jeblugan kanthi skala sing padha karo taun 2011 bakal nambah kahanan industri penerbangan sing wis ora ngepenakke sing kena pengaruh pandemi virus corona.

Ing taun 2010 jeblugan gunung geni liyane Islandia, Eyjafjallajokull, meksa mbatalake udakara 100,000 penerbangan amarga ana gangguan lalu lintas udhara global. 

Gunung geni Grimsvotn ngalami paling ora 65 letusan ing 800 taun kepungkur, saengga dadi gunung berapi paling kerep banget ing negara kasebut. 

Biasane ana kesenjangan patang nganti 15 taun ing antarane letusan cilik, nanging letusan sing luwih gedhe katon saben 150 nganti 200 taun, kanthi prekara utama kacathet ing taun 2011, 1873, 1619.

Output panas saka gunung geni wis saya ningkat ing sawetara wulan pungkasan, nyebabake level peringatan, lan saiki saya dhuwur banget, lebur es ing saubengé lan nggawe tlaga banyu empuk sing amba lan ndhelik udakara 100 meter ing sangisore gletser 260 meter ing ndhuwur.

Iki mbebayani tumrap infrastruktur sing cedhak amarga banyu meltwater bisa uwal tanpa ana peringatan, lelungan liwat terowongan vulkanik ing njero lemah sadurunge muncul udakara 45km. Lintasan banyu liwat terowongan kasebut saiki dipantau kanggo nyegah nyawane yen ana banjir bandhang. 

Nanging, kedadeyan banjir sing ndadak iki uga nyuda tekanan ing gunung geni sing dramatis lan bisa uga nyebabake pemicu letusan. 

Welas asih, minangka asil tutup es ing sisih ndhuwur gunung geni, lan wadhuk banyu lebur ing ngisor iki, awu sing bakal metu saka gunung geni kasebut bakal langsung udan. 

Sanajan bakal ana gangguan perjalanan udara, muga-muga ora ana ing skala acara Eyjafjallajokull, sanajan kegiyatan vulkanik pancen angel diprediksi dibuktekake karo jeblugan taun 2010 sing nggawe penjaga ing dunya.

Print Friendly, PDF & Email

About penulis

Harry S. Johnson

Harry S. Johnson wis kerja ing industri plancongan suwene 20 taun. Dheweke miwiti karir lelungan minangka pramugari ing Alitalia, lan dina iki, dheweke kerja ing TravelNewsGroup minangka editor sajrone 8 taun kepungkur. Harry minangka plancongan sing seneng banget.