News

Bumi muni weker: Punah kabeh!

Eartg
Eartg
ditulis dening editor

Kagiyatan manungsa, kalebu tikel populasi ing 35 taun kepungkur, nyebabake nyuda kewan ing Bumi, ujare peneliti.

Print Friendly, PDF & Email

Kagiyatan manungsa, kalebu tikel populasi ing 35 taun kepungkur, nyebabake nyuda kewan ing Bumi, ujare peneliti.

Peneliti kasebut saka Universitas California, Santa Barbara; Universidade Estadual Paulista ing Brasil; Universidad Nacional Autonoma de Mexico; Pusat Dewan Riset Lingkungan Alam kanggo Ekologi lan Hidrologi ing Inggris; lan University College London minangka penulis studi anyar.

Panipisan keragaman hayati Bumi kanthi cepet nuduhake manawa planet iki ing tahap wiwitan kepunahan jumlahe enem wiwit dipanggoni 3.5 milyar taun kepungkur, miturut panaliten anyar sing diterbitake ing Science.

Wis ana tingkat penurunan rata-rata 25 persen vertebrata terrestrial sing isih ana, lan tingkat penurunan 45 persen ing akeh invertebrata. Kerugian kasebut bakal terus nyebabake pengaruh sing apik tumrap spesies sing gumantung karo keseimbangan urip ing Bumi supaya bisa urip.

Laporan RT:

"Kita cenderung mikir babagan kepunahan amarga bisa ngilangi spesies saka pasuryan Bumi, lan iku penting banget, nanging ana kelangan fungsi ekosistem kritis ing endi kewan uga duwe peran utama sing uga kudu kita wigati," ujare Rodolfo Dirzo, panulis utama panelitian lan profesor biologi ing Universitas Stanford.

"Ironisé, kita wis wiwit nimbang manawa defaunasi minangka fenomena sing ora sopan, nanging dakkira kita bakal mungkasi kahanan sing ora cryptic amarga konsekuensi sing saya jelas ing planet lan kesejahteraan manungsa."

"Defaunasi antroposen," kaya sing diteliti sawetara peneliti ing jaman iki, nyebabake kewan gedhe kayata gajah, beruang kutub, lan badhak paling angel, amarga megafauna iki minangka subyek penurunan tingkat paling dhuwur ing Bumi. Tren iki cocog karo pati sadurunge ing jaman punah Big Five.

Megafauna biasane duwe tingkat tuwuhing populasi sing luwih murah sing mbutuhake area habitat sing luwih gedhe kanggo njaga populasi, mula utamane kena pengaruh tuwuhing manungsa lan kepinginan kanggo daginge. Kerugian ing antarane kewan kasebut asring nyebabake pengaruh gedhe kanggo spesies liyane sing gumantung ing ekosistem.

Panaliten kepungkur nemokake yen kewan kewan sing luwih gedhe tegese tikus tikus, amarga suket lan semak saya akeh lan pemadatan lemah mudhun, kabeh uga risiko predasi uga mudhun, ujare Futurity.org. Nalika populasi rodent nambah, mula saya uga ectoparasite sing nularake penyakit.

"Yen kepadatan manungsa dhuwur, sampeyan bakal entuk cacat sing akeh, tikus sing akeh, lan patogen sing akeh, sing nambah risiko nularake penyakit," ujare Dirzo.

"Sapa sing ngira yen mung default bakal duwe kabeh akibat dramatis iki? Nanging bisa dadi lingkaran ganas. "

Kira-kira 16 nganti 33 persen kabeh spesies vertebrata dianggep diancam utawa terancam punah, ditemokake review kasebut.

Kerugian invertebrata uga duwe efek riak sing akeh banget ing spesies liyane. Contone, ngilangake populasi lebu madu penting ing saindenging jagad bakal nyebabake akibat polinasi tanduran, mula produksi panganan ing saindenging jagad, kayata RT sadurunge dilaporake.

Serangga nyerbu udakara 75 persen panen panganan ing donya, miturut Futurity.

Umume, luwih saka 71,000 spesies ing saindenging jagad, 30 persen akehe diancam, miturut Uni Internasional kanggo Konservasi Alam. Adhedhasar penilaian kasebut - lan tanpa langkah-langkah ekonomi lan politik sing drastis kanggo ngatasi mati saiki - kepunahan massa kaping enem bisa disemenake nalika taun 2400 Masehi, Universitas California, geologi Berkeley Anthony Barnosky marang majalah Harper.

Solusi mati-rumit iku rumit, panliten kasebut nyedhiyakake, amarga nyuda tingkat pangowahan habitat lan eksploitasi lahan sing akeh kudu digawe liwat strategi regional lan situasional.

"Nyegah penurunan luwih lanjut bakal mbutuhake kita luwih ngerti spesies apa sing menang lan kalah ing perjuangan kanggo kaslametan lan saka nyinaoni para pemenang, aplikasi apa sing kita sinaoni kanggo ningkatake proyek konservasi," ujare Ben Collen, dosen Universitas College London. lan salah sawijining panulis panliten. "Kita uga kudu nggawe alat prediktif kanggo pemodelan pengaruh pangowahan menyang ekosistem supaya bisa prioritasake upaya konservasi, kerja bareng karo pemerintah global kanggo nggawe kabijakan dhukungan kanggo mbalikke tren sing kuwatir sing kita tingali."

Peneliti saka Universitas California, Santa Barbara; Universidade Estadual Paulista ing Brasil; Universidad Nacional Autonoma de Mexico; Pusat Dewan Riset Lingkungan Alam kanggo Ekologi lan Hidrologi ing Inggris; lan University College London minangka penulis studi anyar.

Print Friendly, PDF & Email

About penulis

editor

Pimpinan editor yaiku Linda Hohnholz.