Warta Breaking Travel Kuliner budaya France Industri Hospitality News Pariwisata News Wire Plancongan Trending Anggur & Roh

Anggur Bordeaux: Diwiwiti karo Perbudakan

gambar duweni Jean Cont

Nalika aku ngunjungi Bordeaux, aku kepingin weruh babagan arsitektur abad kaping 18 sing apik banget lengkap karo omah gedhong lan bangunan umum sing ndadekake kutha iki dadi kutha sing apik banget lan arsitektur. Apa sumber dhuwit sing mbangun kutha iki - mesthi ora teka saka tahap awal industri anggur. Sing ana ing mburi fasad sing apik banget iki minangka warisan sing ala.

Perdagangan Budak

Perbudakan nduweni peran penting ing perkembangan ekonomi Bordeaux antara abad kaping 16-19. Iku bisnis sing nguntungake karo kapal Prancis sing mindhah meh 2 yuta wong Afrika menyang Donya Anyar liwat perdagangan transatlantik, nganakake luwih saka 500 ekspedisi budak.

Ing pertengahan abad kaping-17, Jean-Baptiste Colbert, Menteri Keuangan Louis XIV, ngrancang Code Noir lan nemtokake kahanan perbudakan ing kekaisaran kolonial Prancis kalebu:

1. Budhak buronan sing ora ana sajrone sasi bakal dicap lan kupinge dipotong.

2. Hukuman kanggo absen 2 sasi yaiku nglereni hamstrings.

3. Ora ana katelu nyebabake pati.

4. Sing duwe bisa rante lan ngalahake budak, nanging ora nyiksa utawa mutilasi.

Code Noir dianggep minangka salah sawijining dokumen resmi sing paling akeh babagan ras, perbudakan, lan kebebasan sing wis digawe ing Eropa.

Perbudakan dibuwang ing taun 1794 amarga Revolusi Haiti lan Prancis. Nalika Napoleon Bonaparte dadi kuwasa kanthi tujuan nggawe Kakaisaran Prancis, salah sawijining owah-owahan yaiku perbudakan maneh sah (1804). Butuh 40 taun maneh sadurunge perbudakan dibubarake, sanajan terus diam-diam, nganti sawise Perang Sipil AS. Parlemen Prancis nyatakake perbudakan minangka kejahatan tumrap kamanungsan ing taun 2001

poros

Pengusaha Prancis banget efisien, ngodhe aturan supaya bisa dagang budak sing lancar lan sukses. Ing wiwitan abad kaping 19 Prancis kelangan koloni sing paling penting, St. Domingue (saiki Haiti), lan nalika gerakan penghapusan berkembang ing Eropa, para pedagang budak. ing Bordeaux (salah sawijining depot dagang sing luwih gedhe kanggo perdagangan budak ing donya), ngadhepi tekanan kanggo ngalih saka perdagangan kolonial sing nglibatake perdagangan manungsa sing diperbudak, dadi dagang liya lan anggur mlebu gambar.

Liwat owah-owahan iki kulawarga sudagar terus berkembang lan nglumpukake kasugihan (17 saka 25 kulawarga paling sugih dagang ing loro lapangan). Pendhiri perdagangan anggur dadi trampil nganti saiki, pirang-pirang abad mengko, akeh kulawarga pedagang iki terus nyekel posisi utama ing anggur sing apik lan industri sing gegandhengan karo akeh dalan ing kutha sing dijenengi miturut jeneng kasebut kalebu (yaiku, David Gradis, 1665- 1751, dalan sing duwe 10 kapal budak; Saige Street; Place des Quinconces, alun-alun paling gedhe ing Bordeaux, diarak budak kanggo ndeleng umum).

Protokol Bisnis Daur Ulang

Praktek bisnis sing dikembangake ing perdagangan manungsa dadi dhasar kanggo perdagangan anggur. Konsep sing digunakake maneh kalebu:

1. Produk perishable regane dhuwur diangkut luwih saka abad.

2. Standar Bordeaux ditetepake "kualitas" manungsa enslaved nandheske sumber asal (wilayah beda ing Afrika kulon) netepake papat kelas kualitas dhasar.

3. Mekanisme pricing digunakake kanggo nyetel rega dhasar kanggo kualitas paling dhuwur karo persentasi ngisor kanggo saben kelas kualitas ngisor.

4. Gagasan iklim mikro (lemah, udan, lan liya-liyane) sing disambung menyang wilayah cilik sing unik minangka dhasar kanggo definisi kualitas.

Nggunakake sistem perdagangan budak minangka cithakan, ing 1855 sistem klasifikasi anggur kondhang ditetepake anggur kualitas lan aturan stipulated limang kelas kualitas saka Quincoces Premier Cru kanggo Cinquie me Cru - sistem isih ing Panggonan.

Kulawarga pedagang nandur modal kanggo nggawe anggur, tuku kebon anggur lawas, nguras sumur, lan nandur anggur anyar. Nggunakake sumber daya saka sade manungsa enslaved, padha mbangun chateaus ing gaya abad tengahan lan nggawe produksi lan dodolan anggur luwih efektif lan ing ukuran sing luwih gedhe.

Sebagéan gedhé pamilik estate lawas wis dinasionalisasi properti nalika revolusi lan ing jaman pasca-revolusi, kebon anggur lan chateaux iki didol, saéngga para pedagang sugih bisa mlebu bisnis iki. Pedagang uga mbentuk bank lan perusahaan asuransi kanggo ngatur lan nglindhungi perdagangan.

Pariwisata

gambar duweni saka Karfa Diallo

Pengunjung sing kepengin weruh sejarah perdagangan budak Bordeaux kudu ngontak, Karfa Diallo (facebook.com/karfa.diallo), pangadeg Memoires et Partage (kampanye babagan memori perbudakan transatlantik ing Prancis lan Senegal) lan Pendhiri Wulan Sejarah Ireng Bordeaux.

Ing taun 2009, Museum of Aquitaine ngedegake pameran permanen kanthi rinci babagan peran Bordeaux ing perdagangan basis perbudakan Prancis. Pamrentah kutha masang plakat ing dermaga ing pinggir kali kanggo mengeti sejarah perbudakan. Kajaba iku, patung Modeste Testas, wanita budak sing dituku dening loro sedulur Bordeaux, didegake ing pinggir kali. Kajaba iku, kutha kasebut wis nginstal plakat ing limang dalan omah sing dijenengi miturut wong lokal sing misuwur sing melu perdagangan budak trans-Atlantik.

Iki minangka seri sing fokus ing anggur Bordeaux.

Tetep dirungokake luwih akeh.

© Dr. Elinor Garely. Artikel hak cipta iki, kalebu foto, bisa uga ora diterbitake maneh tanpa idin tinulis saka penulis.

#anggur #bordeaux

Berita sing gegandhengan

About penulis

Dr. Elinor Garely - khusus kanggo eTN lan editor utama, anggur. Lelungan

Ninggalake Komentar

1 Komentar

Share to...