Musik Rumba Congolese Mlebet Daftar Warisan UNESCO

Musik Rumba Congolese sing misuwur ing Afrika saiki ana ing dhaptar warisan budaya kamanungsan donya sawisé Organisasi Pendidikan, Ilmiah, lan Budaya Perserikatan Bangsa-Bangsa (UNESCO) ngakoni musik kasebut dadi pengakuan internasional.

Print Friendly, PDF & Email

Badan budaya, pendidikan, lan ilmiah Perserikatan Bangsa-Bangsa UNESCO nambahake tari rumba Congolese menyang dhaptar warisan budaya intangible.

Ngadeg musik utama ing Afrika, ing Congolese Rumba sugih karo budaya Afrika, warisan, lan kamanungsan; kabeh nyritakake babagan Afrika.  

Ing rapat anyar kanggo sinau sawetara sewidak aplikasi, Komite UNESCO pungkasanipun ngumumake yen rumba Congolese diakoni ing dhaptar warisan intangible lan kamanungsan sawise panjalukan saka Republik Demokratik Kongo (DRC) lan Kongo Brazzaville.

Musik rumba asale saka kerajaan Kongo sing lawas, ing ngendi ana sing latihan tari sing diarani Nkumba. Wis entuk status warisan amarga swara unik sing nggabungake drum saka wong Afrika sing diperbudak karo melodi penjajah Spanyol.

Musik kasebut minangka bagéan saka identitas wong Kongo lan diaspora.

Sajrone perdagangan budak, wong Afrika nggawa budaya lan musik menyang Amerika Serikat lan Amerika. Wong-wong mau nggawe instrumen sing, ing wiwitan, luwih canggih, kanggo nglairake jazz lan Rumba.

Rumba ing versi modern wis umur satus taun adhedhasar polyrhythms, drum, lan perkusi, gitar lan bass, kabeh nggawa bebarengan budaya, nostalgia, lan nuduhake kesenengan.

Musik rumba ditandhani karo sajarah politik wong Kongo sadurunge lan sawise kamardikan, banjur dadi populer ing saindhenging Afrika kidul Sahara.

Ngluwihi Republik Demokratik Kongo lan Kongo Brazzaville, Rumba manggoni papan sing misuwur ing saindenging bawana Afrika liwat warisan sosial, politik, lan budaya sadurunge kamardikan negara-negara Afrika. 

Republik Demokratik Kongo lan Republik Kongo wis ngajokake tawaran bebarengan kanggo rumba kanggo nampa status warisan kanggo swara unik sing melds drumming saka Afrika enslaved karo melodi saka penjajah Spanyol.

UNESCO nambahake musik Rumba Congolese menyang dhaptar warisan donya. Republik Demokratik Kongo lan Republik Kongo wis ngajokake tawaran bebarengan kanggo Rumba kanggo nampa status Warisan Donya, banget kanggo bungahaken wong ing Republik Demokratik Kongo lan Congo-Brazzaville.

"Rumba digunakake kanggo perayaan lan tangisan, ing papan pribadi, umum lan agama," ujare kutipan UNESCO. Njlèntrèhaké minangka bagéan penting lan wakil saka identitas wong Congolese lan diaspora.

Kantor Presiden Republik Demokratik Kongo Felix Tshisekedi ujar ing tweet yen "Presiden Republik nampa kanthi bungah lan bangga nambahake Rumba Congolese menyang dhaptar warisan budaya."

Wong-wong saka DRC lan Kongo-Brazzaville ujar yen tari Rumba tetep urip lan ngarep-arep yen ditambahake ing dhaptar UNESCO bakal menehi luwih misuwur sanajan ing antarane wong Kongo lan Afrika. 

Musik rumba wis ditandhani karo sejarah politik Kongo sadurunge lan sawise kamardikan lan saiki ana ing kabeh bidang kehidupan nasional, ujare Andre Yoka Lye, direktur lembaga seni nasional DRC ing ibukutha Kinshasa.

Musik kasebut narik kawigaten nostalgia, ijol-ijolan budaya, perlawanan, ketahanan, lan nuduhake kesenengan liwat kode busana sing flamboyan, ujare.

Print Friendly, PDF & Email

About penulis

Apolinari Tairo - eTN Tanzania

Ninggalake Komentar