Hawaii, Alaska, US West Coast saiki ing Tsunami Advisory sawise Tonga vulkanik Eruption

Hawaii, Alaska, US West Coast ing bebaya tsunami saiki sawise njeblug vulkanik Tonga
Hawaii, Alaska, US West Coast ing bebaya tsunami saiki sawise njeblug vulkanik Tonga
ditulis dening Harry Johnson

Jeblugan saiki minangka salah sawijining sing paling gedhe sajrone pirang-pirang dekade, miturut sawetara penilaian. Jeblugan kasebut minangka sing nomer loro ing seri letusan, kanthi siji liyane kacathet ing dina Jumuah.

Print Friendly, PDF & Email

Jeblugan ing jero banyu saka gunung geni Hunga Tonga-Hunga Haʻapai dumadi 40 mil ing sisih kidul pulo utama Tonga ing Tongatapu, nyebabake tsunami sing nyerang Tonga lan nyebabake sawetara negara liya, kalebu AS, ngetokake peringatan tsunami.

Swara gunung geni banter banget nganti keprungu adohe 500 mil.

"Swara gludhug banter" keprungu nganti tekan Fiji, negara pulo Pasifik liyane sing dumunung luwih saka 500 mil saka situs jeblugan, ujare pejabat.

Ing Selandia Anyar, layanan prakiraan cuaca lokal, Weather Watch, nglaporake manawa sawetara warga uga krungu swara bledosan "mung nggumunake", sanajan Selandia Anyar adohe luwih saka 1,400 mil saka Tonga.  

Jeblugan kasebut gedhe banget nganti katon kanthi jelas ing gambar sing dijupuk dening sawetara satelit sing ngubengi Bumi, kalebu US National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) GOES-West. 

Cuplikan ing media sosial nuduhake bledosan abu-abu raksasa sing munggah ing sadhuwure segara lan menyang langit. Gumpalan asap, gas, lan awu tekan dhuwure 12 mil, miturut Layanan Geologi Tonga. Awan awu uga dilaporake meh 440 mil, miturut sawetara laporan. 

Awu tiba ing ibukutha Tongan Nuku'alofa, miturut sawetara saksi - lan swara jeblugan kasebut dilaporake ing Pasifik Kidul.

Durung ana laporan babagan korban jiwa utawa karusakan properti. 

Tonga, Fiji, lan Vanuatu kabeh wis ngetokake tandha tsunami.

A advisory tsunami uga wis ditanggepi kanggo US West Coast, kalebu Negara California, Oregon, Washington, Hawaii lan Alaska, ing Pusat Peringatan Tsunami Nasional ing Palmer, Alaska, ngandika.

Ing 7.06 HST / 9.06 PST, penasehat kanggo Hawaii tetep, nanging pejabat Pertahanan Sipil Hawaii ujar manawa gelombang tsunami ing negara kasebut "saiki nyuda" nanging tetep dadi bebaya ing tingkat penasehat. Ora ana kerusakan sing kacathet nganti saiki.

Akeh pesisir lan pelabuhan ing California ditutup esuk iki amarga gelombang tsunami cilik wiwit berkembang.

Tsunami Advisory ing Efek kanggo; * CALIFORNIA, Pesisir saka The Cal./Mexico Border kanggo The Oregon/Cal. Border kalebu San Francisco Bay * OREGON, Pesisir saka The Oregon / Cal. Border kanggo The Oregon / Wash. Wates kalebu pesisir muara Kali Columbia * WASHINGTON, Pesisir njaba saka wates Oregon/Washington menyang Slip Point, pesisir muara Kali Columbia, lan pesisir Selat Juan de Fuca * BRITISH COLUMBIA, Pesisir lor lan Haida Gwaii, pesisir tengah lan lor-wétan. Pulo Vancouver, pesisir kulon njaba Pulo Vancouver, pesisir Selat Juan de Fuca * ALASKA TENGGARA, Pesisir njero lan njaba saka Border SM/Alaska nganti Cape Fairweather, Alaska (80 mil SE saka Yakutat) * ALASKA SELATAN LAN ALASKA PENINSULA, pesisir Pasifik saka Cape Fairweather, Alaska (80 mil SE saka Yakutat) nganti Unimak Pass, Alaska (80 mil NE saka Unalaska) * ALEUTIAN ISLANDS, Unimak Pass, Alaska (80 miles NE saka Unalaska) menyang Attu, Alaska kalebu Pribilof pulo

Badan Manajemen Darurat Nasional Selandia Baru ujar manawa ing pesisir lor lan wétan Pulo Lor bisa ndeleng "lonjakan sing ora bisa diramalake ing pesisir." Panguwasa ing negara bagian New South Wales, Australia ngandhani wong-wong supaya "metu saka banyu lan pindhah saka pinggir banyu sing langsung."

Jeblugan saiki minangka salah sawijining sing paling gedhe sajrone pirang-pirang dekade, miturut sawetara penilaian. Jeblugan kasebut minangka sing nomer loro ing seri letusan, kanthi siji liyane kacathet ing dina Jumuah. 

Print Friendly, PDF & Email

About penulis

Harry Johnson

Harry Johnson wis dadi editor tugas kanggo eTurboNews kanggo mroe saka 20 taun. Dheweke manggon ing Honolulu, Hawaii, lan asale saka Eropa. Dheweke seneng nulis lan nutupi warta.

Ninggalake Komentar