Klik kene kanggo nuduhake spanduk YOUR ing kaca iki lan mung mbayar kanggo sukses

Warta Breaking Travel budaya News wong Pariwisata News Wire Plancongan Trending Ukraine

Wunguné ing Wektu Perang

gambar duweni saka wikimedia commons
ditulis dening Max Haberstroh

Pelukis cerdik saka gambar sajarah lan genre, mujur nengen, lan potret, dheweke ngusir "realisme kritis" ing lenga ing kanvas.

Ing karyane, dheweke kanthi kendel nyoba nyedhaki bebener sabisa. Lukisan dheweke minangka testimoni pengalaman tempur dhewe ing Asia Tengah. Usahane kanggo nampilake medeni perang lan karusakan ngowahi lukisane dadi esai gambar sing asli, narik kawigaten lan semangat - dudu "swagger lan bravado militer" kaya sing dikandhakake dhewe, nanging semangat para pahlawan sing nandhang sangsara. paling ing wektu perang "lan saka brutalitas barbar para panguwasa sing njeblug bangsa menyang holocausts getih."

Ngadhepi warta saben dina babagan pati lan karusakan ing perang-ambruk Ukraina, kita bisa ngerteni pelukis sing diterangake dadi saksi kontemporer saka seri konflik lan perang, wiwit saka Afghanistan liwat Timur Tengah lan Afrika Lor, nganti Kaukasus lan - wiwit 2014 - Ukraina. Nanging, sanajan dheweke dudu coeval - babagan pesen sing nggumunake saka lukisane, dheweke mesthi!

Jenenge Vasily Vereshchagin. Dhèwèké lair tanggal 26 Oktober 1842, ing Cherepovets/Novgorod Governorate, Rusia, lan séda tanggal 13 April 1904. Luwih saka kemampuané minangka pelukis realisme sing nggumunake, dhèwèké unggul minangka sejarawan, etnolog lan geografi, panulis lan wartawan, lan, utamané, lelungan hasrat, panutup inter alias Balkan, Timur Tengah, Turkestan, Manchuria, India, Filipina, Jepang, Kuba, lan Amerika Serikat.

Ing paruh kapindho umure, Vereshchagin nganakake pameran 65 karyane, biasane ing Eropa Kulon lan Amerika Serikat.

Umpan balik umum akeh banget.

Yagene wong bener-bener ngapresiasi Vereshchagin? Ing buku ilustrasi "Vereshchagin," sing diterbitake ing 1987 ing "Leningrad Khudozhnik RSFSR," Andrei Lebedev lan Alexander Solodnikov nyedhiyakake wawasan sing luar biasa babagan ekspresi bebas sawise Gorbachev's Glasnost lan Perestroika: "Apa sing narik kawigaten wong ing lukisan Vereshchagin lan nggawe dheweke misuwur ing donya. iku, pisanan lan paling penting, gagasan kamardikan lan demokrasi sing dadi motto para inteligensia Rusia ing abad XIX lan dadi sumber inspirasi kanggo Vereshchagin.

Sanajan dheweke urip ing abad kaping 19, tema perang saka akeh karya seni 235 dheweke ora ilang apa-apa babagan pangeling-eling lan peringatan katartik: Padha nggegirisi, galvanizing kita kabeh luwih saka kita wis nandang gerah saka unthinkable: perang sing. wis bali menyang Eropah, nganti titik rattling kunci Rusty arsenals Perang Dingin ABC.

Vereshchagin umure udakara 25 taun nalika dheweke melu apa sing diarani "The Great Game", nggambarake persaingan abad kaping 19 antarane Rusia, Inggris, lan China ing Asia Tengah. Dheweke nyekseni pertumpahan getih sing ora sengaja ing perang antarane tentara Rusia lan prajurit Emirat Buchara. Ing Perang Russo-Turki babagan mardika Balkan saka penindasan Ottoman, Vereshchagin tatu nemen. Ing lukisanipun, piyambakipun ngukum "sawetara saka incompetence komandhan Russian lan lack of pengabdian" (saka "Vereshchagin" dening Lebedev lan Solodnikov).

Sawise dadi "Partisan Damai," dheweke ora bisa ngukum nasionalisme utawa chauvinisme.

 Ora ana sing ngomong yen topi kuningan militer ngrasakake bagean lukisan Vereshchagin sing paling nggegirisi, nyebabake masalah serius kanggo artis. Dhèwèké wis nyedhiakaké lukisané kanggo ngetokaké nggegirisi perang, sanajan patiné dhéwé ora tentrem. Vereshchagin bebarengan karo tuan rumahe, Laksamana Stepan Markarov, tiwas ing kapal penggedhe Rusia "Petropavlovsk", sing ditabrak loro ranjau nalika bali menyang Port Arthur (saiki Dalian / China) lan tenggelam tanggal 13 April 1904, nalika Perang Rusia-Jepang. (Rusia, sanajan dianggep unggul, kalah perang kasebut, saéngga nurturing mamang pisanan ing "Eropah" invincibility ing Asia).

Sayange, Vereshchagin luwih seneng nggunakake bakat kanggo nuduhake sisih padhang urip. Gaya uripe ora mung sedentary, lan dheweke bakal nuduhake predileksi karo wong liya kanggo lelungan ing saindenging jagad kanthi karep banget kanggo petualangan. Vereshchagin nulis, "Aku seneng srengenge sajrone uripku lan pengin nglukis sinar srengenge," ujare Vereshchagin, "nalika aku ndeleng perang lan ngomong apa sing dakkarepake, aku bungah amarga bisa ngabdi maneh ing srengenge. Nanging murka perang terus ngoyak aku" (saka Vasily Vereshchagin - Wikipedia). 

Pacifist lan novelis Austria-Bohemian Bertha von Suttner kenal karo Vereshchagin. Ing memoar dheweke kelingan kunjungan menyang salah sawijining pameran ing Wina, "Ing pirang-pirang lukisan, kita ora bisa nahan tangis medeni." Vereshchagin mangsuli: "Mungkin sampeyan percaya yen iki dibesar-besarkan? Ora, kasunyatane luwih nggegirisi (saka peaceinstitute.com). "

Lukisan pungkasan seri Vereshchagin "The Barbarians", kanthi judhul "Apotheosis of War" - ilustrasi sing surem saka piramida tengkorak manungsa. Dheweke ngerti kanvas kasebut minangka jinis sintesis saka serangan elek sing ditindakake dening despot Oriental Tamerlane ing Asia Tengah lan liyane. Pesen Vereshchagin banget politik, "Kanggo kabeh penakluk gedhe - kepungkur, saiki lan mbesuk." Koyone paralel karo perang saiki ing Ukraina ora bisa dadi luwih evocative.

Senadyan karya Leo Tolstoy "Perang lan Perdamaian" nyebabake Vereshchagin kanggo nggambarake sikap anti-perang sastra Tolstoy ing lenga ing kanvas, novel Tolstoy "Wunguné" sing ngalahake kabeh cathetan nalika diterbitake taun 1899. Urutan novel kasebut muncul setaun sabanjure. ing majalah bulanan Amerika, "Cosmopolitan," kanthi judhul diterjemahake kanthi bebas dadi "The Awakening." Dina iki awakening kanggo golek dalan kanggo tentrem!

Panjaluk "Sugeng Paskah" kita bisa uga luwih tulus saiki. Nanging bisa uga ora cocog yen ditujokake marang wong sing nandhang perang lan kekurangan. Kanggo wong-wong mau sing "seneng" wis nguripake menyang farce. Nanging isih ana Paskah, lan panglipur, lan panglipur swara ing tembung Gréja Wétan: "Christos voskrese / Kristus wis wungu." "Voistinu voskrese / Dheweke wis wungu, pancen."

Berita sing gegandhengan

About penulis

Max Haberstroh

Ninggalake Komentar

Share to...