Panjaluk suaka warga Kiribati minangka pengungsi perubahan iklim ditolak

Kribati
Kribati
ditulis dening editor

Ioane Teitiota, 37, ujar manawa dheweke nyoba uwal saka segara lan risiko lingkungan amarga pemanasan global ing negara Kiribati.

Print Friendly, PDF & Email

Ioane Teitiota, 37, ujar manawa dheweke nyoba uwal saka segara lan risiko lingkungan amarga pemanasan global ing negara Kiribati.

Kiribati, kanthi resmi Republik Kiribati, iku sawijining negara pulo ing Samudra Pasifik tropis tengah. Populasi permanen mung luwih saka 100,000 ing 800 kilometer persegi.

Warga Kiribati njaluk dadi pengungsi owah-owahan iklim nandhang pukulan ing dina Selasa sawise pengadilan Selandia Anyar ora gelem nglilani dheweke nantang keputusan sing nolak suaka.

Nanging Pengadilan Tinggi Selandia Baru ing Auckland mutusake manawa pratelan kasebut ora cocog karo kritéria hukum, kayata wedi dianiaya utawa ancaman marang uripe.

Kehakiman John Priestly nyebat novel tawaran kasebut nanging salah arah, lan netepi keputusan asli dening pengadilan imigrasi.

"Kanthi bali menyang Kiribati, dheweke ora bakal nandhang pelanggaran sing terus-terusan lan sistemik saka hak asasi manungsa kayata hak urip ...

Imigran sing ngluwihi ijine, Teitiota, sing teka ing Selandia Baru ing taun 2007 lan duwe anak telu sing lair ing kana, saiki bakal dideportasi kajaba dheweke njaluk banding menyang pengadilan sing luwih dhuwur.

Pengacara Teitiota, sing ora kasedhiya kanggo menehi komentar, ujar manawa undang-undang pengungsi Selandia Baru wis ketinggalan jaman.

Pratelan status pengungsi kasebut nyatakake kepiye pasang surut nglanggar tembok laut lan mundhake segara ngobati banyu ngombe, mateni panen lan banjir omah.

Negara pulo Pasifik Kidul sing cendhèk ing Kiribati nduwèni populasi luwih saka 100,000, nanging dhuwuré rata-rata 2 m. (6-1/2 ft) ing sadhuwure segara ndadekake negara iki minangka salah sawijining negara sing paling rentan kanggo mundhake banyu lan efek owah-owahan iklim liyane.

Selandia Anyar lan Australia, loro negara paling maju ing Pasifik Kidul, wis nolak telpon kanggo ngganti aturan imigrasi kanggo wong Pasifik terlantar dening owah-owahan iklim.

Kiribati, bagéan saka tilas koloni Inggris Gilbert lan Ellice Islands, dumadi saka 32 atol lan pulo karang, straddling Equator separo antarane Australia lan Hawaii lan nyebar liwat 3.5 yuta km persegi (2 yuta mil persegi) segara.

Wis tuku tanah ing Fiji kanggo tuwuh panganan lan mbangun situs pemukiman sing potensial kanggo wong sing terlantar amarga mundhake segara. Iku nyoba kanggo menehi wong skills kanggo dadi luwih atraktif minangka imigran, pendekatan disebut "migrasi karo kamulyan".

Print Friendly, PDF & Email

About penulis

editor

Pemimpin editor kanggo eTurboNew yaiku Linda Hohnholz. Dheweke adhedhasar ing HQ eTN ing Honolulu, Hawaii.