Link Anyar Antarane Kualitas Sperma lan Panggunaan Ponsel

ditulis dening editor

Ponsel saiki ana ing endi wae, kanthi para ahli terus-terusan mbantah babagan pro lan kontra piranti kasebut. Nanging apa ponsel bisa mengaruhi kesuburan lanang? Para ilmuwan saka Universitas Nasional Pusan, Korea, bubar mriksa riset babagan hubungan antara konsentrasi sperma, daya tahan, lan motilitas lan panggunaan ponsel. Asil kasebut, konsisten ing data in vivo lan in vitro, dadi peringatan kanggo pangguna ponsel lanang sing pengin njaga kualitas sperma.       

Print Friendly, PDF & Email

Ponsel wis sukses nggawa jagad iki luwih cedhak, nggawe urip bisa ditoleransi sajrone wektu sing angel banget. Nanging ponsel uga duwe kekurangan. Padha bisa duwe efek negatif ing kesehatan. Iki amarga ponsel ngetokake gelombang elektromagnetik radiofrequency (RF-EMWs), sing diserap dening awak. Miturut meta-analisis saka 2011, data saka panaliten sadurunge nuduhake yen RF-EMW sing dipancarake dening ponsel ngrusak kualitas sperma kanthi nyuda motilitas, daya tahan, lan konsentrasi. Nanging, meta-analisis iki duwe sawetara watesan, amarga jumlah data in vivo sing sithik lan dianggep model ponsel sing saiki wis ketinggalan jaman.

Ing upaya kanggo nggawa asil sing luwih anyar ing meja, tim peneliti sing dipimpin dening Asisten Profesor Yun Hak Kim saka Universitas Nasional Pusan, Korea, nindakake meta-analisis anyar babagan efek potensial ponsel ing kualitas sperma. . Dheweke nyaring 435 studi lan cathetan sing diterbitake antarane 2012 lan 2021 lan nemokake 18 - nyakup total 4280 conto - sing cocog kanggo analisis statistik. Makalah kasebut kasedhiya online tanggal 30 Juli 2021 lan diterbitake ing Volume 202 Riset Lingkungan ing Nopember, 2021.

Sakabèhé, asil nuduhake yen panggunaan ponsel pancen ana hubungane karo motilitas, daya tahan, lan konsentrasi sperma sing suda. Temuan kasebut luwih apik tinimbang saka meta-analisis sadurunge amarga analisis subkelompok data sing luwih apik. Aspek penting liyane sing diteliti para peneliti yaiku yen wektu paparan sing luwih dhuwur kanggo ponsel ana hubungane karo kualitas sperma sing luwih murah. Nanging, dheweke nemokake manawa nyuda kualitas sperma ora ana hubungane karo wektu pajanan-mung kanggo paparan ponsel dhewe. Ngelingi asil konsisten ing data in vivo lan in vitro (sperma kultur), Dr. Kim ngelingake yen "Panganggo ponsel lanang kudu ngupayakake nyuda panggunaan ponsel kanggo nglindhungi kualitas sperma."

Ngerti manawa jumlah pangguna ponsel bakal saya tambah akeh ing mangsa ngarep, mula saiki kudu nimbang paparan RF-EMW minangka salah sawijining faktor sing nyebabake nyuda kualitas sperma ing populasi lanang. Kajaba iku, ndeleng kepiye teknologi berkembang kanthi cepet, Dr. Kim ujar manawa "panliten tambahan bakal dibutuhake kanggo nemtokake efek paparan EMW sing dipancarake saka model ponsel anyar ing lingkungan digital saiki." Intine, yen sampeyan kuwatir babagan kesuburan sampeyan (lan kemungkinan aspek kesehatan liyane), bisa uga dadi ide sing apik kanggo mbatesi panggunaan ponsel saben dina.

 

Print Friendly, PDF & Email

About penulis

editor

Pemimpin editor kanggo eTurboNew yaiku Linda Hohnholz. Dheweke adhedhasar ing HQ eTN ing Honolulu, Hawaii.

Ninggalake Komentar