Kabar Kawat

Wabah norovirus lan penyakit gastrointestinal sing ana gandhengane karo kerang mentah

ditulis dening editor

Badan Kesehatan Umum Kanada kerja sama karo mitra kesehatan umum federal lan provinsi, Pusat Kontrol lan Pencegahan Penyakit Amerika Serikat (US CDC), lan Administrasi Pangan lan Narkoba AS kanggo neliti wabah norovirus lan penyakit gastrointestinal sing nglibatake limang provinsi: Inggris Columbia, Alberta, Saskatchewan, Manitoba lan Ontario. Wabah katon wis rampung lan penyelidikan wabah wis ditutup.

Temuan investigasi nemtokake konsumsi kerang mentah saka British Columbia minangka sumber wabah kasebut. Akibaté, sawetara wilayah panen tiram ing British Columbia sing ana gandhengane karo wabah ditutup minangka bagean saka penyelidikan.

Badan Inspeksi Pangan Kanada (CFIA) ngetokake sawetara pengeling-eling panganan ing wulan Februari, Maret, lan April. Pranala menyang saben kelingan panganan sing ana gandhengane karo penyelidikan iki bisa ditemokake ing pungkasan kabar kesehatan umum iki.

Penyelidikan wabah minangka pangeling penting kanggo wong Kanada lan bisnis manawa kerang mentah bisa nggawa kuman sing mbebayani sing bisa nyebabake penyakit bawaan panganan yen ora ditangani lan dimasak kanthi bener sadurunge dikonsumsi.

Ringkesan Investigasi

Secara total, 339 kasus norovirus lan penyakit gastrointestinal sing dikonfirmasi dilaporake ing provinsi ing ngisor iki: British Columbia (301), Alberta (3), Saskatchewan (1), Manitoba (15) lan Ontario (19). Wong lara antara pertengahan Januari lan awal April 2022, lan ora ana sing tiwas.

Sawetara wilayah panen tiram ing British Columbia sing ana gandhengane karo penyakit nalika wabah ditutup minangka bagean saka penyelidikan. CFIA ngetokake sawetara pengeling-eling panganan ing wulan Februari, Maret, lan April. Kanggo informasi luwih lengkap babagan produk sing dieling-eling, hubungi situs web Pangeling-eling lan Peringatan Keamanan Pemerintah Kanada.

CDC AS uga nyelidiki wabah norovirus multistate sing ana gandhengane karo kerang mentah saka British Columbia.

Sapa sing paling beresiko

Penyakit gastrointestinal akut kayata penyakit norovirus umum ing Amerika Utara lan nular banget, nyebabake kabeh kelompok umur. Nanging, wanita ngandhut, wong sing duwe sistem kekebalan sing kompromi, bocah cilik lan wong tuwa duwe risiko ngalami komplikasi sing luwih serius, kayata dehidrasi.

Apa sing kudu sampeyan lakoni kanggo nglindhungi kesehatan

Tiram mentah sing kena infeksi norovirus bisa katon, mambu lan rasa normal. Praktek nangani panganan sing aman ing ngisor iki bakal nyuda resiko nandhang lara:

• Aja mangan, nggunakake, ngedol, utawa ngawula sembarang kerang recalled.

• Aja mangan tiram mentah utawa kurang masak. Masak tiram nganti suhu internal 90° Celsius (194° Fahrenheit) paling sethithik 90 detik sadurunge dipangan.

• Buang sembarang kerang sing ora mbukak nalika masak.

• Mangan oysters langsung sawise masak lan refrigerate turahan.

• Tansah misahake kerang mentah lan masak supaya ora kontaminasi silang.

• Aja nggunakake piring utawa piranti sing padha kanggo kerang mentah lan masak, lan wisuh counter lan utensils nganggo sabun lan banyu anget sawise preparation.

• Cuci tangan nganggo sabun sadurunge lan sawise mangan panganan. Pesthekake ngresiki lan ngresiki papan pemotong, counter, lading lan piranti liyane sawise nyiyapake panganan mentah.

Norovirus bisa ditularake dening wong sing lara lan bisa urip kanthi tingkat klorin sing relatif dhuwur lan suhu sing beda-beda. Praktek ngresiki lan disinfeksi minangka kunci kanggo nyegah penyakit liyane ing omah sampeyan.

• Ngresiki permukaan sing kontaminasi kanthi sak tenane, lan disinfeksi nggunakake pemutih klorin, utamane sawise kedadeyan penyakit.

• Sawise muntah utawa diare, langsung copot lan cuci sandhangan utawa linen sing bisa kena virus (nggunakake banyu panas lan sabun).

• Yen sampeyan wis didiagnosis penyakit norovirus utawa penyakit gastrointestinal liyane, aja nyiyapake panganan utawa ngombe omben-omben kanggo wong liya nalika sampeyan ngalami gejala, lan sajrone 48 jam pisanan sawise pulih.

gejala

Wong sing nandhang lara norovirus biasane ngalami gejala gastroenteritis sajrone 24 nganti 48 jam, nanging gejala kasebut bisa diwiwiti 12 jam sawise paparan. Penyakit kasebut asring diwiwiti kanthi tiba-tiba. Sanajan wis lara, sampeyan isih bisa kena infeksi maneh dening norovirus.

Gejala utama penyakit norovirus yaiku:

• diare

• mutahke (bocah biasane ngalami muntah luwih akeh tinimbang wong diwasa)

• mual

• kram weteng

Gejala liyane bisa uga kalebu:

• mriyang sedheng

• sirah

• hawa adhem

• nyeri otot

• lemes (rasa umum kesel)

Umume wong rumangsa luwih apik sajrone sedina utawa rong dina, kanthi gejala bisa dirampungake dhewe, lan ora ngalami efek kesehatan jangka panjang. Kaya penyakit sing nyebabake diare utawa muntah, wong sing lara kudu ngombe cairan sing akeh kanggo ngganti cairan awak sing ilang lan nyegah dehidrasi. Ing kasus sing abot, pasien kudu dirawat ing rumah sakit lan diwenehi cairan intravena. Yen sampeyan duwe gejala norovirus sing abot, takon karo panyedhiya kesehatan.

Apa sing ditindakake Pemerintah Kanada

Pamrentah Kanada duwe komitmen kanggo keamanan panganan. Badan Kesehatan Umum Kanada mimpin penyelidikan kesehatan manungsa babagan wabah lan rutin kontak karo mitra federal lan provinsi kanggo ngawasi lan njupuk langkah kolaborasi kanggo ngatasi wabah.

Health Canada nyedhiyakake penilaian risiko kesehatan sing gegandhengan karo panganan kanggo nemtokake manawa ana zat utawa mikroorganisme tartamtu nyebabake risiko kesehatan kanggo konsumen.

CFIA nganakake investigasi keamanan pangan babagan kemungkinan sumber pangan saka wabah. CFIA uga ngawasi biotoksin ing kerang ing wilayah panen lan tanggung jawab kanggo ndhaptar lan mriksa pabrik pangolahan iwak lan kerang. CFIA bisa menehi rekomendasi supaya situs utawa wilayah sing kena pengaruh dibukak utawa ditutup adhedhasar informasi epidemiologis, asil tes sampel lan/utawa informasi wilayah panen sing relevan.

Fisheries and Oceans Canada tanggung jawab kanggo mbukak lan nutup wilayah panen kerang, lan ngetrapake penutupan miturut wewenang Undhang-undhang Perikanan lan Manajemen Peraturan Perikanan sing Kontaminasi.

Ing Program Sanitasi Kerang Kanada, Lingkungan lan Perubahan Iklim Kanada ngawasi sumber polusi lan kahanan sanitasi ing perairan sing tuwuh kerang.

Pamrentah Kanada bakal terus nganyari wong Kanada amarga informasi anyar sing ana gandhengane karo penyelidikan iki kasedhiya.

Print Friendly, PDF & Email

Berita sing gegandhengan

About penulis

editor

Pemimpin editor kanggo eTurboNew yaiku Linda Hohnholz. Dheweke adhedhasar ing HQ eTN ing Honolulu, Hawaii.

Ninggalake Komentar