Warta Breaking Travel Plancongan Bisnis Tujuan Education Warta Pamrentah Industri Hospitality News wong Pariwisata News Wire Plancongan Uganda

Tribute kanggo ahli zoologi Christine Dranzoa kanthi akar Pariwisata Uganda

saka program pemakaman resmi - gambar duweni T.Ofungi
ditulis dening Tony Ofungi - eTN Uganda

Tanggal 28 Juni 2022, Prof. Christine Dranzoa, 55, Wakil Rektor Universitas Muni ing wilayah West Nile ing Uganda, tilar donya.

Ing tanggal 28 Juni 2022, Profesor Christine Dranzoa, 55, Wakil Rektor Universitas Universitas Muni ing wilayah West Nile ing Uganda, tilar donya ing Rumah Sakit Rujukan Nasional Mulago ing Kampala sawise lara sing ora dingerteni.  

Lair tanggal 1 Januari 1967, ing dhusun paling adoh ing distrik Adjumani saiki (biyèné bagéan saka distrik Moyo), Dranzoa wungu saka jurang kasangsaran kanggo pindhah menyang universitas ing nguber kaunggulan akademisi ing ngendi dheweke ngrampungake impene kanggo miwiti. universitas pisanan ing wilayah Nil kulon.

Minangka Staff anyar karo Pariwisata Uganda Papan, panulis iki pisanan ketemu Profesor Dranzoa ing lokakarya umum ing 1996 diatur dening Otoritas Margasatwa Uganda (banjur Taman Nasional Uganda) ing ngendi dheweke lan almarhum Dr. Eric Edroma nampilake makalah babagan sejarah taman nasional ing Uganda sing paling mungkin minangka pengetan. dina Pariwisata Sedunia.

Pertemuan sabanjure yaiku ing taun 2010 nalika wakil saka sawetara disiplin ilmu akademis diundang ing bengkel liyane ing Fort Motel, kutha Fort Portal ing Uganda kulon, ing ngendi dheweke pisanan ngumumake rencana kanggo universitas anyar ing Nil Kulon lan mimpin tim kanggo ngunjungi sawetara proyek menyang ningkatake mata pencaharian para wanita ing saubengé Taman Nasional Hutan Kibale kalebu kerajinan lan peternakan tawon.

Nalika bali menyang Kampala ing omah ing Universitas Makerere, dheweke menehi conto krim kosmetik shea butter organik sing tambah nilai sing diprodhuksi dening wanita ing West Nile, sing nganti saiki kasedhiya ing sawetara toko kosmetik.

Reuni lelungan global World Travel Market London bali! Lan sampeyan diundang. Iki minangka kasempatan sampeyan kanggo nyambung karo profesional industri liyane, jaringan peer-to-peer, sinau wawasan sing penting lan entuk sukses bisnis mung 3 dina! Register kanggo ngamanake panggonan sampeyan dina iki! bakal ditindakake wiwit 7-9 November 2022. Register saiki!

Ing taun-taun awal dheweke, nyritakake masa kanak-kanake, Dranzoa nganggo gaya urip "cow-girlish" ing ngendi dheweke seneng angon sapi lan wedhus kulawarga, kerja sing biasane ditindakake dening bocah lanang, sing ndadekake dheweke tatu ing lambe saka tendhangan sing ditampa saka a sapi nalika dheweke milking iku.   

Sekolah dhasare - Maduga Moyo Girls - adoh banget saka omahe, nalika asring muni gong sekolah, biasane pelek ban sing karat, dheweke mlayu menyang sekolah tanpa alas kaya kanca-kancane lan sinau aksara kanthi nggambar. wedhi nganggo driji gundhul. 

Ing wisma, saben bocah duwe kebon kanggo nyirami ing wayah esuk saliyane tugas rutin kayata nggiling sorghum, singkong utawa (simsim) wijen. Mama Waiya, ibune, nggawe manawa dheweke ora nyimpen kentang manis saka jamuan bengi sadurunge mangkat sekolah supaya dheweke bisa konsentrasi ing kelas.

Sapi awis kulawarga wis mama mlebu lan metu saka sel penjara

Minangka cara kanggo njaluk biaya sekolah, kulawarga padha dodolan bahan pangan lan bocah-bocah wadon gabung karo ibune nggawe bir lokal (kwete). Brew iki didol ing bolongan ngombé lokal (joint) disebut Maringo. Kaya larangan ing taun 1920-an lan 30-an ing AS, nggawe bir lokal ora sah miturut "Undhang-undhang Enguli" sing nglarang nggawe alkohol ing omah. Amarga perdagangan iki minangka sapi awis kulawarga, mama Waiya mlebu lan metu saka sel polisi.

Taun 70-an minangka periode geger ing Uganda ing ngendi barang-barang penting kayata sabun, gula, lan uyah ana kekurangan ing rezim kediktatoran Idi Amin nalika negara kasebut dadi negara pariah sawise sanksi ekonomi saka komunitas internasional. Christine lan sedulur-sedulure asring mlebu lan metu sekolah kudu ngantri barang-barang penting ing pasar saben ibu lara.

Diturunake saka ibune, Christine minangka Katolik sing taat lan sinau katekismus, lan bareng-bareng ndedonga nalika digiling wiji wijen dadi tempel ing watu nggiling. Dheweke unggul ing kelas lan dheweke entuk beasiswa kanggo nerusake sekolah menengah ing Sekolah Menengah Sacred Heart ing distrik Gulu, nyuda beban finansial kanggo kulawarga. 

Pendidikan dheweke diselani ing taun 1979 dening "perang pembebasan" nalika Idi Amin diusir saka kuwasa dening wong buangan Uganda sing didhukung dening Pasukan Tanzania. Iki meksa sawetara West Nilers saka ngendi Idi Amin dipuji kanggo mlayu menyang Sudan, kalebu Christine lan wong tuwane, amarga wedi karo reaksi saka "pembebas".

Ora bakal njupuk jawaban ora

Nalika kulawarga bali ing 1980, Christine bali kanggo nerusake sinau nanging beasiswa ora kasedhiya. Pemberontakan sing terus-terusan meksa kulawarga kasebut mlayu menyang pengasingan. Ora kuwatir, Christine mutusake kanggo njupuk risiko lan bali menyang sinau lan ngganggu wong tuwane supaya dheweke bali. Ketekunan dheweke entuk bathi, lan wong tuwane mbalekake dheweke menyang Pusat Paroki Katolik Moyo sing aman, ing ngendi sawijining pastor karo Misionaris Comboni nawarake kanggo mbayar sinau nganti dheweke lulus sekolah menengah.

Dheweke banjur gabung karo Universitas Makerere ing taun 1984 kanthi beasiswa pemerintah Uganda, lulus kanthi gelar Sarjana Ilmu Zoologi lan pungkasane entuk gelar Ph.D. ing Zoologi ing universitas sing padha ing 1994 ing antarane prestasi liyane ing sawetara disiplin saka tata kelola perusahaan, katrampilan sosial ing Universitas Makerere Yayasan Rockefeller, Biologi Konservasi (Universitas Illinois, USA) Perencanaan Proyek, lan liya-liyane. Dheweke uga dadi pemeriksa eksternal ing Universitas Sains lan Teknologi Mbarara, Uganda Kulon, lan Departemen Manajemen Margasatwa Universitas Moi, Nairobi, Kenya. Kajaba iku, dheweke mriksa sawetara jurnal internasional lan entuk lan ngawasi sawetara hibah sing ngasilake sawetara riset lan lulusan sing berkualitas.  

Ing penghormatan pribadi sing diterbitake ing Daily Monitor lokal, Asega Aliga, bankir investasi lan ahli strategi global babagan pangembangan bisnis lan kabijakan umum Pan-Afrika, ujar babagan don sing tiba: "Prestasi pribadine mung bisa luwih dihargai yen katon saka kasunyatan. dheweke wungu saka Desa Adoa ing Moyo, bagean pinggiran negara Afrika cilik sing dikurung tanah adoh saka ibukutha kanthi kasempatan cilik kanggo [a] pendhidhikan sing layak, apamaneh dadi profesor zoologi.

A ngimpi kawujud munggah saka bumi

Dheweke ninggalake Universitas Makerere ing 2010 minangka Wakil Direktur, Sekolah Pasinaon Pascasarjana, Universitas Makerere, kanggo nepaki impene nggawe Universitas Muni kanthi pinjaman lunak pemerintah-ka-pemerintah sing dirundingake $30 yuta saka Korea Selatan kanggo mbiayai pembangunan infrastruktur kanggo pemula. institusi.  

Nalika mirsani semangat ing ekspresi sing adoh, Aliga kandha, "Ing kabeh diskusi iki, sorotan ing pasuryan Prof. Dranzoa lan kekuwatane gerakane nalika dheweke nerangake poin-poin dheweke nggawe aku ora mangu-mangu yen dheweke minangka wanita ing misi. lan ora ana tantangan sing ora bakal ditindakake dheweke sajrone nggoleki. Dheweke kesengsem amarga Prof. Dranzoa wis kerja bareng karo panguwasa pemerintah lokal, pimpinan sipil, lan komunitas lokal kanggo nggawe model sing bakal njamin universitas kasebut diwenehi tanah sing akeh banget ing paling ora 5 kabupaten ing Nil Kulon supaya bisa ngadeg. saka macem-macem sekolah perdagangan, tetanèn, teknik, hukum, lan sapiturute, ing sisih kulon Nil saliyane kampus utama ing Muni ing Arua.

Tanah kasebut uga bakal menehi kesempatan kanggo ekspansi ing mangsa ngarep lan kemitraan potensial kanggo usaha komersial sing ngasilake penghasilan kanggo entuk manfaat saka universitas, kanthi saben kampus sekolah, pembangunan bakal entuk manfaat saka komunitas universitas kalebu ningkatake mata pencaharian ekonomi masyarakat lokal.

Minangka Wakil Rektor Universitas Muni, dheweke nampa penghargaan medali emas saka Presiden Uganda, Yang Mulia Jenderal Yoweri T. Kaguta Museveni, ing taun 2018 kanggo ngurmati kontribusi sing luar biasa lan pinunjul kanggo pangembangan Uganda.

Sanajan dheweke ora nate omah-omah utawa duwe anak biologis sing dikenal, dheweke dadi ibu lan wanita poster kanggo bocah wadon kasebut kanggo atusan sponsor anak sing rawan lan terpinggirkan ing pendidikan. Dheweke teka saka wilayah sing ngadhepi penaklukan ing jaman kolonial saka Mahdist Sudan ing taun 1880-an - Emin Pashas, ​​garnisun ing Fort Dufile - dikuwasani dening Belgia Kongo ing Lador Enclave, sing bali menyang Uganda ing pemerintahan Inggris nalika Perang Donya I ing 1914. Nglawan kabeh rintangan lan perang ing jamane, Profesor Christine Dranzoa mbedakake awake dhewe kanthi ngabdiake uripe kanggo nggayuh pendhidhikan kanggo awake dhewe lan kanggo rakyate, uwal saka kuk mlarat lan keterbelakangan.

Urip lan warisan bakal terus urip amarga dheweke nandur wiji ing kabeh siswa sing pendhidhikane banget pengaruhe kanthi cara siji utawa liyane.  

Makili Presiden ing pemakaman, Her Excellency Vice President of Uganda, Jessica Alupo, ing eulogy dheweke ngurmati almarhum minangka pekerja keras, pilar pendhidhikan, pendhidhikan sosial, lan kontributor utama kanggo panyiapan lan pangembangan Universitas Muni watara sepuluh taun. biyen.

Ing memoriam

Saperangan usulan-usulan kanggo immortalize Dranzoa kalebu jeneng dalan kanggo sekolah sawise dheweke, utawa bangunan, utawa malah sculpting reca ing mirip dheweke ing universitas. Kacathet ana proposal dening Williams Anyama, Ketua Dewan Lokal 5, distrik Moyo, sing mréntahaké kanggo pamaréntah Uganda kanggo nyiyapake "The Professor Christine Dranzoa Education Trust Dana" kanggo bocah wadon kanggo nerusake warisan.

Penghargaan liyane sing cocog kanggo direktur film, mbok menawa Mira Nair, ngarahake film sing didedikake kanggo matriarch akademisi saka West of The Nile iki. Kanthi rekaman trek sing nyengsemake nalika nyutradarai film unggulan Uganda kayata "Mississippi Masala" taun 1991 sing dibintangi Denzel Washington lan 2016, Disney "Ratu Katwe" sing dibintangi David Oyelowo lan Lupita Nyong'o, siji ora kudu katon adoh banget kanggo ngasilake. film kuwi.  

"Kita ngaturake dheweke marang Gusti supaya nampa lan menehi ganjaran kanggo karya apik sing wis ditindakake ing negara iki liwat universitas iki lan tugas liyane," ujare Uskup Sabino Ocan Odoki saka Keuskupan Arua nalika khutbah ing misa pemakaman tanggal 6 Juli. 2022, sadurunge Profesor Dranzoa disarèkaké ing Misi Katolik Moyo. "Muga-muga dheweke tangi karo para malaikat."

Berita sing gegandhengan

About penulis

Tony Ofungi - eTN Uganda

langganan
Menehi saran saka
tamu
0 komentar
Umpan Balik Inline
Ndeleng kabeh komentar
0
Bakal seneng pikirane, mangga komentar.x
()
x
Share to...