Janji Senyawa Antikanker Anyar

ditulis dening editor

Kanker minangka salah sawijining panyebab utama pati ing pirang-pirang negara lan dadi beban sing luwih gedhe ing masyarakat. Salah sawijining tantangan utama ngembangake terapi kanggo nglawan penyakit sing mateni iki yaiku obat-obatan kudu target sel kanker sacara eksklusif lan duwe efek samping sing sithik. Ing antarane akeh senyawa kandidat sing saiki diteliti, kombinasi boron dipyrromethene (BODIPY) karo metal-organic macrocycles (MOCs) lan metal-organic frameworks (MOFs) nuduhake potensial gedhe ora mung kanggo nglawan kanker kanthi efektif, nanging uga mbantu peneliti ngerti penyakit luwih apik.   

Print Friendly, PDF & Email

Ing artikel review anyar sing diterbitake ing Koordinasi Chemistry Reviews, tim ilmuwan sing dipimpin dening Profesor Chang Yeon Lee lan Gajendra Gupta saka Incheon National University, Korea, ngrembug babagan evolusi lan kemajuan anyar ing bidang MOC lan MOF berbasis BODIPY, kanthi fokus ing peran potensial senyawa minangka obat antikanker lan alat kanggo riset kanker. Artikel kasebut nerangake macem-macem kaluwihan lan sinergi senyawa kasebut karo teknik medis liyane lan uga ngatasi alangan utama kanggo aplikasi sing nyebar.

Dadi, apa bahan kasebut lan apa sing nggawe kombinasi sing apik? MOC lan MOF minangka komplek logam sing dadi platform serbaguna sing fungsionalitas anyar bisa gampang dikenalake liwat modifikasi. Loro-lorone digunakake ing biomedicine lan wis nuduhake potensial minangka agen antikanker kanthi selektivitas sing apik. Nanging, nalika BODIPY digunakake ing MOC utawa MOF, sifat fotofisik saka senyawa sing diasilake bisa disetel kanthi apik kanggo entuk efek sing beda-beda.

Kaping pisanan, kompleks adhedhasar BODIPY minangka agen fotosensitisasi sing apik kanggo terapi fotodinamik, ing ngendi obat diaktifake kanthi cahya kanggo ngrusak sel target. Nalika digabungake karo MOC utawa MOF, khasiat kompleks kasebut minangka obat antikanker mundhak. Kapindho, kompleks adhedhasar BODIPY sensitif marang keasaman (pH) medium. Amarga tumor ganas tartamtu cenderung duwe pH sing luwih murah (asam), senyawa kasebut bisa direkayasa luwih lanjut supaya bisa target sel kanker ing awak kanthi nggunakake mekanisme iki. Pungkasan, nanging paling ora, sifat fluoresensi MOC lan MOF bisa disesuaikan supaya posisi ing sel bisa gampang dilacak nggunakake teknik mikroskop fluoresensi. "Gampang banget lokalisasi obat MOC / MOF berbasis BODIPY ing sel kanker sing diobati bakal mbantu ahli biologi molekular lan sel ngerti mekanisme tumindak molekul kasebut nglawan kanker," jelas Prof. Lee.

Senadyan sawetara watesan saka MOCs / MOF sing adhedhasar BODIPY, kayata sintesis sing mbutuhake wektu lan pemahaman sing ora lengkap babagan keracunan, senyawa kasebut bisa dadi pemain kunci ing perang nglawan kanker. "MOC lan MOF sing dirancang karo BODIPY duwe kabeh fitur penting sing dibutuhake kanggo dadi calon obat antikanker sing cocog," ujare Prof. Gupta. Priksa manawa kanggo njaga molekul-molekul canggih iki lan keajaiban sing bisa ditindakake ing jagad terapi lan riset kanker.

Print Friendly, PDF & Email

About penulis

editor

Pemimpin editor kanggo eTurboNew yaiku Linda Hohnholz. Dheweke adhedhasar ing HQ eTN ing Honolulu, Hawaii.

Ninggalake Komentar