Klik kene kanggo nuduhake spanduk YOUR ing kaca iki lan mung mbayar kanggo sukses

Warta Breaking Travel negara | wilayah angkara Warta Pamrentah News Pariwisata News Wire Plancongan Uganda

Sing Disangka Pembunuh Simpanse Uganda Bisa Dipenjara Urip

Gambar duweni Asosiasi Konservasi Hutan Bugoma
ditulis dening Tony Ofungi - eTN Uganda

Otoritas Margasatwa Uganda (UWA) wis ndhaptar terobosan ing penyelidikan lan penahanan para pemburu sing diduga mateni 2 simpanse ing Hutan Bugoma lan Suaka Margasatwa Kabwoya kanthi penahanan pimpinan cincin sing dicurigai Yafesi Baguma, umur 36 taun.

Yafesi Baguma minangka pemburu kondhang sing kondhang amarga wis dicekel sawise penahanan kanca-kancane wulan kepungkur. Dheweke wis ana ing dhaptar penjahat sing dicurigai minangka bagean saka 5 wong sing mateni 2 simpanse ing September 2021.

Iki nderek panemuan nggegirisi 2 simpanse sing ditemokake dening tim patroli saka Asosiasi Konservasi Hutan Bugoma (ACBF) tanggal 27 September 2021, nalika ngevaluasi degradasi sing disebabake dening penebang kayu.

Operasi kasebut ditindakake kanggo nemokake Baguma tanggal 10 Januari 2022, sing diakhiri kanthi sukses penahanan, ngetutake tip intelijen lan operasi gabungan dening penjaga UWA lan polisi Uganda. Baguma ditemokake ing desa Kakindo ing kecamatan Kakumiro, 104 km saka Suaka Margasatwa Kabwoya sing dheweke mlayu 4 wulan kepungkur sawise mateni 2 simpanse kasebut. Baguma wis nilar omahe ing desa Nyaigugu, paroki Kimbugu, kecamatan Kabwoya, kabupaten Kikuube. Tanggal 27 September 2021, Baguma lan 3 liyane - Nabasa Isiah, 27 taun; Tumuhairwa John, 22 taun; lan Baseka Eric, 25 taun - diduga wis mateni 2 simpanse kasebut. 3 kasebut ditahan ing hubungane karo kasus sing padha.

Miturut pratelan sing ditanggepi Manajer Komunikasi UWA, Bashir Hangi, tanggal 10 Januari 2022, "Baguma saiki diangkut menyang Stasiun Pusat Kampala saka ngendi dheweke bakal diajokake ing Pengadilan Utilitas, Standar lan Margasatwa lan didakwa kanthi mateni ilegal spesies sing dilindhungi. UWA bakal terus nggoleki tersangka sing isih ana, supaya 5 kasebut digawa menyang pengadilan kanggo njawab tuduhan kasebut. Undhang-undhang Margasatwa 2019 nyedhiyakake ukuman seumur hidup utawa denda 20 milyar Uganda shillings kanggo kejahatan nglawan mateni spesies sing kaancam.

Nanging, misteri isih nutupi matine gajah alas enom sing ditemokake mati ing wilayah alas ing tanggal 28 Agustus 2021, katon kurus amarga dipindhah saka habitat asline.

Jembaré 41,144 hektar Bugoma Forest wis dadi subyek kontroversi wiwit Kerajaan Bunyoro Kitara nyewakake alas 5,779 hektar menyang Hoima Sugar Limited kanggo tuwuh tebu ing wulan Agustus 2016.

Ahli lingkungan wis perang hukum karo Kerajaan Bunyoro lan Otoritas Pengelolaan Lingkungan Nasional (NEMA) amarga cepet-cepet nerbitake sertifikat Penilaian Dampak Lingkungan lan Sosial (ESIA) menyang Gula Hoima tanpa proses, kalebu pangrungon umum sing nyatakake larangan COVID-19.

Tekanan tanpa henti saka kelompok advokasi wis rampung ing Kehakiman Musa Ssekaana, Kepala Divisi Sipil Pengadilan Tinggi ing Kampala, mundur tanggal 8 Desember 2021, saka sidang kanggo kasus paling anyar sing diajokake dening Agen Sumber Daya Afrika (RRA), Uganda Environment Shield , lan Uganda Law Society nglawan Gula Hoima, NEMA, lan liya-liyane sing nduweni hak kanggo ngresiki energi lan setelan lingkungan sing sehat.

Iki nyebabake keplok saka para aktivis sing nganakake konferensi pers nuntut pemugaran alas sing rusak. Iki kalebu Climate Action Network Uganda (CANU), Association for The Conservation of Bugoma Forest (ACBF), Africa Institute for Energy and Governance (AFIEGO), National Association of Professional Environmentalists (NAPE), Water and Environment Media Network (WEMNET), Jane. Goodall Institute, Association of Uganda Tour Operators (AUTO), Tree Talk Plus, Association of Scouts of Uganda, Inter-Generational Agenda on Climate Change (IGACC), lan Climate Desk Buganda Kingdom. Aktivis Perubahan Iklim, Vanesa Nakate, anyar saka KTT COP 26 ing Glasgow, Skotlandia, bubar nambahake swara ing kampanye kanggo #saveBugomaForest.

Debacle paling anyar ngetutake watu sing ditandhani ing Desember sing wis didegake sawise latihan mbukak maneh wates bareng sawise Komisioner Tanah lan Survei sing kontroversial, Wilson Ogalo, kanthi tiba-tiba menehi pitunjuk marang surveyor ing lapangan kanggo mungkasi latihan kasebut kanthi alesan liburan Natal. nganti 17 Januari 2022.

Dumunung ing distrik Kikube, Bugoma Central Forest Reserve wiwitane digazet ing taun 1932, minangka papan kanggo 23 spesies mamalia; 225 spesies manuk kalebu rangkong, turacos, Nahan's francolin, lan pitta dada ijo; 570 simpanse; Mangabey Uganda endemik (lophocebus ugandae), babon buntut abang, monyet vervet, duike biru, babi grumbulan, gajah, serigala belang sisih, lan kucing emas. Alas kasebut uga ngemot artefak penting warisan penting kanggo Kerajaan Bunyoro Kitara ing kecamatan Kyangwali, distrik Kikuube, sing bali menyang kerajaan kasebut miturut Undhang-undhang Penguasa Tradisional (Restitusi Aset lan Properti) taun 1993.

Bugoma Jungle Lodge minangka siji-sijine akomodasi sing wewatesan karo alas sing nawakake istirahat antarane Kibale Forest lan Taman Nasional Murchison Falls.

#ugandawildlife

Berita sing gegandhengan

About penulis

Tony Ofungi - eTN Uganda

Ninggalake Komentar

1 Komentar

Share to...