Klik kene kanggo nuduhake spanduk YOUR ing kaca iki lan mung mbayar kanggo sukses

Dewan Pariwisata Afrika negara | wilayah Warta Pamrentah News wong Afrika Kidul Trending

Sapa Uskup Agung Desmond Tutu? Muga-muga "Arch" ngaso kanthi tentrem

ditulis dening Juergen T Steinmetz

"Muga-muga bisa ndeleng manawa ana pepadhang sanajan kabeh peteng."

Uskup Agung Desmond Tutu ujar iki. Mati ing umur 90, raksasa hak asasi manungsa iki nyetel nada kanggo Afrika Kidul sing anyar. Sapa dheweke?

Pemenang Hadiah Nobel Perdamaian lan mantan Uskup Agung Desmond Tutu dikenal fondly minangka "Arch" wis tilar donya ing umur 90 ing CapeTown, Afrika Kidul dina.

Desmond Tutu wis ngrumusake tujuane minangka "masyarakat sing demokratis lan adil tanpa divisi rasial", lan wis ngetrapake poin-poin ing ngisor iki minangka tuntutan minimal:

Pernyataan Dewan Pariwisata Afrika:

Dr. Walter Mzembi, anggota Dewan Eksekutif Dewan Pariwisata Afrika ujar ing pratelan: "Dheweke minangka Pejuang Kebebasan Gereja sing misuwur nglawan Apartheid. Ketua Komisi Kebenaran lan Rekonsiliasi lan mesthi dadi swara nurani sajrone urip.

1. hak sipil padha kanggo kabeh
2. penghapusan hukum paspor Afrika Kidul
3. sistem pendidikan umum
4. mandhek deportasi paksa saka Afrika Kidul menyang sing diarani "tanah air"

Tutu lair ing Klerksdorp tanggal 7 Oktober 1931. Bapake, Zachariah, sing dididik ing sekolah Misi, dadi kepala sekolah ing Klerksdorp, sawijining kutha cilik ing Transvaal Kulon (saiki Provinsi Kulon Lor). Ibune, Aletha Matlhare, minangka PRT. Dheweke duwe anak papat, telu wadon lan lanang. Iki minangka periode ing sajarah Afrika Kidul sing sadurunge apartheid resmi nanging tetep ditemtokake dening pemisahan ras.

Tutu wolung taun nalika ramane ditransfer menyang sekolah sing catered kanggo Afrika, Indian lan Colored anak ing Ventersdorp. Dheweke uga dadi murid ing sekolah iki, tuwuh ing lingkungan sing ana bocah saka komunitas liyane. Dheweke dibaptis minangka Methodist nanging ing Ventersdorp kulawarga kasebut ngetutake adhine, pimpinan Sylvia menyang Gereja Episcopal Methodical Afrika lan pungkasane ing 1943 kabeh kulawarga dadi Anglikan.

Zachariah Tutu banjur dipindhah menyang Roodepoort, ing tilas Transvaal Kulon. Ing kene kulawarga kasebut dipeksa manggon ing gubuk nalika ibune kerja ing Ezenzeleni School of the Blind. Ing taun 1943, kulawarga kasebut dipeksa pindhah maneh, wektu iki menyang Munsieville, sawijining pemukiman Black ing Krugersdorp. Tutu nom-noman mau menyang omah-omah Putih kanggo nawarake layanan umbah-umbah ing ngendi dheweke nglumpukake lan ngirim sandhangan lan ibune bakal ngumbah. Kanggo entuk dhuwit kanthong tambahan, bebarengan karo kanca, dheweke mlaku telung mil menyang pasar kanggo tuku jeruk, sing banjur didol kanthi bathi cilik. Banjur dheweke uga adol kacang ing stasiun sepur lan dadi caddie ing lapangan golf ing Killarney. Ing umur iki, Tutu uga melu gerakan Pramuka lan entuk Tenderfoot, Kelas II lan Lencana Keahlian ing masak.

Ing taun 1945, dheweke miwiti pendhidhikan menengah ing Western High, sekolah menengah Pemerintah ing Township Western Native Township, cedhak. Sophiatown. Ing wektu iki dheweke dirawat ing rumah sakit luwih saka setahun, amarga tuberkolosis. Ing kene dheweke kekancan Rama Trevor Huddleston. Rama Huddleston nggawa dheweke buku kanggo maca lan kekancan sing jero dikembangake ing antarane dheweke. Banjur, Tutu dadi pelayan ing gereja paroki Bapa Huddleston ing Munsieville, malah nglatih bocah lanang liya dadi pelayan. Saliyane Rama Huddleston, Tutu dipengaruhi dening wong kaya Pastor Makhene lan Bapa Sekgaphane (sing ngakoni dheweke dadi Gréja Anglikan), lan Pendeta Arthur Blaxall lan garwane ing Ventersdorp.

Sanadyan dheweke wis ketinggalan ing sekolah, amarga lara, kepala sekolah melas lan ngidini dheweke mlebu kelas Matrikulasi. Ing pungkasan taun 1950, dheweke lulus ujian Dewan Matrikulasi Bersama, sinau ing wayah wengi kanthi cahya lilin. Tutu ditampa sinau ing Sekolah Kedokteran Witwatersrand nanging ora bisa entuk beasiswa. Mula, dhèwèké mutusaké kanggo niru tuladhané bapaké lan dadi guru. Ing taun 1951, dheweke mlebu ing Bantu Normal College, ing njaba Pretoria, kanggo sinau diploma guru.

Ing taun 1954, Tutu ngrampungake diploma pamulangan saka Bantu Normal College lan mulang ing sekolah lawas, Madipane High ing Krugersdorp. Ing taun 1955, piyambakipun ugi pikantuk gelar Sarjana Seni saking Universitas Afrika Selatan (UNISA). Salah sawijining wong sing mbantu dheweke sinau ing Universitas yaiku Robert Mangaliso Sobukwe, presiden pisanan saka Pan Africanist Congress (PAC).

Tanggal 2 Juli 1955, Tutu nikah karo Nomalizo Leah Shenxane, salah sawijining murid bapake sing paling pinter. Sawise omah-omah, Tutu wiwit mulang ing Munsieville High School, ing ngendi bapake isih dadi kepala sekolah, lan dheweke dikenang minangka guru sing menehi inspirasi. Ing tanggal 31 Maret 1953, para guru lan murid-murid kulit ireng kena pukulan gedhe nalika pamrentah ngenalake Bantu Education Act Pendhidhikan ireng, sing mbatesi pendhidhikan ireng nganti tingkat dhasar. Tutu nerusake profesi guru sajrone telung taun maneh, amarga saka pendhidhikan bocah-bocah sing wis diwiwiti ing tingkat SMP. Sawisé iku, dhèwèké mandhek minangka protes marang ngrusak politik pendidikan Black.

Sajrone jabatane ing Munsieville High, Tutu mikir kanthi serius babagan dadi imam, lan pungkasane menehi dheweke menyang Uskup Johannesburg kanggo dadi imam. Ing taun 1955, bebarengan karo mantan pramuka, Zakes Mohutsiou, dheweke ditampa minangka sub-Deacon ing Krugersdorp, lan ing taun 1958, dheweke mlebu ing St Peter's Theological College ing Rosettenville, sing dikelola dening Bapak-bapak Komunitas Kebangkitan. Ing kene Tutu mbuktekake dadi murid bintang, unggul ing pasinaon. Dheweke dianugerahi lisensi Teologi kanthi rong gelar. Tutu isih ngurmati Komunitas Wunguné lan nganggep utangé marang wong-wong mau ora bisa diitung.

Dhèwèké ditahbisaké dadi diakon ing Desember 1960 ing Katedral St Mary, Johannesburg lan njupuk curacy pisanan ing Gréja St Albans ing Benoni. Saiki, Tutu lan Leah duwe anak loro, yaiku Trevor Thamsanqa lan Thandeka Theresa. Sing nomer telu, Nontombi Naomi, lair ing taun 1960. Ing pungkasan taun 1961, Tutu diangkat dadi imam, lan banjur dipindhah menyang gereja anyar ing Thokoza. Anak nomer papat, Mpho, lair ing London ing taun 1963.

Desmond Tutu lan bojoné, Leah, lan anak-anake, saka kiwa: Trevor Thamsanqa, Thandeka Theresa, Nontombi Naomi lan Mpho Andrea, Inggris, c1964. (c) Arsip Yayasan Mpilo, kulawarga Tutu Sumber gambar

Tanggal 14 September 1962, Tutu teka ing London kanggo nerusake studi teologi. Dhuwit dipikolehi saka macem-macem sumber lan dheweke diwenehi beasiswa dening Kings College ing London lan dianugerahi beasiswa dening World Council of Churches (WCC). Ing London, dheweke ditemoni ing bandara dening panulis Nicholas Mosley, pengaturan sing dikoordinasi dening Bapa Alfred Stubbs, mantan dosene ing Johannesburg. Liwat Mosley, wong Tutus ketemu karo Martin Kenyon sing bakal dadi kanca selawase kulawarga.

London minangka pengalaman sing nyenengake kanggo kulawarga Tutu sawise sesak urip ing apartheid. Tutu malah bisa ngumbar nafsune jangkrik. Tutu ndhaptar ing Kings College, ing Universitas London, ing ngendi dheweke dadi unggul. Dheweke lulus ing aula Royal Albert ing ngendi Ibu Ratu, sing dadi Kanselir Universitas, menehi gelar.

Pengalaman pisanan dheweke ngladeni jemaat Kulit Putih ana ing Golders Green, London, ing kana telung taun. Banjur dheweke dipindhah menyang Surrey kanggo nginjil. Bapa Stubbs nyengkuyung Tutu kanggo ndhaptar kursus pascasarjana. Dheweke mlebu esai babagan Islam kanggo 'Hadiah Esai Uskup Agung' lan menang. Dheweke banjur mutusake yen iki bakal dadi subyek gelar Master. Tutu nduwe pengaruh gedhe marang umat paroki, nganti sawise dheweke ngrampungake gelar Master ing Seni ing taun 1966, kabeh desa ing ngendi dheweke dadi imam banjur pamitan.

Tutu banjur bali menyang Afrika Kidul lan mulang ing Federal Theological Seminary ing Alice ing Eastern Cape, ing ngendi dheweke dadi salah siji saka enem dosen. Saliyane dadi dosen ing Seminari, dheweke uga diangkat dadi Pendeta Anglikan ing Universitas Benteng Hare. Nalika iku, dheweke dadi pendeta Anglikan sing paling mumpuni ing negara kasebut. Ing taun 1968, nalika isih mulang ing Seminari, dheweke nulis artikel babagan teologi tenaga kerja migran kanggo majalah sing diarani South African Outlook.

Ing Alice dheweke wiwit nggarap Doktor, nggabungake kapentingan ing Islam lan Prajanjian Lawas, sanajan dheweke ora ngrampungake. Ing wektu sing padha, Tutu wiwit nggawe pendapat babagan apartheid. Nalika para siswa ing Seminari terus protes nglawan pendidikan rasis, Tutu ngerteni sababe.

Dheweke ditugasake dadi Kepala Sekolah Seminari lan, ing taun 1970, amarga dadi Wakil Kepala Sekolah. Nanging, kanthi raos campur aduk, piyambakipun nampi uleman dados dosen ing Universitas Botswana, Lesotho lan Swaziland, adhedhasar Roma ing Lesotho. Sajrone periode iki, "Teologi Ireng" tekan Afrika Kidul lan Tutu ndhukung sabab iki kanthi semangat banget.

Ing Agustus 1971, Dr Walter Carson, direktur akting saka Theological Education Fund (TEF), sing diwiwiti ing 1960 kanggo nambah pendidikan teologi ing negara berkembang,

njaluk Tutu supaya diselehake kanggo posisi Associate Director kanggo Afrika. Mangkono kulawarga Tutu teka ing Inggris ing Januari 1972, ing ngendi dheweke manggon ing London tenggara. Pakaryane kudu kerja bareng karo tim direktur internasional lan tim TEF. Tutu ngentekake meh nem sasi kanggo lelungan menyang negara-negara Donya Katelu lan seneng banget amarga bisa lelungan ing Afrika. Ing wektu sing padha, dheweke dilisensi minangka Kurator Kehormatan ing Gereja St Augustine ing Bromley, ing ngendi, maneh, dheweke nggawe kesan sing jero marang para umat.

Ing taun 1974 Leslie Stradling, Uskup Johannesburg, pensiun lan panelusuran kanggo peneruse diwiwiti. Nanging, Timothy Bavin, sing terus-terusan milih Tutu sajrone proses pemilihan, kapilih dadi Uskup. Dheweke banjur ngajak Tutu dadi Dekane. Dadi, Tutu bali menyang Afrika Kidul ing taun 1975 kanggo njupuk jabatan minangka Dekan Black Anglikan pisanan ing Johannesburg lan Rektor Paroki Katedral St Mary ing Johannesburg. Ing kene dheweke nggawa owah-owahan radikal, asring ngganggu sawetara umat Putih.

Ing tanggal 6 Mei 1976, dheweke ngirim surat terbuka marang Perdana Menteri nalika iku, John Vorster ngelingake dheweke babagan carane wong Afrikaner entuk kamardikan lan, inter alia, narik kawigaten marang kasunyatan manawa wong ireng ora bisa entuk kamardikan ing tanah air; horor saka hukum pass; lan diskriminasi adhedhasar ras. Dheweke njaluk supaya Konvensi Nasional para pimpinan sing diakoni diarani lan menehi saran cara supaya Pamrentah bisa mbuktekake ketulusan ing ngempet sing asring dipetik pengin owah-owahan kanthi tentrem. Telung minggu sabanjure, Pamrentah mangsuli kanthi negesake manawa motif nulis surat kasebut yaiku nyebarake propaganda politik.

On 16 Juni 1976, para siswa Soweto miwiti pambrontakan kanthi skala gedhe marang dipeksa nampa basa Afrikaans minangka basa pengantar uga pendhidhikan inferior sing kudu ditindakake. Tutu minangka Vikaris Jenderal nalika nampa kabar babagan pembantaian polisi lan mateni siswa. Dheweke nginep ing dina karo siswa lan wong tuwa, lan banjur dadi peran penting ing Komite Krisis Orang Tua Soweto sing didegake sawise pembunuhan kasebut.

Sawisé iku, Tutu dibujuk supaya nampa jabatan Uskup Lesotho. Sawise akeh rembugan karo kulawarga lan kanca-kancane pasamuwan, dheweke nampa, lan ing tanggal 11 Juli 1976 dheweke nglakoni konsekrasi. Nalika dolan menyang paroki-paroki padesan, dheweke kerep numpak jaran, kadhangkala nganti wolung jam. Nalika ing Lesotho, dheweke ora ragu-ragu ngritik pamrentahan sing ora dipilih. Ing wektu sing padha, dheweke dandan warga Lesotho, Philip Mokuku kanggo ngganteni dheweke. Uga nalika isih ana ing Lesotho, dheweke diundang kanggo ngaturake pidato pemakaman ing pejuang kamardikan, Steve Biko panguburan. Biko tiwas ing tahanan dening Polisi Afrika Selatan.

Sawise mung sawetara sasi ing jabatan anyar, Tutu diundang dadi Sekretaris Jenderal Dewan Gréja Afrika Kidul (SACC), kang dijupuk ing 1 Maret 1978. Ing taun 1981, Tutu dadi Rektor Gréja St Augustine ing Orlando West, Soweto lan ing awal minangka 1982 wrote kanggo Perdana Menteri Israel mréntahaké kanggo mungkasi bombing Beirut; nalika ing wektu sing padha nulis kanggo pimpinan Palestina Yasser Arafat, nelpon marang kanggo ngleksanani 'realisme sing luwih gedhe babagan eksistensi Israel'. Dheweke uga nulis marang Perdhana Mentri Zimbabwe, Lesotho lan Swaziland lan Présidhèn Botswana lan Mozambik matur nuwun kanggo tuan rumah pengungsi Afrika Kidul lan njaluk supaya ora bali pengungsi menyang Afrika Kidul.

Kabeh iki nggawa respon kritis lan nesu saka wong kulit putih Afrika Selatan sing konservatif lan kadhangkala uga media mainstream, nanging ora ana kedadeyan Tutu lali yen dheweke dadi imam. Nalika ing SACC, dheweke takon Sheena Duncan, Presiden ing Sash ireng kanggo miwiti Kantor Saran. Dheweke uga miwiti Dewan Kesempatan Pendidikan kanggo nyengkuyung wong Afrika Kidul supaya sinau ing jaban rangkah. Mesthi, dheweke uga tetep kritik sing kenceng babagan kabijakan Pamrentah babagan ngilangi Blacks lan sistem tanah air.

Ing taun 1983, nalika wong saka Mogopa, sawijining desa cilik ing Transvaal Kulon, kudu dibuwang saka tanah leluhure menyang tanah air. Bophuthatswana lan omah-omahé numpes, kang phoned pemimpin pasamuwan lan ngatur kabeh wengi vigil ing kang Dr. Allan Boesak lan imam liyane melu.

Kadhang kala Tutu dikritik amarga wektune lelungan menyang jaban rangkah. Nanging, lelungan kasebut perlu kanggo ngumpulake dana kanggo proyek SACC. Senadyan dheweke kritis banget marang Pamrentah, dheweke uga ngucapake matur nuwun nalika kamenangan kanggo gerakan anti-apartheid bakal teka - umpamane, nalika dheweke ngucapake selamat marang Menteri Polisi, Louis le Grange, amarga ngidini tahanan politik nindakake. pasinaon pasca matrikulasi.

Ing taun 1980-an, Tutu entuk bebendune wong-wong Afrika Selatan Kulit Putih sing konservatif nalika ujar manawa bakal ana Perdana Menteri Ireng sajrone limang nganti sepuluh taun sabanjure. Dheweke uga ngajak wong tuwa kanggo ndhukung boikot sekolah lan ngelingake Pemerintah yen bakal ana pengulangan kerusuhan 1976 yen terus nahan para demonstran. Tutu uga ngutuk Dewan Presiden ngendi proposal kanggo College electoral saka Putih, Warna lan India arep ditetepake. Ing sisih liya, ing konferensi ing Universitas Witwatersrand ing 1985, sing dianakake dening Komite Krisis Soweto Parents, Tutu ngelingake marang generasi sing ora duwe pendidikan sing ora bakal duwe katrampilan sing dibutuhake kanggo manggoni posisi ing pasca Apartheid Afrika Kidul.

Tanggal 7 Agustus 1980, Uskup Tutu lan delegasi pimpinan gereja lan SACC ketemu karo Perdana Menteri PW Botha lan delegasi Kabinet. Iku patemon sajarah ing iku pisanan pimpinan Black, njaba sistem, ngedika karo pimpinan Government Putih. Nanging, ora ana sing metu saka rembugan kasebut, amarga Pamrentah njaga posisi sing ora sopan.

Ing taun 1980, Tutu uga melu pawai bebarengan karo pimpinan gereja liyane ing Johannesburg, njaluk supaya John Thorne dibebasake, Menteri gereja sing ditahan. Para ulama dicekel miturut Undhang-undhang Majelis sing kerusuhan lan Tutu nginep ing wengi pisanan ing tahanan. Iku pengalaman traumatis, nyebabake ancaman pati, wedi bom, lan gosip ngrusak nyebar babagan uskup. Sajrone periode iki, Tutu tansah diremehake dening pemerintah. Salajengipun, Pamrentah nyeponsori organisasi-organisasi kadosta Liga Kristen, ingkang nampi dana kangge ngawontenaken kampanye anti SACC lan satemah langkung ngrusak pengaruh Tutu.

Desmond Tutu ing kunjara. Sumber gambar

Sajrone lelungan menyang jaban rangkah, Tutu ngandika kanthi persuasif marang Apartheid; sistem tenaga kerja migran; lan penyakit sosial lan politik liyane. Ing Maret 1980, Pamrentah narik paspor Tutu. Iki nyegah dheweke lelungan menyang luar negeri kanggo nampa penghargaan sing diwenehake marang dheweke. Contone, dheweke dadi wong pisanan sing dianugerahi gelar doktor kehormatan dening Universitas Ruhr, Jerman Kulon, nanging ora bisa lelungan amarga ditolak paspor. Pamrentah pungkasane mbalekake paspor ing Januari 1981, lan dheweke bisa lelungan akeh menyang Eropa lan Amerika babagan bisnis SACC, lan ing taun 1983 Tutu duwe pamirsa pribadi karo Paus ing ngendi dheweke ngrembug babagan kahanan ing Afrika Kidul.

Paus Yohanes Paulus II ketemu karo Uskup Agung Anglikan Desmond Tutu, tengen tengah, ing taun 1983 ing Vatikan. (Foto CNS/Giancarlo Giuliani, Catholic Press Photos) Sumber gambar

Download dhaptar kabeh penghargaan lan penghargaan Desmond Tutu ing kene (pdf)

Pamrentah terus nganiaya Tutu ing saindhenging taun 1980-an. SACC kanthi obliquely dipuntudhuh dening pemerintah nampa mayuta-yuta rands saka jaban rangkah kanggo nggawe kerusuhan. Kanggo nuduhake manawa pratelan kasebut ora ana sing bener, Tutu nantang pamarentah supaya dakwa SACC ing pengadilan terbuka nanging Pemerintah malah milih Komisi Enquiry Eloff kanggo nyelidiki SACC. Pungkasane komisi kasebut ora nemokake bukti yen SACC dimanipulasi saka luar negeri. 

Ing September 1982, sawise wolulas sasi tanpa paspor, Tutu ditanggepi karo 'dokumen perjalanan' winates. Maneh, dheweke lan bojone lelungan menyang Amerika. Ing wektu sing padha, akeh wong sing lobi supaya paspor Tutu bali, kalebu George Bush, Wakil Presiden Amerika Serikat. Ing Amerika Serikat, Tutu bisa ngajari wong Amerika babagan Nelson Mandela lan Oliver Tambo, sing umume wong Amerika ora ngerti. Ing wektu sing padha, dheweke bisa ngumpulake dana kanggo akeh proyek sing ditindakake. Sajrone kunjungan kasebut, dheweke uga ngandhani Dewan Keamanan PBB babagan kahanan ing Afrika Kidul.

Ing taun 1983, dheweke nekani peluncuran Forum Nasional, sawijining badan payung Eling Ireng kelompok lan ing Pan Africanist Congress (PAC). Ing Agustus 1983, dheweke kapilih dadi Patron of the Front Demokrat Bersatu (UDF). Aktivisme anti-apartheid lan komunitas Tutu dijangkepi karo bojone, Leah. Dheweke dadi juara kanggo kahanan kerja sing luwih apik kanggo para pekerja rumah tangga ing Afrika Kidul. Ing taun 1983, dheweke mbantu nemokake Asosiasi Pekerja Rumah Tangga Afrika Selatan.

Leah Tutu Sumber gambar

Tanggal 18 Oktober 1984, nalika ana ing Amerika, Tutu ngerti yèn dhèwèké dianugerahi penghargaan Bebungah Nobel Perdamaian amarga upayané ngupaya supaya diakhiri pamaréntahan minoritas kulit putih ing Afrika Kidul; unbanning organisasi mardika; lan mbebasake kabeh tahanan politik. Bebungah nyata dianakaké ing Universitas Oslo, Norwegia tanggal 10 Desember 1984. Nalika wong Afrika Selatan kulit ireng ngrayakake penghargaan bergengsi iki, Pamrentah meneng, malah ora ngucapake selamat marang Tutu amarga prestasine. Ana reaksi campuran saka masyarakat karo sawetara siram karo memuji lan liyane luwih seneng denigrate wong. Ing November 1984, Tutu sinau sing kapilih dadi Uskup Johannesburg. Ing wektu sing padha detractors kang, utamané Putih (lan sawetara Blacks contone Lennox Sebe, pimpinan saka Ciskei) padha ora seneng karo pamilihan. Dheweke ngenteni wolulas sasi ing jabatan iki sadurunge pungkasane kapilih dadi Uskup Cape Town ing taun 1985. Dheweke dadi wong ireng pisanan sing manggoni jabatan kasebut.

Ing kunjungan liyane menyang Amerika ing taun 1984, Tutu lan Dr Allan Boesak ketemu karo Senator Edward Kennedy lan ngajak dheweke ngunjungi Afrika Kidul. Kennedy nampi tawaran kasebut lan ing taun 1985 dheweke teka, ngunjungi Winnie mandela ing Brandfort, Orange Free State ing ngendi dheweke dibuwang lan nginep ing wayah wengi karo kulawarga Tutu kanthi mbantah Group Area Act. Nanging, riko iki mired ing kontrovèrsi lan ing Organisasi Rakyat Azanian (AZAPO) demonstrasi nglawan kunjungan Kennedy.

Uskup Afrika Selatan Desmond Tutu, tengen, nampani Senator AS Edward Kennedy nalika rawuh ing Johannesburg, 5 Januari 1985 Gambar: REUTERS Sumber gambar

Ing Duduza ing Rand Wétan ing taun 1985, Tutu, kanthi pitulungan saka Uskup Simeon Nkoane lan Kenneth Oram campur tangan kanggo nylametake nyawa polisi ireng, sing dituduh dadi mata-mata polisi dening wong akeh sing pengin ngeksekusi dheweke. A sawetara dina mengko, ing panguburan ageng ing KwaThema, East Rand, Tutu denounced panganiaya lan brutal ing kabeh formulir; apa iku precipitated dening Pemerintah utawa dening wong kulit.

Ing taun 1985, Pamrentah ngetrapake a Negara Darurat ing 36 distrik magisterial. Watesan sing abot ditrapake kanggo panguburan 'politik'. Tutu nimbali Menteri Polisi supaya nimbang maneh peraturan kasebut lan ujar manawa dheweke bakal mbantah. Tutu banjur ngirim telegram menyang Perdana Menteri Botha njaluk rapat enggal kanggo ngrembug kahanan kasebut. Dheweke nampa telpon sing ngandhani yen Botha ora gelem nemoni dheweke. Meh setaun mengko dheweke ketemu karo Botha, nanging ora ana sing teka saka rapat iki.

Tutu uga ora ana patemon karo Perdana Menteri Inggris, Margaret Thatcher, sing dadi panyengkuyung Pamaréntah Afrika Kidul lan banjur ora gelem ketemu karo Menteri Luar Negeri Inggris, Geoffrey Howe, nalika kunjungan menyang Afrika Kidul. Tur penggalangan dana ing taun 1986 menyang Amerika dilapurake kanthi akeh dening pers Afrika Selatan, asring metu saka konteks, utamane panggilane marang Pemerintah Barat kanggo ndhukung larangan sing dilarang. Kongres Nasional Afrika (ANC), sing ing wektu iku, ana bebaya sing kudu ditindakake.

Ing Februari 1986 Alexandra Township Johannesburg munggah ing geni. Tutu bareng karo Pandhita Beyers Naude, Dr Boesak lan pimpinan pasamuwan liyane tindak menyang Alexandra Township lan mbantu kanggo defuse kahanan ing kono. Dheweke banjur lelungan menyang Cape Town kanggo ndeleng Botha, nanging maneh dheweke diremehake. Nanging, dheweke ketemu Adrian Vlok, Wakil Menteri Hukum, Ketertiban lan Pertahanan. Dheweke nglaporake marang warga Alexandra yen ora ana panjaluke sing ditindakake lan Pamrentah mung ujar manawa bakal nliti panjaluke. Nanging, wong akeh padha ora yakin lan sawetara dadi nesu nalika sawetara nom-noman booed dheweke meksa dheweke lunga.

Tanggal 7 September 1986, Tutu dilantik dadi Uskup Agung Cape Town, dadi wong kulit ireng pisanan sing mimpin Gréja Anglikan ing Provinsi Afrika Kidul. Maneh, ana jubilation gedhe ing dheweke dipilih minangka Uskup Agung, nanging detractors kritis. Ing Stadion Goodwood luwih saka 10,000 wong ngumpul kanggo ngurmati Ekaristi. Presiden ANC sing diasingake Oliver Tambo lan 45 Kepala Negara ngirim ucapan selamat marang dheweke.

Setaun sawisé pemilihan demokratis pisanan sing pungkasané pamaréntahan minoritas Putih ing taun 1994, Tutu diangkat dadi Ketua Komisi Bebener lan Rekonsiliasi (TRC), kanggo ngatasi kekejeman jaman biyen. Tutu pensiun minangka Uskup Agung Cape Town ing taun 1996 kanggo nyawisake kabeh wektu kanggo karya TRC. Dheweke banjur dijenengi Uskup Agung Emeritus. Ing taun 1997, Tutu didiagnosis kanker prostat lan sukses perawatan ing Amerika. Senadyan penyakit iki, dheweke terus kerja karo komisi kasebut. Dheweke banjur dadi pelindung Yayasan Kanker Prostat Afrika Selatan, sing didegake ing 2007.

Ing 1998 ing Pusat Damai Desmond Tutu (DTPC) didegaké bebarengan karo Uskup Agung Desmond Tutu lan Nyonya Leah Tutu. Pusat kasebut nduweni peran unik kanggo mbangun lan nggunakke warisan Uskup Agung Tutu supaya bisa tentrem ing jagad iki.

Ing taun 2004 Tutu bali menyang Inggris kanggo dadi profesor tamu ing King's College. Dheweke uga ngenteni rong taun, minangka Profesor Teologi Pengunjung ing Universitas Emory ing Atlanta, Georgia, lan terus lelungan kanthi ekstensif kanggo nggayuh kaadilan kanggo sebab-sebab sing pantes, ing njero lan njaba negarane. Ing Afrika Kidul, salah sawijining fokus utama yaiku babagan kesehatan, utamane babagan HIV/AIDS lan Tuberkulosis. Ing Januari 2004 Yayasan HIV Desmond Tutu resmi diadegaké ing sangisoré direktur Profesor Robin Wood lan Profesor Madya Linda-Gail Bekker. Yayasan iki diwiwiti minangka Unit Riset HIV adhedhasar ing Rumah Sakit Somerset Anyar ing wiwitan taun 1990-an lan dikenal minangka salah sawijining klinik umum pisanan sing nawakake terapi anti-retroviral kanggo wong sing nandhang HIV.

Paling anyar, yayasan kasebut, sing didhukung dening Uskup Agung Emeritus Desmond lan Leah Tutu, nggedhekake kegiatane kanggo nyakup perawatan, pencegahan lan latihan HIV uga pemantauan perawatan tuberkulosis ing komunitas sing paling angel ing Cape Barat.

Tutu terus ngomong babagan masalah moral lan politik sing mengaruhi Afrika Kidul lan negara liya. Senadyan wis suwe dheweke ndhukung ANC, dheweke ora wedi ngritik Pemerintah lan partai sing mrentah nalika dheweke rumangsa ora bisa nggayuh cita-cita demokrasi sing diperjuangake akeh wong. Dheweke wis bola-bali njaluk perdamaian ing Zimbabwe lan mbandhingake tumindake pamrentahan mantan Presiden Zimbabwe Robert Mugabe karo rezim apartheid Afrika Selatan. Dheweke uga dadi pendukung perjuangan Palestina lan rakyat Timor Timur. Dheweke minangka kritikus blak-blakan babagan penganiayaan para tahanan ing Teluk Guantanamo lan wis ngomong babagan pelanggaran hak asasi manungsa ing Burma. Nalika dheweke isih ditahan ing omah minangka tahanan negara, Tutu njaluk supaya Aung San Suu Kyi dibebasake, mantan pimpinan oposisi Burma lan kanca pemenang Hadiah Nobel Perdamaian. Nanging, sawise Suu Kyi dibebasake, Tutu uga ora wedi ngritik dheweke kanthi bisu nalika ngadhepi kekerasan marang wong Rohingya ing Myanmar.

Ing 2007, Tutu gabung karo mantan Presiden Nelson Mandela; mantan Presiden AS Jimmy Carter; pensiunan Sekretaris Jenderal PBB Kofi Annan; lan mantan Presiden Irlandia Mary Robinson kanggo mbentuk The Elders, inisiatif pribadi mobilizing pengalaman pimpinan donya senior njaba proses diplomatik conventional. Tutu kapilih dadi ketua kelompok. Sawisé iku, Carter lan Tutu lelungan bebarengan menyang Darfur, Gaza lan Siprus ing upaya kanggo ngrampungake konflik sing wis suwe. Prestasi bersejarah Tutu lan upaya terus-terusan kanggo ningkatake perdamaian ing jagad iki diakoni sacara resmi dening Amerika Serikat ing taun 2009, nalika Presiden Barack Obama menehi jeneng dheweke kanggo nampa penghargaan sipil paling dhuwur ing negara kasebut, Medali Kebebasan Presiden.

Tutu resmi pensiun saka urip publik tanggal 7 Oktober 2010. Nanging, dheweke terus melu karo Sesepuh lan Grup Penerima Nobel lan dhukungan saka Pusat Perdamaian Desmond Tutu. Nanging, dheweke mundur saka jabatane minangka Kanselir Universitas Western Cape lan minangka wakil ing panitia penasehat PBB babagan pencegahan pembantaian.

Ing minggu sadurunge ulang tahune sing kaping 80, Tutu dadi sorotan. Pimpinan spiritual Tibet, Dalai Lama, sing diasingake ing taun 1959 sawisé mimpin pemberontakan nglawan pamaréntahan Cina, diundang Tutu kanggo ngaturake ceramah Perdamaian Internasional Desmond Tutu perdana sajrone perayaan telung dina ulang tahun Tutu kaping 80 ing Cape Town. Pamrentah Afrika Kidul procrastinated nalika mutusake apa bakal ngetokake Dalai Lama kanthi visa, bisa uga ngerti yen kanthi mangkono dheweke duwe risiko ngganggu sekutu ing China. Ing tanggal 4 Oktober 2011, Dalai Lama isih durung diwenehi visa lan mulane dheweke mbatalake perjalanan kasebut, ujar manawa dheweke ora bakal teka ing Afrika Kidul, amarga pamrentah Afrika Kidul nemokake "ora trep" lan dheweke ora nindakake. pengin nyelehake individu utawa Pemerintah ing posisi sing ora bisa ditindakake. Pamaréntah kejiret ing sikil mburi nyoba kanggo defend telat sawijining. Wong-wong Afrika Kidul saka spektrum sosial-politik, pimpinan agama, akademisi lan masyarakat sipil, nyawiji kanggo ngukum tumindak Pemerintah. Ing acara langka saka ngamok dibukak Tutu serangan blistering ing ANC lan Presiden Jacob Zuma, ngetokake nesu marang posisi Pemerintah babagan Dalai Lama. Dalai Lama sadurunge ditolak visa kanggo ngunjungi Afrika Kidul ing 2009. Tutu lan Dalai Lama tetep nulis buku bebarengan.

Ing taun-taun pungkasan, Tutu rentan nandhang masalah kesehatan sing ana gandhengane karo kanker prostat. Nanging, senajan kesehatane sing ringkih, Tutu tetep diajeni amarga kawruh, panemu lan pengalamane, utamane ing rekonsiliasi. Ing Juli 2014, Tutu ujar manawa dheweke percaya yen wong kudu duwe hak mati kanthi martabat, pandangan sing dirembug nalika ulang tahun kaping 85 taun 2016. Dheweke terus ngritik pamrentah Afrika Kidul babagan skandal korupsi lan apa sing dikandhakake yaiku ilange kompas moral.

Putrine, Mpho Tutu-van Furth, nikah karo pasangan wadon Profesor Marceline van Furth ing Mei 2016, sing ndadekake dheweke dadi luwih vokal tinimbang sadurunge kanggo ndhukung hak homoseksual internasional lan ing Gereja Anglikan. Tutu ora nate mandheg ngomong kanthi umum nglawan tumindak sing dianggep ora sopan, apa ing China Eropa, utawa Amerika Serikat. Tutu sing nggawe tembung populer, 'Rainbow Nation' kanggo njlèntrèhaké kaendahan ing prabédan sing bisa ditemokake ing antarane kabeh wong ing Afrika Kidul. Sanajan popularitas istilah kasebut saya suda sajrone pirang-pirang taun, cita-cita negara Afrika Kidul sing harmonis tetep dadi siji sing dikarepake.

Ing taun 2015, kanggo ngrayakake ulang taun pernikahane sing kaping 60, Tutu lan Leah mbaleni sumpah.

Pratelan dening Pimpinan Pariwisata Global: Prof Geoffrey Lipman

Aku ketemu Uskup Agung kaping pirang-pirang, nalika aku dadi Presiden WTTC ing taun 1990-an - paling memorably nalika kita tindak bebarengan karo mantan Presiden S. Afrika De Klerk lan sawetara Nobel Lareatesinto Ramalla kanggo ngiringi banjur pimpinan oposisi Israel, Shimon Peres kanggo ketemu karo Yasser Arafat lan Kepemimpinan PLA.

Perjalanan pertama sing ditindakake pimpinan Israel menyang ibukutha. Lan kedadeyan sakcepete sawise penerbangan transatlantik menyang Majelis PBB. Iku minangka pakurmatan kanggo ana ing perusahaan .... tansah eseman apik lan pikiran apik.

Lan humor sing apik banget - crita sing paling disenengi yaiku babagan wong lanang sing tiba saka tebing lan nyekel cabang kanggo nylametake nyawane. dheweke njerit njaluk bantuan bengok-bengok "apa ana wong ing kono" lan swara ngandika Aku iki Pangéran Allahmu, supaya pindhah saka cabang lan sampeyan bakal ngawang bali menyang safety. Lan wong lanang njerit "Apa ana wong liya ing kana"

Sing epitomized wong.

Pernyataan Presiden Afrika Kidul Cyril Ramaphosa

Presiden Afrika Selatan Cyril Ramaphosa nyatakake, atas jenenge kabeh wong Afrika Selatan, rasa sedhih banget amarga tilar donya dina iki, Minggu 26 Desember 2021, Uskup Agung Emeritus Desmond Mpilo Tutu.

Uskup Agung Tutu, pamenang Hadiah Nobel Perdamaian pungkasan sing isih urip ing Afrika Selatan, tilar donya ing Cape Town nalika umur 90 taun.

Presiden Ramaphosa mratelakake bela sungkawa marang Mam Leah Tutu, kulawarga Tutu, dewan lan staf Yayasan Warisan Desmond lan Leah Tutu, Sesepuh lan Grup Penerima Nobel, lan kanca-kanca, kanca-kanca lan kanca-kancane ing nasional lan global saka pimpinan spiritual sing apik. , aktivis anti-apartheid lan kampanye hak asasi manungsa global.

Presiden Ramaphosa ngandika: "Tilar donya Uskup Agung Emeritus Desmond Tutu minangka bab liyane saka duka ing pamitan bangsa kita kanggo generasi Afrika Kidul pinunjul sing wis bequeathed kita Afrika Kidul liberated.

“Desmond Tutu minangka patriot tanpa tandhing; pimpinan prinsip lan pragmatisme sing menehi makna kanggo wawasan Alkitab yen iman tanpa karya iku mati.

"Wong sing duwe kapinteran sing luar biasa, integritas lan ora bisa dikalahake nglawan pasukan apartheid, dheweke uga lembut lan rentan amarga welas asih marang wong-wong sing nandhang penindasan, ketidakadilan lan kekerasan ing apartheid, lan wong sing ditindhes lan ditindhes ing saindenging jagad.

"Minangka Ketua Komisi Kebenaran lan Rekonsiliasi, dheweke nyatakake murka universal babagan karusakan apartheid lan kanthi tliti lan kanthi jero nuduhake makna ubuntu, rekonsiliasi lan pangapunten.

"Dheweke nyedhiyakake prestasi akademik sing akeh kanggo nglayani perjuangan kita lan kanggo nglayani keadilan sosial lan ekonomi ing saindenging jagad.

"Saka trotoar perlawanan ing Afrika Kidul nganti mimbar katedral lan papan ibadah gedhe ing donya, lan papan prestisius upacara Bebungah Nobel Perdamaian, Arch mbedakake awake dhewe minangka juara non-sektarian, kalebu hak asasi manungsa universal.

"Ing urip sing akeh inspirasi nanging tantangan, Desmond Tutu ngatasi tuberkulosis, brutalitas pasukan keamanan apartheid lan intransigence rezim apartheid sing terus-terusan. Sanadyan Casspirs, gas luh utawa agen keamanan ora bisa meden-medeni utawa ngalang-alangi dheweke saka kapercayan sing teguh ing mardika.

"Dheweke tetep setya marang kapercayan sajrone dispensasi demokratis kita lan njaga semangat lan waspada nalika nyekel kepemimpinan lan institusi demokrasi sing berkembang kanthi cara sing ora bisa ditiru, ora bisa diendhani lan tansah nguatake.

"Kita nuduhake wayahe kelangan sing jero karo Mam Leah Tutu, kanca jiwa Uskup Agung lan sumber kekuwatan lan wawasan, sing wis menehi sumbangan monumental kanggo hak kebebasan kita lan pangembangan demokrasi kita.

"Kita ndedonga muga-muga arwah Uskup Agung Tutu bakal tentrem, nanging semangate tetep njaga masa depan bangsa kita."

DIBUAT MENTERI PRESIDEN MONDLI GUNGUBELE

Mondli Gungubele minangka politisi Afrika Kidul, pimpinan serikat pekerja lan pendidik sing saiki dadi Menteri ing Kepresidenan lan anggota Majelis Nasional Afrika Kidul kanggo Kongres Nasional Afrika.

www.thepresidency.gov.za

Berita sing gegandhengan

About penulis

Juergen T Steinmetz

Juergen Thomas Steinmetz terus-terusan makarya ing industri pariwisata lan pariwisata wiwit remaja ing Jerman (1977).
Dheweke ngedegake eTurboNews ing taun 1999 minangka buletin online pertama kanggo industri pariwisata lelungan global.

Ninggalake Komentar

Share to...