Warta cepet USA

Panas Surya Bisa Nimbulake Badai Lebu ing Mars

 Tim ilmuwan, kalebu Dr. Germán Martínez saka Asosiasi Riset Luar Angkasa Universitas, nerbitake studi ing Prosiding Akademi Ilmu Pengetahuan Nasional. Panaliten iki nuduhake ana ketidakseimbangan energi musiman ing jumlah energi surya sing diserap lan dibebasake dening Mars sing bisa dadi panyebab badai bledug lan bisa nduwe peran penting kanggo mangerteni iklim lan atmosfer planet abang. 

Anggaran energi sumringah (istilah sing nuduhake pangukuran energi surya sing dijupuk planet saka srengenge banjur dibebasake minangka panas) planet minangka metrik dhasar. Adhedhasar pengamatan saka pirang-pirang misi, tim ilmuwan nyedhiyakake gambaran global babagan iklim Mars. Pangukuran saka NASA's Mars Global Surveyor, Mars Science Laboratory's Curiosity rover, lan misi InSight nuduhake variasi musiman lan diurnal sing kuat saka kekuwatan sing dipancarake Mars.  

"Salah sawijining temuan sing paling menarik yaiku energi sing luwih akeh - luwih akeh energi sing diserap tinimbang sing diprodhuksi - bisa dadi salah sawijining mekanisme sing ngasilake badai bledug ing Mars," ujare Ellen Creecy, panulis utama studi kasebut.1 lan mahasiswa doktoral saka Universitas Houston, Texas.

"Asil kita sing nuduhake ketidakseimbangan energi sing kuwat nuduhake yen model numerik saiki kudu ditinjau maneh, amarga iki biasane nganggep yen energi sinar Mars seimbang ing antarane musim Mars," ujare Dr. Germán Martínez, Staf Ilmuwan USRA ing Institut Lunar lan Planetary (LPI). ) lan co-penulis makalah. "Salajengipun, asil kita nyorot sambungan antarane badai bledug lan ketidakseimbangan energi, lan kanthi mangkono bisa menehi wawasan anyar babagan generasi badai bledug ing Mars."

Ing panliten iki, tim ilmuwan nggunakake pengamatan saka satelit Mars, pendarat, lan rover kanggo ngira-ngira energi sing dipancarake Mars sacara global minangka fungsi musim, kalebu periode karo badai bledug global. Dheweke nemokake yen ana ora seimbang energi sing kuwat ~ 15.3 % antarane musim Mars, sing luwih gedhe tinimbang ing Bumi (0.4%) utawa Titan (2.9%). Dheweke uga nemokake manawa nalika badai bledug sing ngubengi planet ing taun 2001 ing Mars, daya sing dipancarake rata-rata global mudhun 22% ing wayah awan nanging mundhak 29% ing wayah wengi.

Asil saka panaliten iki, ing kombinasi karo model numerik, duweni potensi kanggo nambah pangerten saiki saka iklim martian lan sirkulasi atmosfer, kang penting kanggo eksplorasi manungsa mangsa Mars lan mbok menawa bisa prédhiksi masalah iklim bumi dhewe. 

Print Friendly, PDF & Email

Berita sing gegandhengan

About penulis

Dmytro Makarov

Ninggalake Komentar