Zimbabwe nglarang hukuman mati

Zimbabwe nglarang hukuman mati
Zimbabwe nglarang hukuman mati
Avatar saka Harry Johnson
ditulis dening Harry Johnson

Undhang-undhang anyar Zimbabwe diantisipasi bakal ngetrapake ukara sing luwih dawa kanthi cara sing njunjung hak urip.

Pamrentah Zimbabwe wis nyetujoni RUU sing sah mungkasi paukuman pati. Yen disetujoni dening parlemen negara, keputusan iki bakal kanthi otomatis ngowahi kabeh ukara paukuman mati sing ana dadi istilah penjara seumur hidup.

Kamentrian Informasi Zimbabwe wis nyatakake yen undang-undang anyar dienalake sawise konsultasi nasional babagan tagihan sing disponsori anggota pribadi sing dienalake ing Majelis Nasional taun kepungkur.

Miturut pratelan kementerian kasebut, undang-undang anyar diantisipasi bakal ngetrapake ukuman sing luwih dawa kanthi cara sing njunjung hak urip. Ukara urip bisa uga ditarik ing kasus sing nglibatake kahanan sing nggegirisi.

Miturut konstitusi negara sing saiki, hakim ing Zimbabwe saiki bisa ngukum pati marang pembunuh lanang umur 21 nganti 70 taun - praktik sing diwarisake saka pamrentahan kolonial Inggris.

Data pemerintah nuduhake saiki ana 62 wong sing ngenteni eksekusi. Zimbabwe wis ngeksekusi 79 wong wiwit entuk kamardikan saka Inggris ing taun 1980. Eksekusi paling anyar ditindakake ing taun 2005, lan Zimbabwe bakal gabung karo pitung anggota liyane saka Komunitas Pembangunan Afrika Kidul (Fauna) ing ngilangi paukuman pati.

Ing taun 1965, Emmerson Mnangagwa, sing saiki dadi Présidhèn Zimbabwe, dhéwé ngadhepi paukuman pati amarga diduga keterlibatan ing bom sepur nalika perang kanggo kamardikan. Nanging, ukumane diowahi sawise pengacarane mbantah manawa dheweke isih 'umur' nalika iku. Wiwit kuwi, Mnangagwa dadi panyengkuyung sing kuat kanggo ngilangi paukuman mati, nyatakake minangka pelanggaran sing jelas saka hak-hak dhasar kanggo urip lan kamulyan.

Hukuman pati wis dibuwang ing 29 negara Afrika nganti saiki. Ing taun sadurunge, Ghana dadi negara paling anyar ing bawana sing nglarang paukuman pati, gabung karo Zambia, Guinea Khatulistiwa, Republik Afrika Tengah, Sierra Leone, lan Chad kanggo nglarang paukuman sing diwiwiti nalika jaman kolonial.

Ing telung taun kepungkur, Botswana, Mesir, Somalia, lan Sudan Kidul, kaya sing diidentifikasi dening Proyek Hukuman Mati, Organisasi Non-Pemerintah sing duwe spesialisasi ing tumindak hukum, wis nindakake eksekusi, kaya sing dilaporake.

About penulis

Avatar saka Harry Johnson

Harry Johnson

Harry Johnson wis dadi editor tugas kanggo eTurboNews kanggo mroe saka 20 taun. Dheweke manggon ing Honolulu, Hawaii, lan asale saka Eropa. Dheweke seneng nulis lan nutupi warta.

langganan
Menehi saran saka
tamu
0 komentar
Umpan Balik Inline
Ndeleng kabeh komentar
0
Bakal seneng pikirane, mangga komentar.x
()
x
Nuduhake ...