News

Kreta saka Fire

0a13_71
0a13_71
ditulis dening editor

(eTN) - Kreta bocah lanang Mesir kreta Raja Tutankhamun bakal lelungan menyang Kutha New York. Iki pertama kaline kreta saka makam Tutankhamun diidini metu saka Mesir.

Print Friendly, PDF & Email

(eTN) - Kreta bocah lanang Mesir kreta Raja Tutankhamun bakal lelungan menyang Kutha New York. Iki pertama kaline kreta saka makam Tutankhamun diidini metu saka Mesir. Dewan Budaya Tinggi ngirim kreta kasebut menyang Tutankhamun lan pameran Zaman Emas Firaun ing Pameran Discovery Times Square.

Zahi Hawass, Sekretaris Jenderal Dewan Tertinggi Antiquities ujar manawa kreta sing teka ing New York dina iki bakal diiringi konservator lan Direktur Luxor Musuem, ing kreta kasebut saiki ditampilake.

Hawass ujar, "Iki pertama kaline kreta kasebut bakal lelungan metu saka Mesir kanthi kesempatan sapisan-umure kanggo warga New York kanggo ndeleng prekara sing penting banget saka urip raja bocah kasebut." Kreta kasebut unik lan misuwur ing antarane limang kreta liyane sing ditemokake ing kuburane Tutankamun. Howard Carter nemokake kreta kasebut ing pojok sisih kidul wetan Antechamber bebarengan karo telung kreta liyane. Pancen ora ana dekorasi lan konstruksi sisih sithik banget. Ban uga bentuke ora apik, nuduhake manawa kreta iki asring digunakake nalika mburu ekspedisi dening raja enom. Carter nggambarake kreta kasebut minangka, "Salah sawijining konstruksi sing luwih mbukak lan luwih entheng bisa uga kanggo mburu utawa olahraga."

Bubar laporan medis sing rinci babagan tes sing ditindakake ing Tutankhamun lan anggota kulawarga diterbitake ing Jurnal Asosiasi Medis Amerika. Artikel kasebut, "Keturunan lan Patologi ing Kulawarga Raja Tutankhamun" nggambarake kepiye Dr. Hawass lan timnya nemokake anggota kulawarga Tutankahmun sing wis debat, uga panyebabe tiwase. Tim panaliti saka Institut Kedokteran Tropis Bernhard Noct (Hamburg) Bernurg sing mbantah pratelan manawa Raja Tut tiwas amarga malaria, lan malah percaya yen penyakit sel sabit mateni dheweke. Nalika sawetara gejala antara malaria lan penyakit sel sabit padha, Hawass lan time, ana ing mburi temuan kasebut lan negesake manawa Tutankhamun tilar donya amarga komplikasi penyakit malaria lan penyakit Kohler, yaiku penyakit sing nyebabake pasokan getih ing balung.

Sajrone scan CT lan tes DNA anyar, Hawass lan tim medis nemokake manawa Raja Tutankhamun kacilakan sawetara jam sadurunge dheweke tilar donya, sing nyebabake patah ing sikil kiwa raja. Iki nggawe panggunaan kreta Tutankhamun ing pameran New York dadi luwih menarik amarga raja enom bisa uga tiba saka kreta kasebut. Hawass nambah, "Nalika ngerti babagan pati Tutankhamun, bisa uga kreta iki minangka teka-teki penting sing wis ditindakake sajrone puluhan taun kanggo diatasi."

Print Friendly, PDF & Email

About penulis

editor

Pimpinan editor yaiku Linda Hohnholz.